Mam w związku z tym pytanie. Czy jeśli chciałbym wejść w trazodon antydepresyjnie/przeciwlękowo z dawką powyżej 150 mg rano, to czy straci swoje wieczorne działanie nasenne?
@Anszuaa03 Nie działa na dopamine, skoro ssri Ci obniżają jej poziom to trazodon też może bo to podobny mechanizm. Ale próbuj jak chcesz.
Z plusów przespałem cały sen bez ani jednego wybudzania się, co prawda było to 5 godzin spania ale bez wybudzania.
Z minusów jak się obudziłem czułem się jakbym przed spaniem wyjebał pól litra wódki, nie wyobrażam sobie brania tego codziennie hah
11 stycznia 2023Anszuaa03 pisze: Skoro zwiększa libido to niby działanie dopaminowe jest?
Trazodon to staroć, ogarnięci lekarze go nie stosują. 10% dawki zmienia się bezpośrednio w mCPP - metachlorofenylopiperazynę, dawny, stymulujący składnik dopalaczy powodujący głównie ból głowy, ale i problemy z sercem, bezsenność czy potencjalnie nieznacznie podniesione libido. Mechanizm głównego związku, trazodonu próbuje tę stymulację zablokować. Ten lek to wojna w tabletce, a biorąc go wybierasz swój organizm na pole bitwy.
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Kokaina w gumie do żucia
Celnicy na lotnisku Gardermoen postanowili sprawdzić dokładniej paczkę z Peru pełną słodyczy. Jak się okazało - mieli wyczucie. W środku zamiast gum do żucia znaleźli 300 gram kokainy, czytamy w dzienniku Dagbladet.
Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu
Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.
Chatbot AI Reddita „pomaga” w leczeniu bólu. Wśród rekomendacji: heroina
Reddit w pośpiechu wycofuje swojego nowego chatbota AI o nazwie „Answers” z dyskusji na tematy zdrowotne. Powód? Przeczytajcie.