Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 284 / / 0
Nieprzeczytany post autor: vtka »
A właśnie - kwas cytrynowy szkodzi w jakikolwiek sposób nasionom? Przygotowałem 0,5 kg na wysiew, ale najpierw zrobiłem przepłuczkę z nasion dodając do niej 1 cytrynę. Będzie to miało jakiś wpływ na kiełkowanie?
Uwaga! Użytkownik vtka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2011 / 123 / 0
Nieprzeczytany post autor: jacok »
nie powinno, moje z przepłuczek zawsze kiełkowały. Aha - bandzior - weż te maki przysypuj ziemią, takie odsłonięte to może w domu na wacie wyrosną, ale w naturze gozej. Cienką warstwą, jeden worek 10-20 litrów powinien wystarczyć i zmieścić się do plecaka. Ja też zamierzam siać teraz na weekendzie ;] Bedzie fajno.
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
  • 284 / / 0
A ile można trzymać maksymalnie mak w wodzie przed wysiewem? 24 h - nic im sie nie stanie?

edit:
uff i po sprawie. Mam nadzieję, że coś z tego będzie ;] rzuciłem też trochę nasion w jakieś pole ze zbożem - jak myślicie, będzie coś z tego? Sypałem zaraz przy brzegu.
Ostatnio zmieniony 27 marca 2010 przez vtka, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik vtka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 462 / 7 / 0
mi po odlaniu wody po jakichs 30h niektore juz same kielkowaly. w miedzyczasie lekko przefermentowalo toto ale mam nadzieje ze bedzie ok. a 24h moczenia jest wskazane przed wysiewem takze bez pszypaó.

ja niestety swoich nigdzie nie przysypywalem, ale ze sypalem sporo to powinno cos wyrosnac. mam nadzieje ze bedzie chociaz na pare zupek o ile do tego czasu nie wybede dokads
  • 1384 / 14 / 0
ja też nie przysypywałen.Dziś wysiałem nasiona moczineok50h(byłem na baletach-w czasie kiedy miałem je siać,a ptem moją uwagę rozpraszała nowo poznana koleżanka :-) niby poznałem ją wczoraj a już łączy nas "głęboka przyjazń")obsiałem dodatkowo jednego spota-i pare ogródków-najzabawniejsze jest że na części spotów chyba zaczyna coś rosnąć :cheesy: takie małe zalążki lisci na czerwonawej łodyżce zaczynają wyrastać z ziemi-ich wysokość to jakieś2-3centy-listki dosyć "mięsiste" to chyba musi być mak-nie urósł wszedzie gdzie go wysypałem(zwłaszcza zdziwiło mnie że na najlepszym ogródku nic nie skiełkowało)ale to musi być mak.Najwięcej skiełkowało ich tam gdzie czysciłem z nasion słoik-i tam wyjebałem ten syf-(czyli ten na którego najmniej liczyłem narazie mnie zaskakuje)tyle że rośnie tam zajebiście gęsto i bede musiał się tam wjebać-przerwać te roślinki-w każdym razie-na tych ogródkach mak zaczął kiełkować na około50%obszaru.
Kiełki o których pisze wysiane były19.03(piątek)padało do poniedziałku-nasiona moczone około 20h.od pobniedziałku"susza"do piątkowej nocy-troche popadało,na dziś i jutro też zapowiadali mały deszczyk ale puki co nie pada.
za pare dni przejde się po tych prawdziwych spotach-jeżeli tam kiełkowalność jest a podobnym poziomie-bedę miał słoik opium %-D -może kupie faktycznie wora ziemi dla maku(i tak sezon na jaranko jest0czas ogrodnictwa w moim przypadku ;] )
dosieje jeszcze maku na tych spotach-te kiełki spowodowały u mnie małą euforie(ze strzałem z koko-swoją drogą od wczoraj sam wypukałem2g kokolino :-D wyjebany jestem jak kot po obierkach)

