Każdym uzależnieniem kierują takie same mechanizmy - tylko objawy różnią się między sobą...
Nikt tutaj się nie wykłóca - dyskutujemy : )
fuko pisze:Byłam uzależniona od amfetaminy
Dla terapeutów znajomość konkretnych substancji ma raczej nikły wpływ na prowadzoną terapię - bo tak jak już tu mówiono, chodzi o mechanizmy uzależnienia, które są zawsze takie same. Wydaje mi się, że na ten moment nie znajdziesz w Polsce placówki, która specjalizuje się w nowych dragach albo ma pracowników mogących pochwalić się wiedzą na ten temat. Wszystko leci po fecie i heroinie, ale co w tym złego tak właściwie? Szukasz ziomków czy pomocy?
Ćpuńskie wymagania...
I tak, można przestać być uzależnionym od amfetaminy - czemu nie? Wcześniej przez pół roku tłukłam fetę i zrobił się z tego taki trochę styl życia. Ale od lipca 2013 przez ponad rok nie brałam, a później zostałam poczęstowana dwa razy w odstępie kilku miesięcy i nie miałam z tym zupełnie żadnego problemu, żeby do tego nie wrócić. ;)
I wargi mi spierzchły od suszy
w duszy.
47828580/missiv@protonmail.com - napisz mi coś miłego
Co do Monaru, o którym mówisz: myślę, że jest to kwestia tego, że taka grupa spotykająca się na leczeniu ambulatoryjnym nie jest w stanie stworzyć odpowiedniego klimatu do jakichkolwiek rozmów i szumne nazywanie tego "terapią" jest nie na miejscu. Ta terapeutka też jakaś taka... :-/
A generalnie to grupy ambulatoryjne ssą. Nie ma to jak dobry ośrodeczek :-D
ps. temat "dopalaczy" w świadomości społecznej to już w ogóle inna sprawa, mnie też to wkurwia
Mam taki problem: podwójną diagnozę i dwa nieudane pobyty: w Gliwicach i Dorenie. Chciałbym wrócić do Dorenu ale powiedzieli mi, że nie mają hostelu, wcześniej mi na nim nie zależało. Dlatego chciałbym się leczyć w Nowym Dworku.
Mam takie pytania
czy idzie tam wytrzymać
czy łatwo wylecieć stamtąd
o której pobudka
czy plan dnia jest znośny i praca nie jest ciężka czy jest do przejścia
czy jest obowiązek golenia się codziennie
czy jedzenie jest dobre?
Z góry dzięki
#mops
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty
Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.
To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany
Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.
Larwy ostryg bardziej "zestresowane". Wszystko przez narkotyki
Pod wpływem pochodzących ze ścieków narkotyków larwy ostryg poruszają się powoli i są zestresowane — wskazują najnowsze badania naukowe, na które powołuje się Polska Agencja Prasowa.