Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
Posty: 385 • Strona 35 z 39
  • 9304 / 1809 / 2
28 stycznia 2020eiffel65 pisze:
30 sierpnia 2016SandS pisze:
Dla zachowania maksimu wartości, przyjmowanych przez kakao, to najlepiej było by je pić samo (bez cukru, mleka, i zalane niezbyt gorącą wodą (nie wiem, gdzie leży ta granica temperatury).
granica temp jest taka jak w praktycznie wszystkich zdrowych rzeczach, jak np. kurkuma, zielona herbata, yerba mate

około 70 stopni będzie ok

a teraz proszę mi napisać jak już będę miał kakako 100 % to w końcu jak jest poprawnie je robić ?

z mlekiem ? z wodą ? czy z samym mlekiem ?

różnie mówią źródła, różnie piszą ludzie

ja zauważyłem że z mlekiem jest lepszy smak, ale działanie jakby lepsze gdy zaparzam samą wodą około 70 stopni
Legitne kakao kupisz w postaci orzechow ja to miałem w takiej postaci jak na zdjęciu:
unnamed.jpg
Nie wiem czy da się to parzyć.

Btw mnie kakao na wodzie strasznie zapierało xD.
Nosz kurwa mać był okres, że nie szło się w kiblu wyłamać.
Gazy takie, że mógłbym zabić ale nic poza tym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1066 / 158 / 0
ile trzeba zjeść takich orzeszków aby poczuć czekoladowe extazy ?
PRAWDA :heart: :old: MIŁOŚĆ :old: :heart: MUZYKA :heart: :old:
  • 9304 / 1809 / 2
Haha to działa inaczej.
W orzechach jest w chuj tłuszczy i błonnika.

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i- ... -B5u3.html
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 2632 / 37 / 0
Jak se zajebalem porządna łychę ciemnego krugera z rana na pusty żołądek , do tego buch, to jak naćpany 3mmc latalem.
Serotoninowe ciary...m.mm jak kotek.

scalono /Hash_Oil
09 maja 2017SandS pisze:
Jerycho, sorry, że dopiero Ci odpisuję, ale w ogóle nie wchodziłam na hyperreala.
Bierzesz do kubka:
- 20g kakao
- walisz chilli, imbir i cynamon
- dajesz 10-20g masła
Zalewasz wrzątkiem i wstawiasz na mały ogień min. 5 min.

Blendujesz jajko w misce i wlewasz na końcu do kakao i jest zajebiście
Zrobiłem wg. trego przepisu.
Tylko macy nie dorwalem jeszcze, ale wszystko przed nami.

Jest jeszcze baka.
Buch i testujemy

Aha, jeszcze proszę pamiętaj, że nofap też ma duży wpływ na "czucie sie zajebiście" i różne neuroprzekaźniki endorfiny i inne sriny

scalono /Hash_Oil

Nie czuje wiekszej różnicy.
Za dużo chilli dałem.
45 Potem wszedł do świątyni i zaczął wyrzucać sprzedających w niej. 46 Mówił do nich: «Napisane jest: Mój DOM będzie domem modlitwy, a wy uczyniliście z niego jaskinię zbójców»9.
  • 5 / / 0
Przetestowałam zarówno pół paczki klasycznego Decomoreno jak i parę łyżeczek ekologicznego surowego kakao z zielarni i nie widzę absolutnie żadnych efektów po spożyciu jak co poniektórzy tutaj pisali o jakiejś poprawie kolorów czy lepszym humorze///
  • 8103 / 907 / 0
Dobrze komponuje się z kodeina, robi miły luzik ( delikatnie ), lekko wyostrza barwy, troszkę lepszy odbiór muzyki.Ale to musi być kakao prawdziwe 80 % - 100 % a nie jakieś podróbki.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 1655 / 299 / 0
Nie szukam fazy w kakao. Sypię kopiastą łyżeczkę ciemnego kakao, dodaję trochę cynamonu, wanilii (nie waniliny), zalewam pełnym mlekiem w temperaturze pokojowej (mam nadwrażliwość na gorące) i na końcu dodaję dwie łyżeczki miodu i to mieszam. Mniam. Może spróbuję do tego odrobiny chilii dodać, wszak wszystkie dania doprawiam chilli i ostrymi sosami.
Wybaczcie, ale nie odpowiadam na PMy nowych użytkowników w sprawie lekarzy, którzy wystawiają mi recki na IV-P. Ruszcie głową, panowie z komendy. A jak macie mniej niż 18 lat, to wypierdalać do szkoły, a nie bierzecie się za benzo za kasę starych.
  • 757 / 140 / 0
Prawdziwe kakao wysokiej jakości plus kurkuma, to mój poranny napój. Przestałem pić rano kawę, wolę to.
  • 1888 / 422 / 4
Co jeść, a czego unikać

