Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 52 / 1 / 0
18 marca 2026halowpierdol pisze:
@FredoBanana myślałeś nad zamianą metadonu na buprenorfinę? Dla mnie ma spory potencjał antydepresyjny przez antagonizm kappa, skutecznie wyłącza smutek, wycisza i działa przeciwlękowo. Zresztą były prowadzone badania nad wykorzystaniem bupry w leczeniu depresji i wypadały obiecująco. Jedyny minus to z początku ciężko przestawić się z pełnego agonizmu na częściowy agonizm ale jak organizm się ustabilizuje to jest ok. Wtedy polecam schodzić z dawek do najmniejszych skutecznych, bo bupra w dużych dawkach mocno zobojętnia emocjonalnie.
Narazie jestem na metadonie i przy nim pozostane, musze ogarnąć sprawy życiowe, spłacić długi które pojawily się w okresie ciągu, zacząłem nową prace i nie moge pozwolić sobie na jakiekolwiek objawy skręta albo polożenie sie na detoxie w celu przejscia z metadonu na bupre, taki mam zamiar ale to za pare miesięcy, napewno będe chcial schodzić z dawek bezboleśnie a przy ostatnich 20mg położyć sie na detox i wtedy zamienić substytucje na bupre. Myślałem że ten stan depresyjny który utrzymuje sie już ponad miesiąc jest spowodowany właśnie zaprzestaniem brania morfiny bądz przejscia na substytucje ale problem niestety leży gdzie indziej, zdecydowałem sie na antydepresanty bo muszę jakoś funkcjonować nie chce chodzić cały czas przybity i stwarzać pozory że wszystko jest okej gdzie tak naprawde za kurtyną jest mega chujowo, z tego co czytam sertralina brzmi naprawde interesująco i działa stricte przeciwdepresyjnie bo ja lęków nie mam, przynajmniej narazie spróbuje od rodzinnego wyciągnać recepte na sertraline, jeżeli sie nie uda to skontaktuje się z lekarzem prowadzącym poradnie substytucyjną ale tam wiem że mi przepisze prawie napewno escitalopram... jednak wolalbym spróbować tej sertraliny na początek
  • 145 / 11 / 0
Z tymi lekami też jest różnie, pogadaj z lekarzem ja przeszłam przez wiele antydepresantów i sertralina po latach właśnie była dobrym wyborem dla mnie. moi znajomi znów mówią że źle się po niej czuli. No jej minus jest taki że zaburza apetyt i trochę pobudza (chociaż nie wiem czy to minus jak nic się nie chce).
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby

Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).

Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa

Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.

Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży

Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.