Sprawa substytucji w poludniowo-zachodniej Francji (mam na myśli konkretne miasto - mogę podać w wiadomosci prywatnej) wygląda tak: idziesz do punktu substytucyjnego, rozmawiasz z lekarzem po francusku/angielsku, rozmawiasz tez chyba z jakims pracownikiem socjalnym czy cos takiego, przychodzisz 3 dni / tydzien pod rząd po metadon i po tych dniach dostajesz na najbliższy tydzień albo dwa, już nie pamiętam dokładnie. Odnośnie dawki to nie pamiętam jak ją ustalano, jak na nią wchodzono, chyba od razu na całą (?), nie pamiętam. Pamiętam, że dawka docelowo dobrana jest taka, jaką sobie zażyczysz.
A, aby Cię przyjęli na program muszą Ci wyjść opioidy w teście moczu.
Mają program metadonowy oraz subuxonowy.
Prościej się nie da.
Nie wiem jak jest w innych miastach Francji, przyprzypuszczam, że podobnie.
(Szczegółów nie pamiętam. Wszystko bezproblemowo)
Może komuś się to przyda
Ja byłem 05.11-15.11.2021 na detoksykacyjnym w Warszawie na Nowowiejskiej 27 i mogę polecić, jeśli ktoś jest z Warszawy i potrzebuje na detox, co prawda czekałem chyba wtedy jakoś 3 tygodnie na przyjęcie ale był kowid więc teraz mogłoby być krócej z oczekiwaniem.
Ja akurat nie byłem na detoksie od opio ale wiem że metadon dają i nałogowo ludzi paśli oxazepamem tylko żeby mietka dostać to chyba chcieli kartkę że jesteś na programie ale jak z ulicy przychodzili to nie pastwili się i też dawali Mietka i zapisywali na program.
Ja byłem na zejściu z mefa iv i benzo żadnego nie mialem bo na wywiadzie byłem troszkę zbyt szczery co do mojej relacji z benzodiazepinami ale kwetiapiny mi dawali tyle że praktycznie te 10 dni przespałem w całości.
Palarnia jest na oddziale tak więc bez problemu żeby sobie zajarać.
Na oddziale chyba z 4 czy 5 sal jest ale było przeludnione mega wtedy więc ja siedziałem z jednym innym ziomkiem na izolatce.
Ludzie różni byli ale raczej przyjaźni tylko jeśli chcesz sobie wyrobić krytyczne podejście do ćpania w głowie to wchodząc w konwersacje raczej będzie ciężko. Dużo powracających klientów.
Główna doktor prowadząca (pozdrawiam dr.Kołodziejczyk) bardzo dobra, jest ordynatorem tam ok 20 lat już, jest codziennie na oddziale i jak masz jakiś problem z farmakoterapią czy czymkolwiek innym to zawsze pomoże i wypisze recke na wyjściówce.
Psycholog też jest dostępna ale co do niej ciezko mi się wypowiedzieć bo jedyna interakcja z nią moja była chwilowa jak szedłem zadzwonić.
Telefon na oddziale jest jeden i działa w ustalonych godzinach (kiedy jest psycholog)
Jedzenie bardzo spoko.
Pielęgniarki raczej starej daty ale też miłe i pomocne.
Ogólnie atmosfera na oddziale przyjemna, są jakieś planszowki, telewizor, czajnik.
Jak ktoś ma jakieś pytania to służę pomocą
Na razie spamuję telefonami, mają mnie wziąć w tym tygodniu, ale pani nie chce podać szczegółów, a kilka kwestii mnie nurtuje:
1. Potrzebuję skierowania tam? Może mi je wystawić lekarz pierwszego kontaktu?
2. Czy jest tam jakaś psychoterapia?
3. Jestem wjebany w opio, od paru tygodni zmniejszam dawki i jadę na resztkach morfiny i oksykodonu, nie przekraczam 100mg mst/80mg oksy dziennie, doprawiam się baclo/bzd/pregą. Orientuje się ktoś, ile może potrwać detox w takim wypadku? Chce wyjść jak najszybciej.
4. Pracuję zdalnie i zależy mi na jak najszybszym powrocie do pracy. Czy pozwolą mi pracować? (w godzinach 9-17/10-18 przy lapku)
5. Czy na L4 które mi dadzą będzie widać, że byłem na detoksie od narkotyków? Czy będzie widać chociażby psychiatrię? Chodzi mi o to, co może wykminić pracodawca (kadry) na podstawie zwolnienia.
