Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 286 / 5 / 0
gangster a porównaj mi subiektywnie działanie benzodiazepin, do działania balofenu
  • 1743 / 26 / 0
To jak porównanie jakiś innych (o innej budowie) rzeczy do benzo...
Leki te i tak nie będą działać identycznie, a wstając rano wole mieć komfort jak mam rozjeb w głowie po klonie, niż myśleć czy jakieś spamilany, baklofeny i aspiryny mi pomogą... ;-)
P.S. Ostatnio wstałem na nieprzyjemnym kacu - zjarałem się na to i miałem taki natłok myśli, że święć Boże dozgonnie temu co klony wymyślił i opatentował że pod językiem wchodzą szybciej...
  • 983 / 16 / 0
nutella-cole pisze:
miałem taki natłok myśli, że święć Boże dozgonnie temu co klony wymyślił i opatentował że pod językiem wchodzą szybciej...
Amen, qrwa.
I dla mnie wyrok na kilka-naście lat, dopóki nie wymyślą lepszych klonów.
  • 1743 / 26 / 0
Przy tym trybie życia to za parenaście lat będą mi robaki jadły marską wątrobe, z mózgu zrobią sobie galaretke a reszty nawet nie będą chciały ruszyć :-p
  • 106 / 9 / 0
Tolerancja krzyżowa nie występuje bo benzodiazepiny działają na receptor GABA-A natomiast baklofen na receptor GABA-B. Natomiast inną bajką jest łagodzenie skutków uboczny za pomocą drugiego. baklofen powoduje wzrost tolerancji i uzależnienie co przy odstawieniu powoduje objawy abstynencyjne(drgawki, tachykardię, paranoję, halucynacje słuchowe i wizualne, uczucie silnego lęku, odrealnienia). Łagodzą to benzodiazepiny i vice versa.
"Przyszłość zaczyna się dziś, nie jutro."
  • 35 / 1 / 0
Pamiętam jak kiedyś zmixowałem baclo (niestety nie pamiętam ile) z 40 mg rolek i poszedłem z dziewuchą do kościoła w niedziele-skończyło się tak, że zasnołem na mszy i o mało co nie wypadłem z ławki :blush:
  • 30 / / 0
Jak dla mnie to po braniu baclo dłużej benzo działają słabiej, ale w drugą stronę prawie nie występuje. Można było zjeść pakę klonów a baclo działało w podobnych ilościach co zwykle. Mam wrażenie że baclo po prostu mocniej oddziaływuje i zagłusza działanie np clonów, a samo się przebija.
Lilka i Lucjan się spotkali i na HAJPIE razem napisali :D
  • 438 / 122 / 0
baklofen i benzodiazepiny to 2 różne grupy leków. baklofen to anksjolityk o wyraźnych cechach nootropowych, stymulujących i przeciwdepresyjnych, poza tym wykazuje działanie rozluźniające na mięśnie szkieletowe. Benzodiazepiny posiadają w różnym stopniu działanie anksjolityczne, przeciwdrgawkowe, nasenne i miorelaksacyjne. Jednak fakt, że oba te leki łączy do pewnego stopnia działanie przeciwlękowe i zwiotczające mięśnie szkieletowe, nie wykazują one między sobą tolerancji krzyżowej. Benzodiazepiny to pozytywne modulatory allosteryczne receptora GABA-A, a więc działają ułatwiając połączenie się kwasu γ-aminomasłowego z tym receptorem. Natomiast baklofen to agonista receptora GABA-B, który chemicznie stanowi p-chlorofenylową pochodną GABA. Pobudzenie obu receptorów wywiera do pewnego stopnia zbliżony efekt, jednak są to dwa różne grupy leków, działające wg różnych mechanizmów.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków

Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.

Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"

Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.