Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Hejo!
Od 3 dni biorę dawkę 5mg Escitalopramu (esticil), pojutrze podwyższę ją według zaleceń do 10mg... jednak martwią mnie obecne już przy tak małej dawce skutki uboczne. Klasyczne problemy z układem pokarmowym i uczucie mdlenia do tego ból głowy i odczuwanie „podskórnych iskier elektrycznych” - to w różnych częściach ciała. Do tego szczękościski i uczucie napięcia w całym ciele (czasem dziwne odruchy skrępowania) Jednak najbardziej doskwiera mi duże poczucie senności i dekoncentracja- nie mogę przez nią brać udziału w zajęciach. W wywiadzie z psychiatrką dowiedziałam się, że u większości osób lek działa aktywizujaco, jednak istnieje grupa, którą lek otumania i szykuje do snu i wtedy zmienia się tym osoba czas dawkowania na godziny wieczorne. Dostałam zalecenia aby brać lek rano przed 12 z powyższych powodów... ale po 3 dniach jestem w stanie zdecydowanie stwierdzić, że należę do tej grupy ludzi, których lek usypia. Teraz moje pytanie... myślicie, że sama mogę przerzucić godziny brania leku z porannych na wieczorne? Doktorka na zwolnieniu a zaraz zmienię dawkę na dwukrotnie silniejszą..
:cojest: :cojest: :cojest:
  • 867 / 253 / 0
Możesz, na próbę.
Raz półgłówka uwierał podgłówek, całą noc doskwierał mu ból,
lecz na zdrowiu ucierpiał w połowie, bo główki miał tylko pół.
Morał: doznajemy przykrości proporcjonalnie do świadomości.
  • 1 / / 0
Hej,

nurtuja mnie dwa pytaania:
1) rozumiem ze jak mi sie poprawi to po jakimś tam czasie będę mógł to odstawić i po prostu juz tego nie brac?
2) co do skutków ubocznych, szczególnie pytam o sfere seksualna, to jak to wyglada? Jak odstawie lek to wszystko wróci po jakimś czasie do normy czy coś np już zostaje?

dzieki za odp
  • 16 / 1 / 0
Powiedziałem lekarzowi że paroksetyna nie działa na mnie tak jak kiedyś to znaczy za pierwszym podejściem bo teraz było moje trzecie z paroksetyną. Lekarz wypisał mi escitalopram i otóż mam pytanie czy lek ten sprawdzi się na fobię społeczną lęki i ogólną depresję.Czy ma ktoś porównanie do paroksetyny po przesiadce?
  • 867 / 253 / 0
paroksetyna jest w porównaniu do esci jakby bardziej "nachalna", "wyrazista", "mocniejsza".
Esci przy niej działa raczej subtelniej, w tle, ale też w wielu przypadkach jest skuteczny - np. w moim.
A czy Tobie akurat pomoże, tego nie wie nikt.
Raz półgłówka uwierał podgłówek, całą noc doskwierał mu ból,
lecz na zdrowiu ucierpiał w połowie, bo główki miał tylko pół.
Morał: doznajemy przykrości proporcjonalnie do świadomości.
  • 113 / 5 / 0
Ma ktoś porównanie jak escitalopram wpływa na libido i energie z innymi lekami ssri/snri? Głównie chodzi mi o sertraline, paroksetyne i wenlafaksyne i te brałem, czy ten lek bardziej obniża libido i energie niż te leki, jak to było u was?
  • 305 / 40 / 0
Ja od tygodnia jestem na escitalopramie i muszę powiedzieć że z libido jest dużo lepiej niż na wenlafaksynie czy paroksetynie, ale zobaczę jak będzie z czasem, na razie jestem na 5mg a docelowo mam być na 10mg. Po jakimś miesiącu pewnie będę mógł lepiej to ocenić.
  • 757 / 114 / 0
Czy to normalne, żeby objawy odstawienne po Esci utrzymywały się trzeci dzień? Brałem 10-15 mg przez trzy miesiące, po odstawce pojawiły się charaktersytyczne zawroty głowy i brain zapy, które nie chcą zniknąć. Małem identyczne objawy po poprzedniej kuracji i odstawianiu paroksetyny, którą brałem wtedy 8 miesięcy, ale telepało mną tylko jeden dzień, teraz zaczynam się trochę matrwić...Co ciekawe nigdy nie mam żadnych uboków, gdy zaczynam terapię ssri, tylko przy zejściu jest niezbyt fajnie.
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
  • 2626 / 552 / 0
Brain zaps mogą utrzymywać się znacznie dluzej niz 3 dni. Ja osobiscie jak odstawialem sertre i nie mogłem się przemęczyć przez nie, to wziąłem jednorazowo jeszcze ok. 13 mg (ciezko to bylo odmierzyc bez gilotynki jak tabsy mialem 100mg) i potem juz poszlo z gorki, moze zbyt gwaltownie zredukowales.
19 lutego 2025london5 pisze:
Dobrze że tego topka już nie ma, wkurwiał mnie ten chujek.
  • 757 / 114 / 0
@up dzięki za odpowiedź, trochę się uspokoiłem w takim razie, trzeba będzie zagryźc zęby i przeżyć. Ale redukcja właśnie była bardzo powolna z 15mg w dwa tygodnie tnąc po 5mg co tydzień, więc to chyba nie to. A jak właśnie schodziłem z paro te pare lat temu to mega ekspresowo jakoś w niecały tydzień i się męczyłem krócej (choć ten jeden dzień, gdy mnie zamiotło to był koszmar, generalnie nie byłem w stanie z łóżka się ruszyc)
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
ODPOWIEDZ
Newsy
THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

W miesiąc zarabiają milion złotych. Gangi porzucają narkotyki dla papierosów

Gangi znowu wchodzą w papierosy, znowu jest to żyła złota, a ryzyko dużo mniejsze niż przy handlu narkotykami - donosi we wtorek "Gazeta Wyborcza". W miesiąc bez żadnego problemu zarabiają milion złotych.

Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.