Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 359 / 137 / 0
@mietowy3 obecnie od roku ponad żadnych wyskoków, nawet z benzo. Tylko sertralina w dawce 100mg. Nawet miałam testy robione jak kwalifikowałam się do badania klinicznego - jestem czyściutka jak łza %-D
  • 3209 / 542 / 0
Czyli praktycznie sumując fakt, p/depr brałaś ale odstawiłaś w końcu (nwm po ilu miesiącach)
I teraz bierzesz Xanax SR żeby podtrzymywał osobowość lękowa.

Ogólnie zazdro że wyzdrowiałaś.
Mnie ciekawi tylko jak ten xanax działa u Ciebie, i czy obecnie mogąc go odstawić w każdej chwili wracają lęki? Może ten xan być juz tylko placebo przez tolerancję?
Chociaż znając życie nawet przy wyrownaniu tolerancji benzo dalej działają w organizmie tylko subtelniej.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 359 / 137 / 0
@pomasujplecki ja benzo teraz nie biorę w ogóle. Znaczy się doraźnie raz na kilka miesięcy. W grudniu miałam gorszy czas to brałam może z tydzień codziennie zwykłą alpre 0,5mg i na tym koniec. A no i w grudniu dostałam 2 dawki esketaminy.

A jak na mnie działa alpra zwykła? Spanko wjeżdża i nic poza tym xD
  • 9298 / 1807 / 2
13 lutego 2025Devixo pisze:
@pomasujplecki mi na paroksetynie wcale nie znikły, nawet na maksymalnej dawce.
Ja już wczoraj pytałem spytam i teraz. Skąd pomysł, że serotonina działa p. lękowo ? Jeśli masz nadmiernie pobudzone ciało mihdsłowate to tylko pogorszysz sprawę. Choć jak czytywałem swojego czasu to większość leków serotogenicznych nie działa w tym obszarze - tylko tu znów dochodzimy do pkt 1 czyli nie działają na miejsce gdzie są największe lęki.

Ewentualnie wyższe stężenie serotoniny może spowodować, że będziecie mieli wywalone na lęki ale chyba nie o to chodzi...
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 166 / 58 / 2
odpisałem ci tam gdzie wczoraj pytałeś, dla potomnych w skrócie: leki antydepresyjne zmniejszają reaktywność ciała migdałowatego, a blokada wychwytu zwrotnego w ciele migdałowatym zmniejsza lęk: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7294798/
11:39 Ricsson [257]: w ogole
11:39 Ricsson [257]: uwierzylem w boga, w cuda
11:39 Ricsson [257]: mialem 6 piw
11:39 Ricsson [257]: wypilem 6 piw
11:39 Ricsson [257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson [257]: mam 3 piwa
  • 3209 / 542 / 0
Devixo ma rację, jednak zgodzę się z stteetem że przy wysokim stresie mogą się w pełni nie sprawdzić albo całkowicie zamulić człowieka że będzie miał wyjebane bez energii.

Więc co, benzo powinno wrócić na rejony? Nie sądzę choc na wyjątkowe sytuacje trzymam klona.

• 9298 / 1807 / 2
@pomasujplecki heh. Pod warunkiem pracy nad lękami tak. Benzo są przeznaczone do krótkotrwałego stosowania i "ogarnięcia się". Problem jest jak już pisaliśmy z @Devixo dużo większy i mocno ucieka krótkim postom na zasadzie "bier benzo".
Ja to ogólnie...
1/ Yebnałbym konkretną diagnostykę czyli pełne badania układu stresogennego, mikroelementów i hormonów. Dużo więcej niż podstawy typu "zrób pan morfologię. A zrobił pan i jest ok, no to widzi pan to brak serotoniny".
2/ Zacząłbym konkretną terapię na 100proc. Czyli bez pierdolenia.
3/ podszedłbym w zioła. Jest bardzo dużo ziół które nie powinny mieć jakichś większych interakcji z SSRI. Rdest, ginkgo biloba chyba też nie ma, Rumianek. Jak już jesteśmy przy badaniach to w ich wypadku zależy kto zleca badania to tak wychodzą.
4/ zacząłbym się angażować w coś. W moim wypadku poszedłem w sport, góry i mecze piłki nożnej - oczywiście nie wszystko na raz i nie od razu. Odstwilbym też praktycznie do zera social media i jakieś idiotyczne seriale. Jak to ktoś zauważył ludzie dziś nie mają czasu na spacer ale mają czas na przewijanie rolek na Fejsie przez godziny.
Dystrybucja energii w życiu większości ludzi to żart...

Jak odstawiałem RC to ja byłem całkiem rozregulowany. Nerwica + stany depresyjne.
Tylko, że ja nigdy nie sięgnąłem po leki. A były dni, że serducho mi waliło że stresu po 150-160ud/min. Były dni, że przez pół nocy nie umiałem zasnąć,.spałem 4 godziny i dalej lipa.
Dziś... Dziś śpię bez problemów 6-9 godzin (zależy od obowiązków). Ćwiczę, trenuje, jak ciepło jeżdżę na rowerze, wyjeżdżam w góry i jak rusza piłka nożna to jeżdżę co 2-3 tyg na mecze. Dziś naprawiłem relacje z rodzicami. Co tydzień - dwa jeżdżę na herbatę co jeszcze 2-3 lata temu było nie do pomyślenia.
Dziś wywaliłem wszystkich pseudo przyjaciół. Wszystkich którzy mnie wkur**li.

Ja jednak postawiłem na diagnostykę i okazało się, że miałem boreliozę i skrajnie niski poziom żelaza. Co było najzabawniejsze i o czym pisałem - większość badań wychodziła mi idealnie.

