Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 1519 / 20 / 0
Btw polecam uprawiać własną melisse zamiast kupywać ;). Smakuje inaczej.. zaparzona woda nie ma brązowej barwy jak te sklepowe lecz zieloną, i o wiele lepiej działa :)
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 543 / 1 / 0
Również polecam, aktualnie jest okres wysiewu i nasionka można dostać nawet w sklepach spożywczych. Specjalnie się nie trzeba zajmować. Mi wyrosło po jakichś 15 dniach, pierwsze 10 podlewałem, potem darowałem sobie, bo już podobno miała wyrosnąć, a mi się nic nie pojawiło. Było to parę miesięcy temu. Wedle moich obserwacji potrzebuje tak z 50-100 ml wody dziennie. Herbatkę już piłem, ze świeżych liści - smaczna.
Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o botanikę i mogłem coś pomieszać, ale nawet tak prosta w uprawie roślinka daje kupę radochy jak wyrośnie i ładnie pachnie.
1-2-fuck off, drop out, never trust a fucking hippie
And for that matter don't trust anyone.
Quit school, don't work, livin' out the music de punk.
If I could do it so could anyone.
  • 2518 / 27 / 0
Herbata ze świeżych liści faktycznie jest smaczna, ale można użyć ją nie tylko do robienia naparu. Świeże liście mają wiele rozmaitych zastosowań. Można zrobić z nich sałatkę, dzięki ich cytrynowemu aromatowi. Można nawet jeść same po uprzednim opłukaniu pod bieżącą wodą. Ja najbardziej preferuje właśnie taki sposób :-)
  • 49 / 1 / 0
poczytalem tu troche wniosek- krople chyba najlepsze tylko co z czym łaczyc w jakich dawkach aby uzyskac efekt wyciszenia"....
Uwaga! Użytkownik tyson nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 543 / 1 / 0
tyson pisze:
jak uzyskac dzialanie podobne do benzo?
Zapomnij. Nie będzie ani podobne w działaniu, ani o podobnej sile.
Tę roślinę należy traktować w kategoriach smakowych raczej. Przynajmniej na naszym forum.
  • 311 / 1 / 0
Jeszcze nie mialem okazji zasiac sobie meliski w moim ogrodku. Popijam sobie te apteczne ziolka, ktore nawet nie za ciekawie pachna no i efekty sa minimalne. Po 4-6 torebeczkach jest tylko zmulenie i lekki spokoj. Nie pomaga to ziolko mi nawet zasnac. fajka ma racje, to jest raczej dla walorow smakowych no i moze dla niewielkich efektow uspokajajacych. Z tym, ze dla smaku to trzeba miec wlasna uprawe.
  • 543 / 1 / 0
tyson pisze:
nasze forum...bla bla srorum :finger: , kto sie oduzał melisą itp niech sie wypowie wszedzie sa warjaci(buahahahahhah) z roslin to polecam coca folium oranża lub poluna

a dla waszego forum zycze smacznego :gun:
Wyłóż pieniądze z avatara na edukację lub detox, to zrozumiesz o co mi chodziło. Tylko nie pisz proszę, że to nie jest prawdziwy banknot.
  • 24 / / 0
Nie wiem, czy ktoś wcześniej tego nie pisał, ale parę dni temu wypaliłem melisę. Paliłem dość dużo i długo, aż do momentu, kiedy smak dymu był niesmaczny.
30 minut po wypaleniu było mi dość lekko. Nie żadna faza czy coś, tylko taki spokój, który można porównać z siedzeniem na tarasie w letni dzień. Pewno zapalona przed snem pomagałaby zasnąć
  • 1519 / 20 / 0
Ja kiedyś probowaem zapalić, w ramach eksperymentu. Smak był palonej był dla mnie okropny, i takie zjebane uczucie w płucach...
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 1180 / 5 / 0
Wg mnie jak najbardziej daje.

Spróbój zjeść 3-4-5 tabletki "Kalmsa" i po 20 minutach wypij mocną meliskę, na pewno poczujesz wyraźnie odczuwalne uspokojenie, spadek aktywności natrętnych myśli. Jednak mimo wszystko subtelne to to będzie. Jak max 0,5mg klona, tylko, ze króciutko takie efekty trwają.

Ja się takim miksem ratowałem jak zjadłem paczkę Afobamu 0,5mg, całkiem wyraźnie miałem złagodzone objawy odstawienne.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.