Slash - "Slash"
Duff McKagan - "Sex, drugs and rock 'n' roll"
Maleńczuk fajnie opisał, jak po komunie dragi tu napływały coraz liczniej z Zachodu, albo że nie było wałków dilerskich, jak teraz, tylko pukałeś, kiedy chcesz do dila, ten Ci otwierał, wyjmował taki wielki blok haszu, na oko ucinałeś spory kawał i chuj, a nie, tak jak teraz, że mierzone wszystko co do miligrama i jeszcze dla siebie połowę odsypie i w chuja Cię zrobi.
Albo jak trawa dopiero tu napływała do Polski, to koleś, który przywiózł z Niemiec, czy chuj wie skąd, siaty trawy, to szedł z tymi siatami przez Krakowskie Przedmieście i Nowy Świat i rozdawał za free wszystkim. Teraz to by to nie przeszło.
Jeszcze jest świetny motyw, jak w 80 latach nie dało się dostać nigdzie żadnego sprzętu - żaden farmaceuta w żadnej aptece nie sprzedał Ci pod żadnym pozorem igły, ani strzykawki. A więc, towar od wieśniaka z pola zebrany, gary przygotowane, towar w końcu się zrobił, a nie ma czym strzelić. No to co teraz? Przez bramę i do śmietnika na oddział onkologiczny.
Odniosę się do 3.
Gady- Mirosław Sokolowski
Moim zdaniem najlepsza książka w temacie. Idealnie w punkt. Przeczytałam w życiu setki książek na wszystkie możliwe tematy i ta jest w absolutnej czołówce.
morfina - Michaił Bułhakow. Film przerewelacyjny, oglądałam z zapartym tchem wielokrotnie, ale to nie dla każdego. Stylizowany na stare rosyjskie kino, choć nie ma nawet dekady. Biografia jednego z najwybitniejszych ludzi, autora Mistrza i Małgorzaty, lekarza, morfinisty. Za to książka morfina, a raczej dotyczący jej rozdział na podstawie której film powstał... beznadzieja. Czytalam po niemiecku, wtedy Polska wersja była nie do zdobycia i chyba nadal jest. Zresztą mi dziwnego, nikt by tego nie kupił. Nie warto szukać.
Ślepnąc od świateł. Polska książka na podstawie której powstaje serial hbo. Nie jest zła, po prostu nie ten typ narkomanów o którym chciałabym czytać. Heroinistow nie interesują kokainisci.
Jeżeli czytając moje posty uznałeś opiody za fajne, przepraszam. Byłam strasznie nieodpowiedzialna w czasie swojej aktywności tutaj.
Trzymajcie się ciepło.
Jerzy Sito - LSD (króciutka książeczka, 3/4 to opis tripu na kwasie)
Jean Cocteau - opium, dziennik z kuracji odwykowej
Mirosław Nahacz - Osiem cztery
Tak na marginesie: w jednym z wywiadów autor wspominał że pierwowzorem "zmieniaczy czasu "( kartek które macza się w roztworze a potem połyka) z innej jego książki - Bocian i Lola były apteczne psychodeliki, a najmocarniejszym z jakim miał do czynienia - benzydamina.
Rafał Tumski - Zdoła - powieść do bakania
Mitch Cullin - Kraina traw
Helene Hegemann - Przetrąceni
O, też jeszcze "Amy Winehouse - moja córka"
Ogólnie dowolna biografia jakiegokolwiek rockersa (jakżeby inaczej).
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych
Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.
Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę
Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.