Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3210 / 544 / 0
03 lutego 2025AngelSentinel pisze:
Zastanawiam się jak bardzo nikotyna osłabia benzo, siłę i czas działania. Głównie mam na myśli alpre i rolki jakie jest wasze doświadczenie?
Nie wiem jak to wygląda naukowo podejrzewam ze nie, natomiast z autopsji mojej i wielu potwierdzam ze przy zaburzeniach lękowych pobudzenie wywołane nikotyną jest w stanie przebić się przez Benzo i SSRI.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 168 / 58 / 2
@pomasujplecki co do tego jak to wygląda naukowo: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6883942/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11524025/ https://smokingcessationleadership.ucsf ... 0TABLE.pdf
całkowity klirens alprazolamu był o 24% wyższy.
okres półtrwania był o 49% dłuższy u osób niepalących.
działa to m.in na zasadzie indukcji przez nikotyne enzymów w cytochromie P450.
11:39 Ricsson [257]: w ogole
11:39 Ricsson [257]: uwierzylem w boga, w cuda
11:39 Ricsson [257]: mialem 6 piw
11:39 Ricsson [257]: wypilem 6 piw
11:39 Ricsson [257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson [257]: mam 3 piwa
  • 703 / 159 / 0
Interesujące @Devixo. Czy masz jakieś informacje dotyczące nikotyny a innych benzodiazepin, żeby można było to jakoś pogrupować? Też palenie a zetki, zolpidem zwłaszcza.
  • 168 / 58 / 2
@DobryWujas oxazepam, lorazepam, clonazepam, temazepam (nie jestem co do temazepamu pewien, mogę sie mylić) oraz bodajże flurazepam metabolizuje się na zasadzie sprzęgania z kwasem glukuronowym. a reszta benzodiazepin jest metabolizowana przez enzymy wątrobowe więc nikotyna będzie na nie wpływać. dodatkowo zależy w jaki sposób przyjmujesz nikotyne. papierosy zawierają PAHS czyli policykliczne węglowodory aromatyczne co dodatkowo indukuje enzymy wątrobowe. co do zolpidemu załączam badanie https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12362929/
elimination half-life was 2.4 hours, and maximum serum zolpidem concentration was 60 ng/ml. Clearance was higher (445 vs. 345 ml/min) and half-life was shorter (1.8 vs. 2.7 h) in smokers than nonsmokers
+
Differences in zolpidem kinetics associated with smoking may be explained by the small contribution of cytochrome P450-1A2 to net clearance of zolpidem
tl;dr nikotyna wpływa na zolpidem.
  • 151 / 23 / 0
Ewidentnie u siebie mogę to z autopsji potwierdzic, przyjemnie się pali papierosy na alprze jednak osłabia ja wtedy nieco a czas działania potrafi skrócić znacznie. O rolkach to już nawet nie wspominam.
Przedstawienie musi trwać.
  • 19 / 11 / 0
Siema, wpadła mi w łapki paczka imipraminy 0,025 przy porządkach, ma to jakiś potencjał rekreacyjny jako dibenzo czy do wyjebania?
  • 168 / 58 / 2
@Turbominetajzer3000 Imipramina to SNRI czyli inaczej trójpierścieniowy lek przeciwdepresyjny. a jak ogólnie wiadomo antydepresanty nie są do ćpania.
  • 3210 / 544 / 0
Słuchajcie jest dylemat.
Choruje na zaburzenia lękowe i depresję od wielu wielu lat. Od 2020 brałem różne leki SSRI pregabalina i Benzo. Ogólnie przerwałem leczenie bo substancje gaba ergiczne wywoływały uzależnienie i zażywanie większych dawek.
Odstawiłem je 3 miesięcy temu objawy mam już za sobą. Ale wróciła choroba jeszcze gorsza.

Ogólnie od paru miesięcy przyznam się że nie wychodzę z łóżka. Postanowiłem to przerwać z powodu myśli S.
Zacząłem od paroksetyny ale działanie jest takie sobie, może się zwiększy na wyższej dawce ale nie wiem czy chce brać te SSRI bo czułem się w nich jak bez emocji.

Kontynuuje jednak branie. Postanowiłem spróbować jeszcze raz zaryzykować uzależnienie i zażyłem klonazepam.

Ludzie. Od razu wstałem z łóżka, załatwiłem wszystkie zaległe sprawy, wyszedłem z domu na zwykły nudny spacer i czuję się zajebiscie.

Mam teraz dylemat co zrobić żeby mieć tak na codzień. Branie Benzo chyba odpada, SSRI nie wiem bo nie doszedłem jeszcze do dawki większej.
Ale z czasem mam ochotę to pierdolic i brać Benzo codziennie max 2mg.
Nie wiem do końca jak to będzie wpływać długotrwałość neurologicznie o czy tolerancja nie zabije efektów?
Będę miał kontrolę z zażyciem tylko jedną tabletkę przy kontroli bliskiej osoby żeby samemu nie zwiększać dawki.

Nie wiem jak dobrać leczenie jestem już w tym pogubiony, chciałbym bez leków ale to okazało się totalnie niemożliwe.
Pregabalina jest dobra ale totalnie odpada, rośnie tolerancja i zmienia osobowość na bardziej towarzyską niż jest to naturalne.

Co myślicie o tym wszystkim?
@Merx wolam bo Ty bierzesz codziennie klona, może masz jakieś dodatkowe sugestie do mojego przypadku?

Pozdro

• 361 / 138 / 0
@pomasujplecki, możesz też spróbować ostatecznie z alprazolamem o przedłużonym uwalnianiu, ale to też nie brałabym codziennie, tylko jak rzeczywiście jest potrzeba, żeby coś załatwić etc. Wersję SR można brać trochę dłużej niż tą o zwykłym uwalnianiu, a w międzyczasie spróbowałabym mimo wszystko innymi lekami opanować lęki.
  • 3210 / 544 / 0
alprazolam sam w sobie jest beznadziejny jeśli chodzi o codzienne funkcjonowanie bo krótko trwa i nie ma takiej aktywizacji jak klon, bardziej przymula. Nadaje się jedynie na sytuacje kryzysowe, ale tak też mogę mieć klona skoro posiadam.
SR może działać lepiej dzięki za sugestie ale jak wspomniałem chodzi o codzienne zażywanie bo Benzo tyko maskuje objawy.

Dodatkowo jeszcze dodam że alpra gdy brałem za często powiększała lęk gdy schodziła. klon natomiast schodzi bardzo subtelnie.
Jeśli mówimy o braniu codziennie stalej dawki dlaczego wersja Xanaxu SR miałaby być lepszym wyborem od klonazepamu?
W alprze też ma coś w sobie ze bardziej ciągnie do dorzuciani

p.s oczywiście wchodzę na większą dawkę paroksetyny wiec może to dużo zmieni.

ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.