Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 4807 / 266 / 0
@idk, nie narzekam, jednak musiałem o to mojego listonosza poprosić bo służbista zawsze zostawiał mi awizo, nawet gdy spokojnie mógł wrzucić list do skrzynki.
A właśnie, na każdej poczcie jest opcja wypełnienia druczku, który zwolni listonosza z obowiązku otrzymania podpisu za wydaną przesyłkę, mojego to mocno uspokoiło i zaczął współpracować.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 2878 / 21 / 0
@derb,
Akurat sądziłem, że chodziło o "ma potwierdzenie" - tak czy tak, dobrze Ci tłumaczę, bo listonosze również awizują przesyłki, które nie mają potwierdzenia, jeśli po prostu gabaryt jest duży, a takich ma on wiele w danym dniu na przykład. Jeśli zaś mieszkasz w punkcie dosyłki (listonosz nie nosi oczywiście ze sobą wszystkich listów), czego możesz nie wiedzieć, lub po prostu ma blisko, to zwykle będzie Ci zanosił - stąd taka sytuacja, że zawsze dostajesz paczki. Nie zawsze paczki, które powinny pójść przez kierowców PP są przez nich dostarczane, bo nieraz listonosz dostaje ogromne gabaryty do noszenia.
Nie rozumiem tylko Twojego spięcia :rolleyes:

@TheLight - tak, na to się mówi "wrzutka", czyli zwyczajnie dostajesz listy polecone do skrzynki. Nie może inaczej tego zrobić, bo musi mieć Twój podpis w swojej karcie, że list odebrałeś - to nie kwestia bycia służbistą, tylko tego, że jest kara 150 zł dla listonosza, bo liczą to jako zgubienie listu, skoro nie ma podpisu, kto go odebrał. Fakt, można sfałszować podpis, ale łatwo sprawdzić czy był sfałszowany (wzór Twojego podpisu figuruje na wykazach + wystarczy zapytać). Jeśli miałbyś polecone wrzucane do skrzynki bez swojej wiedzy, to pewnie połowa listów byłaby po prostu kradziona... stąd trzeba wydać pozwolenie.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 4807 / 266 / 0
Fakt, wypadałoby znać obowiązki pocztowców przed krytykowaniem i człowieka wirtualnie przeprosić. Niemniej jak ktoś o opcji zwolnienia z podpisu nie wie, warto skorzystać.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 2518 / 27 / 0
Często tak się zdarza, że tym tępym chujom z poczty, nie chce się taszczyć jakiś ciężkich przesyłek. Wielokrotnie jak dostawałem coś poleconym, to listonosz zostawiał awizo.

Z góry przepraszam wszelkie osoby pracujące na poczcie, które mogły poczuć się dotknięte moim wpisem w tym wątku.
Uwaga! Użytkownik Dzielnicowy nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 124 / 7 / 0
Vendor przez pomyłkę wysłał poleconym. Anyway, odebrane, jakość 150 proc. Super :- Jeśli offtop, to proszę skasować.
  • 171 / / 0
Niby odkopuje, ale po co zakładać nowy temat :old:
art. 34
4. Srodki odurzajace grup I-N, II-N i IV-N, substancje psychotropowe grup I-P, II-P, III-P i IV-P lub prekursory kategorii 1 moze wytwarzac, przetwarzac lub przerabiac, w celu prowadzenia badan naukowych, wylacznie jednostka naukowa, w zakresie swojej dzialalnosci statutowej, po uzyskaniu zezwolenia Glównego Inspektora Farmaceutycznego okreslajacego srodki lub substancje, które moga byc przedmiotem wytwarzania, przetwarzania lub przerobu.
GBL należy do grupy IV-P.
Wiąże się jakieś ryzyko z zamawianiem GBL?
  • 171 / / 0
^ Pomyłka, to GHB należy do grupy IV-P, a nie GBL.
  • 2 / / 0
Kilka dni temu, mój koleżka dostał telefon z zastrzezonego numeru z informacją o zaginionej przesyłce, gościu podawał się za kuriera chyba siodemki i pytał się o aktualny adres i czy chce to odebrać, on powiedział, że tak i gościu kazał odczekać 4 dni na dostarczenie. Kiedys cos zamawiał w wiadomych sklepach i podał tam chyba numer telefonu. Na innym forum okazało się, że ktoś dostał podobny telefon też w tych dniach. O co tu może chodzić? I jak reagować?
Uwaga! Użytkownik wupet nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 51 / 1 / 0
rok temu wpadla mi paczka z syntetycznym paleniem, m.in. good stuff, troll, raegge love.
lacznie 4.2grama
w przyszla srode ide na przesluchanie

co mowic ?
  • 2 / / 0
A czy ta przesyłka dotarła do Ciebie kiedykolwiek?
Uwaga! Użytkownik wupet nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.

W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".