Mam w związku z tym pytanie. Czy jeśli chciałbym wejść w trazodon antydepresyjnie/przeciwlękowo z dawką powyżej 150 mg rano, to czy straci swoje wieczorne działanie nasenne?
@Anszuaa03 Nie działa na dopamine, skoro ssri Ci obniżają jej poziom to trazodon też może bo to podobny mechanizm. Ale próbuj jak chcesz.
Z plusów przespałem cały sen bez ani jednego wybudzania się, co prawda było to 5 godzin spania ale bez wybudzania.
Z minusów jak się obudziłem czułem się jakbym przed spaniem wyjebał pól litra wódki, nie wyobrażam sobie brania tego codziennie hah
11 stycznia 2023Anszuaa03 pisze: Skoro zwiększa libido to niby działanie dopaminowe jest?
Trazodon to staroć, ogarnięci lekarze go nie stosują. 10% dawki zmienia się bezpośrednio w mCPP - metachlorofenylopiperazynę, dawny, stymulujący składnik dopalaczy powodujący głównie ból głowy, ale i problemy z sercem, bezsenność czy potencjalnie nieznacznie podniesione libido. Mechanizm głównego związku, trazodonu próbuje tę stymulację zablokować. Ten lek to wojna w tabletce, a biorąc go wybierasz swój organizm na pole bitwy.
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków
W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata
Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu
Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.
„Lewe” recepty na opioidy i środki odurzające w paczkach
Prokuratura w Nowym Targu prowadzi dużą sprawę. Lekarz wystawiał „lewe” recepty na leki opioidowe, a ksiądz był jednym z odbiorców środków odurzających. To jedni z wielu zatrzymanych do sprawy osób. Nowotarska prokuratura prowadzi śledztwo, które dotyczy zatrzymanych z czterech województw, a także przerzutu środków odurzających za granicę.