Problem jest w tym, że większość ludzi widzi świat zero - jedynkowo. Widzi tylko leki i żadnej innej nadziei, zapominając, że emocja to tylko reakcja na bodziec. Kluczowe jest poznanie co wywołuje jaka reakcje i praca nad tymi najgorszymi reakcjami / emocjami.
Leki ? Żadne antagonizmy, inhibicje i inne relesingi nie zrobią tego za nas.

Fuzja / D5

Tu macie przyczyny depresji lub skutki depresji. Moderacja - proszę nie scalać postów, niech będą bardziej czytelne
https://zdrowiebeztajemnic.pl/depresja/

Patrzcie ile stanów zapalnych się kumuluje w organizmie zanim dojdzie do depresji lub jak się już depresja rozwinie.
A ludzie mimo to jedzą cukier czy produkty o skrajnie wysokim ładunku energetycznym typu batony. My nie jesteśmy przystosowani do jedzenia produktów o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, bo.... Nie ma takich produktów w naturze.
Ba, nawet duża ilość owoców w diecie jest niewskazana, bo ewolucyjnie jesteśmy słabo przystosowani do trawienia fruktozy.

W dużym skrócie dziś jest wszystko poodwracane. Nie jesteśmy przystosowani do siedzenia - ludzie siedzą, nie jesteśmy przystosowani do żarcia zapiekanek, batoników czy potężnej ilości chleba (zazwyczaj że śmieciami typu kiełbasy, pasztety) a żrą to na potęgę. To co nam pomaga - tłuszcze rybie, roślinne, gotowanie samemu sobie, sport - to jest rozpieprzane i przekonuje się nas, że dziś to strata czasu, bo liczy się czas na pracę i zarabianie kasy.

Nawet rozpieprzyli (tak mityczni oni, a poważniej to media czy politycy grający w swoje gry) relacyjnosc ludzi napusaczajac kobiety na mężczyzn a mężczyzny na kobiety. Ostatnio był fajny obrazek - szczęśliwa 5 osobowa rodzina i podpis "Pomyślcie ile czasu i pieniędzy kosztowało przekonanie ludzi, że to ucisk i zniewolenie"

Od ziół się odeszło. Ja boreliozę pokonałem tylko ziołami, bez antybiotyków. A jak się o nich piszę to jest szarlatanizm. Co najciekawsze w pojedynczych badaniach np ginkgo biloba, brahmi, rumianek czy dziurawiec mają skuteczność zbliżona do leków (a w przypadku niektórych nawet taka sama lub wyższa) i co ? I nic.
Jak u mnie wykryto boreliozę to ludzie się pukali w czoło - chłopie wykonczysz się mówili. Jak po roku wrzuciłem wyniki gdzie czynniki zapalne były obniżone to post nawet nie przeszedł.

A efekty są jakie są.
Wchodzić i głosować
  • 3209 / 542 / 0
17 lutego 2025Stteetart pisze:
Widzi tylko leki i żadnej innej nadziei, zapominając, że emocja to tylko reakcja na bodziec. Kluczowe jest poznanie co wywołuje jaka reakcje i praca nad tymi najgorszymi reakcjami / emocjami.
Leki ? Żadne antagonizmy, inhibicje i inne relesingi nie zrobią tego za nas.
Kurde świetny post o tym dokładniejszym zbadaniu się.
Ja dodam od siebie, ze mam pewne wątpliwości do tej sugestii o bodźcach.
W chorobie lękowej bodźcem jest sam mózg. Doświadczenia traumatyczne pewnie też za to odpowiadają, ale uważam ze leczenie ich u terapeuty przypomina operację bez znieczulenia.
Podejrzewam ze opierasz swoje zdanie o własne doświadczenia.

Leki tak, przeważnie maskują objawy choroby, bez dobrego terapeuty można tylko stracić czas i (biorąc benzo np) zdrowie.

Ja aktualnie biorę 40mg paroksetyny, powoli się rozkręca ale pewne objawy lękowe zostały w tle, staram się je po prostu ignorować bo paro trochę je przymula ale jak bym poszedł na ważne spotkanie biznesowe to ni chuj musi wlecieć jakiś xan. Chociaż to są też wyuczone mechanizmy więc bodźcem strachu staje się także wymysł (nie diabeł straszny jak to mówią).
Ale póki co dodam ze jestem bezpiecznie w łóżku mieszkam sobie sam, nie ma powodu do lęku, a jednak się czasem objawia.

Mówię tylko o objawach lękowych, depresję da się szybko naprawić po wytrzeźwieniu. Wstanie z łóżka, proste ćwiczenia, odrobienie prac domowych spacer. Nie będzie hulanki ale zmieni się diametralnie sposób myślenia - a to już duży krok.

W lękach to nie takie proste. Najwygodniej by bylo właśnie nie wychodzić ze strefy komfortu heh

• 9298 / 1807 / 2
@pomasujplecki jest świadomość i podświadomość. Strach jest na poziomie bardziej świadomości a lęk bardziej na poziomie podświadomym.
Wchodzić i głosować
  • 3209 / 542 / 0
Zgadza się, jednak nie uważam że pokonanie lęku jest prostą rzeczą w której wystarczą afirmacje/medytacje. To dzialanie tymczasowe, najlepiej chyba wziąć ssri i iść do terapeuty poznać bardziej schematy podświadome żeby nie sabotowaly świadomości. Jednak własne zdanie na ten temat już napisalem.
Myślę że trochę źle zrozumiałem Twój post bo lęk nie jest zawsze tym samym, jest np. Strach i jest np lęk wolnoplynacy.
Jak się te rzeczy skumulują to można sobie nieźle nasrac w zyciu

ODPOWIEDZ
Newsy
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).

Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.