Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
Kim jest dla Ciebie Terence McKenna?
Bardzo mądrym naukowcem
25
14%
Prorokiem Nowego Eonu
16
9%
Hipisem i fajnym ziomkiem
42
23%
Wtajemniczonym
33
18%
Kompletnym idiotą
24
13%
Mam do niego mieszany stosunek
41
23%

Liczba głosów: 181

ODPOWIEDZ
  • 23 / / 0
Lubię McKenna, bo ma bardzo przyjemny głos, który hipnotyzuje...
Jednak, jeśli chodzi o treści to mam wrażenie, że zbyt często ponosi go wyobraźnia... chyba przegiął z psychodelikami, co za dużo to niezdrowo. :-|
  • 123 / / 0
Nieprzeczytany post autor: r0galik »
xaviivax pisze:
Systematyczne żywienie się grzybami przez wiele pokoleń naszych praprzodków musiało zaowocować zmianami w ich postrzeganiu świata, zdolnościach umysłowych, a w konsekwencji stworzeniu rozbudowanej komunikacji werbalnej.
Litości, przecież nie o to chodzi. Żydzi nie rodzą się bez napletków.
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2010 przez r0galik, łącznie zmieniany 1 raz.
Co cię nie zabije, to cię osłabi.
  • 334 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: xaviivax »
Żydzi nie rodzą się be napletków, bo inaczej mohelowie nie mieliby pracy :)
Owszem, nie ma dowodu na to, że grzyby psylocybinowe dokonały zmian w mózgach umożliwiających rozwój języka, lecz nie można też tej teorii wykluczyć. Nie porównywałbym jednak rozwoju umysłowego z fizjologią człowieka, a szczególnie z czymś tak nienaturalnym jak obrzezanie.
"Wieczność jest mgnieniem oka, w sam raz długim na żart"
Hermann Hesse
  • 123 / / 0
xaviivax pisze:
Nie porównywałbym jednak rozwoju umysłowego z fizjologią człowieka, a szczególnie z czymś tak nienaturalnym jak obrzezanie.
Rozwój umysłu i rozwój mózgu są nierozerwalne, a to drugie to właśnie fizjologia.
  • 334 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: xaviivax »
Rozwój umysłu i rozwój mózgu są nierozerwalne, a to drugie to właśnie fizjologia.
Oczywiście, że tak. Miałem jednak na myśli, że wygląda na to, iż rozwój umysłu i mózgu odbywa się w różnych prędkościach. Jak bowiem inaczej wytłumaczyć fakt, że na tym etapie ewolucji wykorzystujemy tylko mały procent z możliwości ludzkiego mózgu. Przypuszczalnie to właśnie psylocybina zdopingowała przerośnięte mózgi naszych przodków do większego wykorzystania ich potencjału. Nie dam sobie za to głowy uciąć, ale miło jest mi w to wierzyć, choć dystansuję się od wielu rzeczy, o których mówił i pisał McKenna.
"Wieczność jest mgnieniem oka, w sam raz długim na żart"
Hermann Hesse
  • 61 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: ayayay »
Może zwiększenie odsetku ludzi pałaszujących psychodeliki zgrało się także ze zmianą diety człowieka prehistorycznego na bardziej urozmaiconą i bogatszą o białko. To też mogło mieć pewien wpływ na skok ewolucyjny, nieprawdaż?
that he not busy being born
is busy dying
  • 123 / / 0
ayayay pisze:
Może zwiększenie odsetku ludzi pałaszujących psychodeliki zgrało się także ze zmianą diety człowieka prehistorycznego na bardziej urozmaiconą i bogatszą o białko. To też mogło mieć pewien wpływ na skok ewolucyjny, nieprawdaż?
<jeb czołem w ścianę> czy ktoś tu kuma ewolucję?
Takie coś właśnie by ją PRZYHAMOWAŁO
  • 386 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Chaotka »
Dlaczego przyhamowało?

Ja myślę, że białko miało duży wpływ na nas. Właściwie to czasem zastanawiam się, czy wszystkie substancje nie są narkotykami, tylko na większośc już wyrobiliśmy sobie zbyt dużą tolerancję. Może dzięki takim substancjom jak białko, węglowodany etc. jesteśmy takimi ludźmi jakimi jesteśmy? Ale to tylko takie moje hipotezy.
Uwaga! Użytkownik Chaotka jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 883 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: Elwis »
Myślę, że przyhamowało jeśli już, bo lepsza dieta -> dłuższe życie, mniej zgonów -> więcej syfnego DNA w puli, aczkolwiek nie jestem pewny czy o to chodziło r0galikowi. Zapraszam na lekcje biologii w 3 klasie gimnazjum, ewentualnie w którejśtam liceum.
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 61 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: ayayay »
Rogalik, wybacz, jeżeli się mylę, każdy ma do tego prawo. Ale czy aby nie faktem jest, że na skok ewolucyjny złożyła się także zmiana w diecie ówczesnych humanoidów? Że wzbogacenie jej o większe ilości mięsa dostarczyło wielu białek, które miały bezpośredni wpływ na rozwój psychofizyczny? Nie jestem raczej jakimś biologicznym geniuszem, ale kiedyś mi się coś takiego obiło o uszy. Więc może też wpływ na ten [psychiczny] rozwój miały psychodeliki? Pofantazjować zawsze można. A ja uważam, że coś jest na rzeczy, i że McKenna nie był taki głupi.
that he not busy being born
is busy dying
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...

THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

Nowelizacja ustawy tytoniowej. MZ chce zakazać sprzedaży jednorazowych e-papierosów

Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Jednym z jego głównych założeń jest całkowity zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów, zarówno tych z nikotyną, jak i bez niej.