Dziękuję z góry za odpowiedzi. Będę wdzięczny za dodatkowe info, które uznacie za istotne. Czytałem wątek, ale większość postów jest starych i dotyczy benzo, w które nie jestem wjebany.
Byłem w lutym poprzedniego roku w Świeciu na XIV.
1. Potrzebne jest skierowanie. Mi wystawił psychiatra na dtx, ale skoro rodzinny wystawiał mi skierowania na leczenie to nie powinno być problemu ze skierowaniem na detox.
2. Jest, 1h dziennie od pn do pt. Terapeuta dostępny w dni powszednie 6h lub 8h (już nie pamiętam).
3. Tam do każdego podchodzą indywidualnie, jest dobra obstawa farmakologiczna, więc nie będziesz narzekał, serio do dobry detox od opjo.
4. Tam telefon jest dostępny jak dobrze pamiętam 2h dziennie i tyle samo inne sprzęty prywatne, więc raczej nie popracujesz tam, ale próbuj.
5. L4 wystawia lekarz, będzie jego/jej pieczątka i nazwa szpitala jak się nie mylę, więc nie ukryjesz raczej tego.
Ogólnie dobry detox, jestem politoksy i mnie postawili na nogi.
Chcesz coś ważnego ode mnie? Jestem mniej na forum, zajmuje się raczej tylko "moderacją", masz coś ważnego? to zapraszam PW, czad
15mg relanium, 600 pregabaliny i 10mg bunorfinu.
Jestem na programie, jestem z Wawy i potrzebuje miejsce gdzie mnie nie będą chcieli zabić.
Matka chce mnie wysłać do jakiegoś Ośrodka Nowa Nadzieja, gdzie jest tam jakiś Pastor Jarek bo się naogladala na Tik Toku.
Dramat, najgorsze że stać by mnie było normalnie jeszcze na miesiąc opłacić sobie czynsz ale teraz to nie mam jak bo mnie właśnie zrobiła w CH jak zwykle.
Błagam was pomozcie, bo to już 3 próba ściągnięcia mnie z benzo i tak jestem na najniższej dawce.
Ta świecie spoko dtx, z dwa lata temu zszedłem prawie bezboleśnie z metadonu z dawki 65ml i przy okazji odstawiałem (bo musiałem, a chciałem tylko opio odstawić) klony to było jeśli chodzi o benzo nieciekawie ale przy x2 150mg dziennie pregabaliny i kwetiapina na noc.
Oczywiście po detoksie wróciłem na tramal ale z mietkiem i programem miałem spokój i z tymi sporymi ubokami po metadonie.
Ogólnie miła atmosfera, tylko te fony mogły by być dłużej...
@pitka
Kurde wawa za daleko, kompletnie nie wiem jakie tam są ale chyba powinno być ich trochę a nie jeden w moim woj.
Ale co ty zamierzasz bo piszesz o ośrodku i to chyba płatnym tak ?
I o detoksie ? Pierwsze wiadomo detoks, musisz się odtruć - ja też jeżdżę po detoksach ale ten chyba był mój ostatni - tak z dwa miechy temu, bo ja tak jak ty, benzo, opio i pregab (sorry nie widzę twojego posta a nie pamiętam jaki był trzeci lek.
Ale do czego zmierzam, do tego że ja np. chciałem tylko opio odstawić przy pomocy leków które biorę to nie ma opcji i od razu w 2 tygodnie z trzech silnych leków zejście do zera i to był (już kilka razy taką odstawkę miałem) to istny horror i też nie jem jakiś ultra wysokich dawek... Bo u mnie priorytetem jest odstawienie opio. I u ciebie pewnie będzie tak samo bo taki jest system leczenia j chuj.
Jestem obecnie na 8mg bupry (substytucja), 15mg relanium/doba i 600mg pregabaliny.
Mojej matc coś znów ody..bało i tym razem chce mnie wysłać do ośrodka będąc na tych lekach (oczywiście na NFZ), a jak dobrze wiemy chyba nie ma ośrodków w których jest się na substytucji ??
Dodatkowo te benzo.
Ratujcie, co mam robić bo już raz byłam w Gostyninie i 2x w Tworkach.
Jaki szpital/placówka jest najlepszy ???
Niektórzy chwalą i utrzymują abstynencje ale mi sie nie udalo…
Jak jest na nowowiejskiej na detoksie przy przyjęciu. Robią przeszukanie? Rewizję osobista? Jak to wygląda na innych detoksach. Jestem uzależniony od opio i benzo więc nie będą dawali mi benzo więc chciałem przemycić że 3 tbl jeśli miałbym mega kryzys. To możliwe?
Pozdro
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem
Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki
Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.