Jeszcze jedno pytanie odnośnie keramzytu: umiejscowienie. Warstwa na dnie, warstwa na górze, czy też wymieszane z ziemią?
Pozdrawiam
[ external image ]
Obstawiam że ok 40 dni jeszcze do końca.
pozdro
Zmienić prawo aby móc sobie zakurzyć
Do walki z wiatrakami ruszyć- tak możesz mówić
Ale miałem granat w ręku i odwagę by go rzucić...
Nowe foty roślin. No... Rosną. I właśnie - dalej się wyciągają. Wydaje mi się że powinny już się uspokoić ze wzrostem, w końcu od pojawienia się kwiatów mineło 2 tygodnie i 3 dni, a od przełączenia na flo aż 30. Swoją drogą: czas kwitnienia podany na opakowaniu nasion jest liczony od przełączenia światła czy od pojawienia się kwiatów? Widzę ile błędów popełniłem przy całej uprawie i budowie boxa. Przed następną uprawą muszę wszystko przebudować.
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
Po dzisiejszym robię przerwę
Topy puchną. Widać piękne skoki w ich masie po każdym podlaniu. Planton K spisuję się świetnie jak na razie, daję dawki na przemian:
1) 1,5 x zwykła dawka (czyli 7,5 ml / 1l roztworu uzyskanego z rozpuszczenia całego opakowania w litrze wody, zwykła dawka to 5ml/1l)
2) 2 x zwykła dawka + do oporu dolomitu rozpuszczone dla kontroli ph (Planton K jako chemiczny może zakwasić glebę, wolę nie ryzykować skoro dolomitu nie da się przedawkować :) ).
Zastanawiam się nad eksperymentami z większymi dawkami, ale nie chcę uszkodzić roślin.
Generalnie zdecydowałem już z której rośliny pobiorę klony do następnej mojej uprawy (ta na pierwszym zdjęciu.
[ external image ]
[ external image ]
Zmienić prawo aby móc sobie zakurzyć
Do walki z wiatrakami ruszyć- tak możesz mówić
Ale miałem granat w ręku i odwagę by go rzucić...
Fotka z serii "Porównaj Rozmiar" :)
[ external image ]
I dodatkowo... Porównanie przyrostu topa! :)
10.02.2008
[ external image ]
i dziś, czyli 18.02.2008
[ external image ]
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści
W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.