Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 1455 / 598 / 0
Dzialanie bardzo subtelne , na granicy placebo wrecz .
Życie jest zdrojem rozkoszy; ale tam, gdzie pije zeń motłoch, zatrute są wszystkie studnie.
  • 25 / 2 / 0
Dobra. Zalałem dzisiaj melisę acetonem, długo mieszałem, odsączyłem susz i zanieczyszczenia, i odparowałem aceton. Na dnie naczynia został zielony nalot, który ma raczej nieprzyjemny dla mnie zapach. Teraz co dalej, macie pomysły co z tym zrobić? Rozcieńczyć w etanolu i wkraplać do herbaty czy coś? Na pierwszy raz suszu było malutko bo około 10 gramów.
  • 4603 / 2217 / 1
Jeżeli dodałeś aceton to na pewno nie odparowałeś całości. Ten nieprzyjemny zapch to właśnie pozostałości po redukcji acetonu przy odparowywaniu.
Tak z ciekawości? Dlaczego aceton? Toż to trucizna.
  • 25 / 2 / 0
@DexPL Wydawało mi się, że odparowałem go dobrze, ale może i masz racje. Dlaczego aceton? Jest łatwo dostępny i według wikipedii nie toksyczny, wydawało mi się, że łatwo go odparować

Nie cytujemy posta bezpośrednio nad swoim. taurinnn
  • 82 / 6 / 0
Zrobiłem dziś sobie napar z torebkowej Melisy. 8 toreb na duży kubek. Nawet podziałało - lekka sedacja i spokojniejsze działanie zioła, które w międzyczasie jarałem.
Uwaga! Użytkownik nobuou3matsu jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 14 / 3 / 0
30 sierpnia 2019Towierz pisze:
@DexPL Wydawało mi się, że odparowałem go dobrze, ale może i masz racje. Dlaczego aceton? Jest łatwo dostępny i według wikipedii nie toksyczny, wydawało mi się, że łatwo go odparować

Nie cytujemy posta bezpośrednio nad swoim. taurinnn
Używałeś acetonu technicznego czy tzw. 'cz.d.a' (czystość do analiz) ?

Co do tego olejku eterycznego - ciekawa opcja, pierwsze słyszę. Może kiedyś stestuję, bo melisę piję prawie codziennie, przede wszystkim dla smaku (tak samo pokrzywa i mięta).
Ostatnio zmieniony 31 marca 2020 przez fraaktaal, łącznie zmieniany 1 raz.
fraktal / a.k.a kanapka z Acodinem
on [h] since 2007 :skret:
  • 403 / 79 / 0
olejki eteryczne odpowiedzialne za działanie uspokajające melisy ulatniaja się w całości podczas suszenia

suszona melisa nie zawiera żadnych substancji psychoaktywnych, jeśli brać to w postaci tabletek
  • 3027 / 647 / 0
@UrbanFox Chcesz powiedzieć, że chociażby waporyzowana melisa to bujda bez żadnych właściwości?
Btw. @DexPL Aceton trucizną? Ileż to rzeczy się nim robi i odparowuje.
"Kocham Was Bardzo" — Marek Kotański
https://www.youtube.com/watch?v=jl9_mWvCmi
  • 403 / 79 / 0
jesli waporyzujesz susz to tak, nie ma żadnego działania
  • 9697 / 1908 / 2
31 marca 2020UrbanFox pisze:
olejki eteryczne odpowiedzialne za działanie uspokajające melisy ulatniaja się w całości podczas suszenia

suszona melisa nie zawiera żadnych substancji psychoaktywnych, jeśli brać to w postaci tabletek
Lub melisowy olejek eteryczny.
Działa od 5-6 kropel, ja stosuję max 10-12kropel.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
ODPOWIEDZ
HyperTuba dodaj film
Artykuły
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996

Newsy
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.

Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików

Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.