Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 1934 / 108 / 0
ja tylko dodam ze kawa/kofeina uzaleznia fizycznie
"...Żadnego klefedronu z ogłaszamy, mordo więcej snu i witamin..."

angrybrads1 - pierwszy ambasador GHB w polsce !!!
  • 64 / 5 / 0
alkohol - niebezpieczny ciężki drug vs. trawka - prawie nie nawet lekki.
Nie słyszałem o tym, aby po trawce mąż bił żonę...
alkohol vs. ciężkie drugi.
Pusta agresja vs. magiczna podróż obojętna dla społeczeństwa(oczywiście póki nie kradniesz etc.)

Ciężkie drugi raczej są złe.
  • 1876 / 23 / 0
Rozpitym społeczeństwem łatwiej się manipuluje :)
  • 2372 / 57 / 0
Przepraszam Cię bardzo, ale pojęcie trochę z dupy... A naćpanym jest trudniej? Tak w ogóle, gdzie tu manipulacja, skoro większość alkoholików i ćpunów nie czyta gazet, nie ogląda telewizji. Za mało wiary w społeczeństwo.
Ale fakt: za dawnego ustroju zaczęło się rozpijanie społeczeństwa, na co było ciche przyzwolenie władz, ale to samo, ino z dragami (do pewnego momentu) było w "demokratycznej" USA.
Tylko hipisi mieli gnostyczny, poznawczy ideał, natomiast dopalacze kupują głównie młodzieńcy w kapturach, którzy robią to, bo jak mówią - dobrze ryje banie
  • 35 / / 0
Świeży artykuł o badaniach w sprawie szkodliwości używek.

http://portalwiedzy.onet.pl/2231726,10491,info.html

Może to pomoże rozwiać wątpliwości co powinno być legalne a co nie.
  • 4807 / 270 / 0
Po prostu, alkohol wygrywa ze względu na łatwy i powszechny dostęp. Gdyby ludziom dano powszechny dostęp do nielegalnych obecnie narkotyków statystyki byłyby zupełnie inne. To było przerabiane, kokaina i heroina były niegdyś legalne, MDMA też. Wszystkie okazały się być bardziej ryjące niż alkohol. O mecie, fecie, już nawet żal wspominać. Syf 100 razy gorszy niż alkohol, nie ma mocnych. mefedron - gdyby był legalny to byłby pogrom. Nie oszukujmy się.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 562 / 29 / 0
The Light pisze:
Wszystkie okazały się być bardziej ryjące niż alkohol.
To zależy jaki aspekt weźmie się pod uwagę.
Uwaga! Użytkownik skatofagi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1587 / 11 / 0
Dlaczego niby widok pijanej kobiety jest bardziej żałosny niż widok pijanego faceta?

alkohol jest powszechnie dostępny, a pozostałe depresanty, takie jak benzodiazepiny i opioidy są stosowane w medycynie. Pierwotnie słowo "narkotyk" odnosiło się do substancji wywołującej odurzenie i uzależnienie fizyczne, a jest to typowa cecha dla depresantów i tylko depresanty są legalne ! Do tego jeszcze kofeina i nikotyna,ale one też uzależniają fizycznie. Ewidentnie widać, że jest to celowy zabieg.
Żyjemy w systemie, gdzie mniejszość traktuje większość jak głupie maszynki, które powinny dla nich pracować. Tu nawet nie chodzi o polityków, bo oni są tylko pionkami w grze.
Psychodeliki sprawiają, że ludzie zaczynają dostrzegać tę całą machinę. Po depresantach człowieka ma na wszystko "wyjebane", więc można z nim zrobić, co się chce.
W sumie to zastanawiam się, dlaczego stymulanty są nielegalne. Stymulują cechy promowane w systemie. Dzięki nim ludzie by więcej pracowali. Ale z drugiej strony działają na krótką metę. Najwygodniej rządzić ludźmi, którzy stymulują się nikotyną i kofeiną, a potem odreagowują stres zatapiając się w alkoholu.
rchiro the best
  • 206 / 2 / 0
Ciekawe, ciekawe :)
mnie sie wydaje, ze mimo wszystko ciezko wpasc w ciag/nalog alkoholowy. 'pije' od daaaawna. imprezy, opijanie czegos itp.
alkohol jest bardzo szkodliwy - niszczy dusze i cialo ale dopiero jak sie wpadnie w ciag, z ktorego i tak sie juz pewnie nigdy nie wyjdzie. mam tylko wrazenie ze stosunkowo ciezko az tak gleboko wpasc. no generalnie jak sie za duzo wypije to jeszcze ta agresja. z hera czy meta podobno wystarczy juz 1 raz i wpadasz...
co do tego widoku pijanej (i ogolnie zniszczonej przez alko) kobiety to jakos wydaje mi sie nietypowy i smutny. moze dlatego ze widzialem o wiele wiecej pijakow
Uwaga! Użytkownik MsmokerJ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4807 / 270 / 0
lostinwonderland pisze:
The Light pisze:
Wszystkie okazały się być bardziej ryjące niż alkohol.
To zależy jaki aspekt weźmie się pod uwagę.
Tak to można dywagować na każdy temat. Nóż też nie zabija, można nim obierać ziemniaki.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kawa dobrze wpływa na zdrowie psychiczne. W umiarkowanych ilościach

Po przeanalizowaniu danych dotyczących ponad 400 000 osób, naukowcy z Uniwersytetu Fudan doszli do wniosku, że picie umiarkowanych ilości kawy – dwóch lub trzech filiżanek dziennie – jest powiązane z mniejszym ryzykiem wystąpienia lęków i depresji. Ochronne działanie kawy było bardziej widoczne u mężczyzn niż u kobiet.

Co dzieje się w mózgu pod wpływem psychodelików? Nowe badanie daje odpowiedzi

Psychodeliki mogą sprawiać, że ludzie doświadczają siebie i świata w uderzający sposób – kształty ulegają przeobrażeniom, dźwięki zniekształceniu, a niekiedy dochodzi nawet do zaniku poczucia własnego „ja”, zjawiska określanego jako „ego death”. Jednak to, co dokładnie dzieje się w mózgu, by wywołać takie wrażenia, wciąż nie jest w pełni zrozumiałe.

Narkotyki schował w atrapie Biblii. Wpadł po policyjnym pościgu

W trakcie ucieczki uszkodził swój pojazd, a badania wykazały, że mógł być pod wpływem alkoholu i narkotyków. W jego aucie policjanci znaleźli atrapę stylizowaną na Biblię z ukrytymi narkotykami, w tym mefedronem i kokainą. Mężczyzna trafił do policyjnego aresztu i usłyszał już zarzuty.