Na rynku obecnych jest wiele produktów zawierających produkty przerobu ziarna kakaowca. Warto wiedzieć, że nie wszystkie mają równie korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Prażone ziarna kakaowca – nie są specjalnie smaczne (choć to kwestia gustu) i w wyniku prażenia tracą nieco składników odżywczych, ale jest to produkt najmniej przetworzony i niezawierający składników niepożądanych, jak cukier czy emulgatory. Może być stosowany jako przekąska o dość specyficznym smaku lub jako dodatek do innych potraw (np. jogurtu).

Kakao – otrzymujemy przez sproszkowanie odtłuszczonego ziarna kakaowca. Do jego produkcji wykorzystywany jest najczęściej odtłuszczony proszek kakaowy. Produkt ten jest dobrym źródłem składników odżywczych. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób przetworzenia ziaren – im mniej alkalizowane, tym bogatsze w polifenole.

Napoje kakaowe – w swoim składzie mają ok 20% proszku kakaowego, 60-80% cukru (sacharozy) lub innej substancji słodzącej oraz inne składniki, jak np. odtłuszczone mleko w proszku. Z tego powodu są bardzo kaloryczne. W SGGW trwają badania nad opracowaniem takiej receptury, która zachowa atrakcyjne walory smakowe i łatwość rozpuszczania w zimnych i ciepłych płynach, a jednocześnie produkty te będą mniej kaloryczne.

Czekolada o wysokiej zawartości kakao – produkty, które mają w swoim składzie 70-90% zawartości kakao to kompromis między produktem smacznym i zdrowym. 1-2 kostki dziennie wystarczą, by zapobiegać miażdżycy, a jednocześnie nie powodować skutków ubocznych wynikających z nadmiernego spożycia cukru. Szczególnie wartościowe są tak zwane czekolady surowe, czyli takie, które zawierają ziarno kakaowca przetwarzane w niskich temperaturach. Z badań przeprowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW wynika, że zawierają one znacznie więcej przeciwutleniaczy. Im mniejsza zawartość kakao, tym niższa wartość odżywcza czekolady.

źródło
http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl ... a-zdrowie/


Warto zwrócić uwagę na najważniejszą rzecz.
ALKALIZACJA

Jeżeli zależy nam na zdrowiu / polepszaniuGO ... a nie na walorach smakowych warto zainteresować się nie obrobionymi chemicznie nie alkalizowanymi ziarnami/proszkiem kakaowca, a czym jest sama alkalizacja można ogólnie poczytać chociażby tutaj:
https://wntt.pl/jakie-kakao-najzdrowsze ... alizowane/

pozdr.
DXM
  • 260 / 22 / 1
To w końcu kakao można zalać odrobiną wrzątku i dopełnić zimnym mlekiem tym samym nie tracąc tych wszystkich dobrodziejstw?
ODPOWIEDZ
Posty: 385 • Strona 35 z 39
Artykuły
Newsy
[img]
Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę

W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.

[img]
USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.

[img]
Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.