Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
Posty: 385 • Strona 35 z 39
  • 9456 / 1854 / 2
28 stycznia 2020eiffel65 pisze:
30 sierpnia 2016SandS pisze:
Dla zachowania maksimu wartości, przyjmowanych przez kakao, to najlepiej było by je pić samo (bez cukru, mleka, i zalane niezbyt gorącą wodą (nie wiem, gdzie leży ta granica temperatury).
granica temp jest taka jak w praktycznie wszystkich zdrowych rzeczach, jak np. kurkuma, zielona herbata, yerba mate

około 70 stopni będzie ok

a teraz proszę mi napisać jak już będę miał kakako 100 % to w końcu jak jest poprawnie je robić ?

z mlekiem ? z wodą ? czy z samym mlekiem ?

różnie mówią źródła, różnie piszą ludzie

ja zauważyłem że z mlekiem jest lepszy smak, ale działanie jakby lepsze gdy zaparzam samą wodą około 70 stopni
Legitne kakao kupisz w postaci orzechow ja to miałem w takiej postaci jak na zdjęciu:
unnamed.jpg
Nie wiem czy da się to parzyć.

Btw mnie kakao na wodzie strasznie zapierało xD.
Nosz kurwa mać był okres, że nie szło się w kiblu wyłamać.
Gazy takie, że mógłbym zabić ale nic poza tym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&AMP;start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1066 / 158 / 0
ile trzeba zjeść takich orzeszków aby poczuć czekoladowe extazy ?
PRAWDA :heart: :old: MIŁOŚĆ :old: :heart: MUZYKA :heart: :old:
  • 9456 / 1854 / 2
Haha to działa inaczej.
W orzechach jest w chuj tłuszczy i błonnika.

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i- ... -B5u3.html
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&AMP;start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 2647 / 41 / 0
Jak se zajebalem porządna łychę ciemnego krugera z rana na pusty żołądek , do tego buch, to jak naćpany 3mmc latalem.
Serotoninowe ciary...m.mm jak kotek.

scalono /Hash_Oil
09 maja 2017SandS pisze:
Jerycho, sorry, że dopiero Ci odpisuję, ale w ogóle nie wchodziłam na hyperreala.
Bierzesz do kubka:
- 20g kakao
- walisz chilli, imbir i cynamon
- dajesz 10-20g masła
Zalewasz wrzątkiem i wstawiasz na mały ogień min. 5 min.

Blendujesz jajko w misce i wlewasz na końcu do kakao i jest zajebiście
Zrobiłem wg. trego przepisu.
Tylko macy nie dorwalem jeszcze, ale wszystko przed nami.

Jest jeszcze baka.
Buch i testujemy

Aha, jeszcze proszę pamiętaj, że nofap też ma duży wpływ na "czucie sie zajebiście" i różne neuroprzekaźniki endorfiny i inne sriny

scalono /Hash_Oil

Nie czuje wiekszej różnicy.
Za dużo chilli dałem.
Uwaga! Użytkownik ShadySharky nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Przetestowałam zarówno pół paczki klasycznego Decomoreno jak i parę łyżeczek ekologicznego surowego kakao z zielarni i nie widzę absolutnie żadnych efektów po spożyciu jak co poniektórzy tutaj pisali o jakiejś poprawie kolorów czy lepszym humorze///
  • 8103 / 909 / 0
Dobrze komponuje się z kodeina, robi miły luzik ( delikatnie ), lekko wyostrza barwy, troszkę lepszy odbiór muzyki.Ale to musi być kakao prawdziwe 80 % - 100 % a nie jakieś podróbki.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 1660 / 301 / 0
Nie szukam fazy w kakao. Sypię kopiastą łyżeczkę ciemnego kakao, dodaję trochę cynamonu, wanilii (nie waniliny), zalewam pełnym mlekiem w temperaturze pokojowej (mam nadwrażliwość na gorące) i na końcu dodaję dwie łyżeczki miodu i to mieszam. Mniam. Może spróbuję do tego odrobiny chilii dodać, wszak wszystkie dania doprawiam chilli i ostrymi sosami.
Wybaczcie, ale nie odpowiadam na PMy nowych użytkowników w sprawie lekarzy, którzy wystawiają mi recki na IV-P. Ruszcie głową, panowie z komendy. A jak macie mniej niż 18 lat, to wypierdalać do szkoły, a nie bierzecie się za benzo za kasę starych.
  • 792 / 142 / 0
Prawdziwe kakao wysokiej jakości plus kurkuma, to mój poranny napój. Przestałem pić rano kawę, wolę to.
  • 1931 / 447 / 4
Co jeść, a czego unikać

