Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
Z drugiej strony http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16724513
Tylko to wciąż wczesne fazy badań.
Dodano 17 grudnia 2012 o 04:55:
Kiedyś tu wklejałem badanie na szczurach, które pokazywało, że podawanie młodym osobnikom DXM wpłynęło później na zdolność uczenia się. I załóżmy, że tak jest. Czy osoba biorąca DXM przez wiele lat, zauważy tak subtelny efekt i powiąże to z DXM? Nie da się.
proglumid, jako antagonista CCKb moze zapobiec, lub nawet odwracac tolerancje na narkotniki
antagonisci nmda - naturalne to magnez i cynk; zmniejszaja tolerke
antagonisci kanalu wapniowego, rowniez zmniejszaja tolerke, biodostepne sole magnezu dodatkowo zwieksza efekty tych substancji
inhibitory fosfodiesterazy 4 (PDE-4) jak ibudilast i w malym stopniu diazepam, nie jestem pewny czy nieselektywne inhibitory, (PDE-1,2,3,4,5) takie jak ksantyny (kofeina itp.) rowniez obnizaja tolerancje, a jesli tak to w minimalnym stopniu
a napewno bedzie najskuteczniej ('i najbolesniej'...) uzywac odwrotnego agonisty w celu regulacji w gore receptorow mu az do pozadanego skutku ;)
So as the shots sing out like a piper, everyones scared of the neighbourhood sniper!
A silna wola silną wolą, jednak wizja braku M. jest zdecydowanie skuteczniejszym czynnikiem poznawczo-behawioralnym. To tyle jeśli chodzi o wolę, której wolność mierzy się aktualnym dostępem.
leiche pisze:Moja prymitywna metoda polega na używaniu mniejszej dawki zamiast większej, gdy czuję, że rośnie tolerancja. Wówczas po kilku razach wraca się do wyjściowej. Oczywiście wymaga to samodyscypliny, trzeba się pogodzić z funkcjonowaniem na prawie-skręcie przez 1-2 dni.
Jestem pewien, przynajmniej w swoim przypadku. Działało przy kodzie i innych opio, ale też (chyba najbardziej wyraźnie) przy amfetaminie np.
* * *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?
Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie
W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.