18 marca 2026halowpierdol pisze: @FredoBanana myślałeś nad zamianą metadonu na buprenorfinę? Dla mnie ma spory potencjał antydepresyjny przez antagonizm kappa, skutecznie wyłącza smutek, wycisza i działa przeciwlękowo. Zresztą były prowadzone badania nad wykorzystaniem bupry w leczeniu depresji i wypadały obiecująco. Jedyny minus to z początku ciężko przestawić się z pełnego agonizmu na częściowy agonizm ale jak organizm się ustabilizuje to jest ok. Wtedy polecam schodzić z dawek do najmniejszych skutecznych, bo bupra w dużych dawkach mocno zobojętnia emocjonalnie.
21 marca 2026halowpierdol pisze: Za to escitalopram odwrotnie, a że mam większy problem z lękiem/niepokojem niż z depresją
to jedno z najsilniejszych ssri - zadzialalo paradoksalnie w twoim przypadku, organizm nie radzi sobie z takim pierdolnięciem raczej
Ja oba te SSRI jadłem w różnych dawkach i generalnie sertralina lepiej działała na mnie antydepresyjnie a escitalopram przeciwlękowo, nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Psychiatra potwierdził że większość pacjentów tak właśnie to odczuwa i sertrę daje na depresję a esci na lęki.
21 marca 2026halowpierdol pisze: @hubii nie czaję za bardzo co masz konkretnie na myśli.![]()
Ja oba te SSRI jadłem w różnych dawkach i generalnie sertralina lepiej działała na mnie antydepresyjnie a escitalopram przeciwlękowo, nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Psychiatra potwierdził że większość pacjentów tak właśnie to odczuwa i sertrę daje na depresję a esci na lęki.
21 marca 2026ladyinnaightmares pisze: @halowpierdol to ja wręcz odwrotne opinie usłyszałam od lekarzy i kilka lat temu w szpitalu escitalopram mi od razu odstawiono mimo, że brałam go dopiero 4 dni uznając że skoro nie mam depresji, tylko zab. lękowe to esci jest bez sensu i kto je w ogóle włączył i lepsza będzie sertralina. Żeby nie było, brałam tę sertralinę 7 lat później.
Ale żaden psychiatra nigdy tego otwarcie nie powie bo wtedy przyznałby przed pacjentem, że cała psychiatria to tak naprawdę jedna wielka zgadywanka a to automatycznie podważyłoby ich kompetencje jako specjalistów w danej dziedzinie.
@mamyto321 zapomniałeś tylko dodać, że psychodeliki mogą ujawnić chorobę psychiczną u osób z predyspozycjami lub zaostrzyć istniejące. Taka terapia musi odbywać się pod okiem specjalisty, jedzenie grzybów na własną rękę w depresyjnym stanie to proszenie się o solidnego bad tripa. Twoje rady są szkodliwe i powinieneś dostać warna. To że tobie pomogło to świetnie, ale w innym wypadku może skończyć się to samobójstwem. Już nie wspomnę o gloryfikowaniu naturalnie występujących związków chemicznych od tych wytwarzanych syntetycznie, bo takie zdanie może zostać wyprodukowane jedynie przez totalnego ignoranta.
Toksyczna psychologia i psychiatria - J. Stukan
Nie mowie zeby lykac punkt widzenia autora niczym bocian zabe, jednak zapoznac sie warto.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Mama dilera przyszła na policję z marihuaną
Policjanci z Krakowa zatrzymali 16-latka, u którego znaleziono ponad 50 gramów marihuany. Chłopak przyznał się także do jej sprzedaży.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa
Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.