Na rynku obecnych jest wiele produktów zawierających produkty przerobu ziarna kakaowca. Warto wiedzieć, że nie wszystkie mają równie korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Prażone ziarna kakaowca – nie są specjalnie smaczne (choć to kwestia gustu) i w wyniku prażenia tracą nieco składników odżywczych, ale jest to produkt najmniej przetworzony i niezawierający składników niepożądanych, jak cukier czy emulgatory. Może być stosowany jako przekąska o dość specyficznym smaku lub jako dodatek do innych potraw (np. jogurtu).

Kakao – otrzymujemy przez sproszkowanie odtłuszczonego ziarna kakaowca. Do jego produkcji wykorzystywany jest najczęściej odtłuszczony proszek kakaowy. Produkt ten jest dobrym źródłem składników odżywczych. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób przetworzenia ziaren – im mniej alkalizowane, tym bogatsze w polifenole.

Napoje kakaowe – w swoim składzie mają ok 20% proszku kakaowego, 60-80% cukru (sacharozy) lub innej substancji słodzącej oraz inne składniki, jak np. odtłuszczone mleko w proszku. Z tego powodu są bardzo kaloryczne. W SGGW trwają badania nad opracowaniem takiej receptury, która zachowa atrakcyjne walory smakowe i łatwość rozpuszczania w zimnych i ciepłych płynach, a jednocześnie produkty te będą mniej kaloryczne.

Czekolada o wysokiej zawartości kakao – produkty, które mają w swoim składzie 70-90% zawartości kakao to kompromis między produktem smacznym i zdrowym. 1-2 kostki dziennie wystarczą, by zapobiegać miażdżycy, a jednocześnie nie powodować skutków ubocznych wynikających z nadmiernego spożycia cukru. Szczególnie wartościowe są tak zwane czekolady surowe, czyli takie, które zawierają ziarno kakaowca przetwarzane w niskich temperaturach. Z badań przeprowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW wynika, że zawierają one znacznie więcej przeciwutleniaczy. Im mniejsza zawartość kakao, tym niższa wartość odżywcza czekolady.

źródło
http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl ... a-zdrowie/


Warto zwrócić uwagę na najważniejszą rzecz.
ALKALIZACJA

Jeżeli zależy nam na zdrowiu / polepszaniuGO ... a nie na walorach smakowych warto zainteresować się nie obrobionymi chemicznie nie alkalizowanymi ziarnami/proszkiem kakaowca, a czym jest sama alkalizacja można ogólnie poczytać chociażby tutaj:
https://wntt.pl/jakie-kakao-najzdrowsze ... alizowane/

pozdr.
DXM
  • 260 / 22 / 1
To w końcu kakao można zalać odrobiną wrzątku i dopełnić zimnym mlekiem tym samym nie tracąc tych wszystkich dobrodziejstw?
ODPOWIEDZ
Posty: 385 • Strona 35 z 39
Artykuły
Newsy
[img]
Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.

[img]
Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA

Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.

[img]
Dwóch 15-latków z mefedronem. "Zwrócili uwagę nerwowym zachowaniem"

W ręce policjantów z Mińska Mazowieckiego wpadło dwóch 15-latków, którzy chwilę wcześniej zachowywali się nerwowo. Okazało się, że mieli przy sobie mefedron. O ich losie zadecyduje sąd rodzinny.