Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 93 / 14 / 3
Po latach beznadziejnego leczenia, stwierdzam że nadszedł ten moment gdzie czuję się zdecydowanie lepiej

Przez te 3 lata pomogła pregaba, benzo i wychodzenie do ludzi (yeah, co prawda ostatnie związało się w wjebaniem w temat, gdzie po mefie zyskałam pewność siebie). Od zawsze byłam jakimś odludkiem, zostałam zdiagnozowana z AuDHD. Nigdy nie miałam jakiś bliższych przyjaciół a całe dnie spędzałam w swoim pokoju.
kontakt i reszta: guns.lol/oooizneb

:liść: :wino: :papieros: :kreska: :strzykawka:
  • 6 / 3 / 0
nigdy nie mialem styczności z objawami zespołu aspergera, ale spotkałem się z dwoma takimi osobami co na to chorowały, najpierw miałem kolege z podstawówki w 2010, pamiętam wiele jego spraw które toczyły sie przez cała podstawówkę, zachowywał się tak jakby nie miał w ogóle potrzeby pogadania z kimś, zawsze był sam, nie pracował w grupach, kłócił sie z innymi jesli mu coś nie pasowało, nie lubił zmian, jesli jakaś zmiana nawet mała była w jego życia bardzo na tym cierpiał, jednak nie miał problemów z nauką, bardzo dobrze się uczył przykładał bardzo się do tego zeby zdać podstawówkę z wyróżnieniem i tak było, był mózgiem matematycznym zawsze bardzo dobrze liczył w głowie bez pomocy, załapał tabliczkę mnożenia w 10 minut, gorzej było z ortografią ale to rzadko się zdarzało, teraz niestety nie znam tego przyszłości ponieważ rozłączyliśmy się po podstawówce i juz nie mialem z nim jakiegokolwiek kontaktu.

druga osoba którą znam i która choruje na zespół aspergera to dziewczyna, którą znam od czasów liceum, ona gorzej się uczyła, miała nawet problemy z prawem, w 40% ona zachęciła mnie do ćpania, wszystko było od tego ze zaczęła być nadpobudliwa w przedszkolu, a potem gryzła inne osoby, przedszkole przeszła z tragiczną opinią, leżała w szpitalu psychiatrycznym 3 razy, miała jeszcze inne zaburzenia - wymieniając np. nerwicę natręctw, ciężką depresje z psychozą. Niestety nie jestem aż tak dobrze nauczony o zaburzeniach psychicznych. Ale pomijając to, ćpałem z nią różne narkotyki, było to 3-MMC, amfa i kokaina i jeszcze raz była ekstaza, byłem dość głupi zeby wpaść w taki sposób w narkotyki ale umysł czasem jest pojebany i nie działa tak jak powinien. do teraz mam z nią kontakt ale nie już aż taki jak wtedy. To moja historia. pozdro
  • 2649 / 42 / 0
01 maja 2024Satelitarny pisze:

Aha, ciekawostka: kokaina robiła z tej osoby kogoś całkowicie "normalnego", tj. w zasadzie całkowicie redukowała objawy obu zaburzeń. Natomiast w ogóle nie działała euforycznie (czy jakkolwiek to się nazywa). Praktycznie zero efektu. I to nie pierwszy przypadek, który znam, że na osobę z zespołem Aspergera kokaina działa inaczej niż na osoby neurotypowe.
Na mnie tak kokaina działa.
Bezkitu, zawsze się zastanawiałem, dlaczego działa inaczej w moim przypadku, niż na innych.
Uwaga! Użytkownik ShadySharky jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2649 / 42 / 0
Eminem ma aspergera.
Wiedziałem że jestem nim.
Uwaga! Użytkownik ShadySharky jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2990 / 1648 / 35
Zespół Aspergera to musi stwierdzić lekarz narazie masz przypuszczenia poszlaki to jeszcze nie dowód, nie na 100% pewne.
Uwaga! Użytkownik AnnaS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kawa dobrze wpływa na zdrowie psychiczne. W umiarkowanych ilościach

Po przeanalizowaniu danych dotyczących ponad 400 000 osób, naukowcy z Uniwersytetu Fudan doszli do wniosku, że picie umiarkowanych ilości kawy – dwóch lub trzech filiżanek dziennie – jest powiązane z mniejszym ryzykiem wystąpienia lęków i depresji. Ochronne działanie kawy było bardziej widoczne u mężczyzn niż u kobiet.

Koniec ery alkomatów. W polskich firmach zaczyna się era narkotestów

Kilkanaście lat temu problem używek w miejscu pracy kojarzył się niemal wyłącznie z alkoholem. Kontrola trzeźwości, alkomaty, procedury odsuwania pracownika od obowiązków – to wszystko zamieniło się w standard w wielu branżach. Dziś jednak punkt ciężkości wyraźnie się przesunął. Coraz częściej mówi się nie o alkoholu, lecz o narkotykach i innych substancjach psychoaktywnych. Wydaje się, że ta zmiana nie jest przypadkowa, ale wpisuje się w szerszy trend społeczny, szczególnie widoczny w młodszym pokoleniu.

Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi

Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.