Bez kitu te kiełki strasznie mnie ucieszyły-jedno czego bym oczekiwał to aby wszedzie gdzie wysiałem skiełkował jak na tych ogródkach.Bo z ogródków mak bede musiał scinać a na moich spotach bede mógł nacinać te maczki-bez większego stresu.
Ostatnio zmieniony 27 marca 2010 przez bandzior83r, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 462 / 7 / 0
lol, kielki maku nie sa czerwone :D a przynajmniej takich nie widzialem, w mojej doniczce tez czerwone nie byly :D fa1l! %-D
  • 1384 / 14 / 0
no u mnie te w kwiatku też nie są czerwone-ale za to wyglądają biednie w porównaniu do tych o których pisałem.
KURWA JAK TO NIE MAK TO SIĘ ZAŁAMIE :rolleyes:
choć wg.mnie musi to być mak-skoro już skiełkował już za tydzień dwa bedzie widać co to :-)
Dosieje jeszcze.Ogólnie to te maki w kwaiatku sa-takie delikatne-a te na co wykiełkowaly na dworze sa nieporównywalnie bardziej mięsiste-wątpie żeby były to kiełki jakiś chwastów-miejsca za ładnie sie pokrywają-obym się tylko nie mylił.
W następną sobote przejde się po spotach-dosieje jeszcze maku-zobaczymy-aczkolwiek czuje że będzie dosyć miłe "pożegnanie lata" %-D
  • 284 / / 0
bandzior - skoro piszesz, że kiełki wyrastają w tych miejscach w których wysiewałeś i jest ich dużo to zapewne jest to mak. No bo w sumie szansa na to, że coś innego się zasiało akurat na Twoich spotach i kiełkuje w tym samym czasie, w którym powinien pojawiać się mak jest znikoma.

Zresztą, nawet jak się namoczy nasiona i wyrzuci je na nie spulchnioną glebę to i tak zawsze coś powinno wyrosnąć. Mak to silny chwast, bardzo dobrze potrafi się sam rozsiewać - a tym nasionom, które wypadną z makówki nikt gleby nie spulchnia. Wiadomo, że więcej krzaków wyrośnie, kiedy się tą glebę jednak trochę przekopie, no ale jak się wysieje ten 1 kg nasion to nie ma chuja, żeby coś nie wyrosło. No chyba, że ktoś ma kurewskiego niefarta albo rzuca nasiona na zarośniętą łąkę ;]

Aha, i pytanie czysto teoretyczne - z 2-óch roślin hodowanych w domu przy południowo-zachodnim oknie w doniczkach o średnicy ok 40 cm będzie materiału na chociaż 1 strzał? Rozważam opcję zasiania maku w doniczkach, ale to bardziej dla celów ozdobnych. No, ale jeżeli przy okazji można by coś z tego wykombinować... ;]
  • 3449 / 129 / 8
Nieprzeczytany post autor: Czeslaw »
Nie będzie na strzał, przynajmniej z tego co opisałeś. Na strzał jest potrzebne opium z ok.30-40 główek, w sumie 20 może wystarczyć jak się nie ma tolerancji, ale mała szansa że to podziała jakoś konkretniej, no a skoro to ma być jedyny strzał to raczej by się chciało żeby złożył trochę mocniej niż 150 mg kody. No a 2 rośliny w Twoich warunkach to będą miały maksymalnie 7-10 główek.
  • 2011 / 123 / 0
Nieprzeczytany post autor: jacok »
w skrócie - mak rozsiewa się w dużej mierze przez sranie ptaków. Ich żołądki czegoś tam nie trawią, wsamią ziarenka ale większośc wysrają, i takie gówno jes już odpowiednio nawozem i osłoną, a jak jeszcze spadnie na odpowiednie miejsce...

Co do opium - wydajność rzędu 40 makówek na strzał to przede wszystkim dlatego, że zamaist je nacinać, to się ścina. W domu możesz z tym robić cyrki i uważam, że z 2 roślinek dasz radę zrobić poorządnego strzała, szczególnie, jak zacetylujesz.
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu

Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.

Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę

Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.

Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.