Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 320 / 6 / 0
jak znajde czas to zrobie zdjecie.
  • 12 / / 0
Spotkałem się z tym grzybem dzisiaj na mojej miejscówce przy lesie w ilości 3 sztuki w grupce. Na 100 % bohemica, ale na razie zostawiłem je w spokoju.
http://www.psilosophy.info/species.php?big=42 - dużo zdjęc.
  • 4024 / 374 / 951
Mógłbyś nawiedzając tamto miejsce pstryknąć zdjęcie? Miejscówka - jeśli można wiedzieć - na południu?
  • 12 / / 0
Ze zdjęciem to może byc techniczny problem. Postaram się choc nic nie obiecuje. Grzybek identyczny jak na pierwszym zdjęciu z linku.

Miejscówka środkowe mazowsze
Ostatnio zmieniony 10 września 2011 przez pokolenie Ł.K., łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: scalenie
  • 12 / / 0
Więc znalazłem coś takiego chodząc po górach. Raczej bym nie zebrał, gdyby nie to że czytałem ostatnio ten wątek... Rosły sobie dwa okazy w mchu zaraz na końcu lasu przy drodze, obok się łąka już zaczynała. Jak było świeże to miało większy kapelusz. Teraz po 4 godzinach zrobiłem zdjęcia, niestety posiadam tylko nokię, więc jakość jest jaka jest.

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

Wklejam jako ciekawostkę, było tego tylko dwie sztuki, więc nawet jeżeli to jest to, i tak nic mi z tego.
Niestety, nie widziałem nawet zwykłej łysiczki, więc ciężko mi porównać.
Cholera wie co to jest, w sumie, ale jak rwałem to wyglądało wypisz wymaluj jak ten najbardziej po lewej [ external image ]
tylko ciemne było, brunatne. Miejscówka niedaleko Skrzycznego. Pozdrawiam tych co w Beskidzie Śląskim znajdują jakiekolwiek grzyby, nawet muchomorów nie było, jednego gołąbkę znalazłem. A grzyby to zbieram od lat, tylko takie jadalne same.
  • 4024 / 374 / 951
Nie widzę żadnego podobieństwa.

BTw, dokładnie takie coś

[ external image ]

zbierałem wiele razy uznając po prostu za łysiczkę lancetowatą, hmm...
  • 136 / 2 / 0
Po obejrzeniu wielu zdjęć, jestem przekonany że natrafiłem na tego grzyba nie raz, w tym sezonie postaram się to udokumentować ;)

Znam dokładnie miejsce w którym rok temu zebrałem 4 sztuki łysiczki o bardzo dziwnym kolorze kapelusza(wręcz pomarańczowy) i blaszek(jasne, brązowe) - i gdyby nie nóżka która jest praktycznie identyczna jak u łysiczki lancetowatej, nie zebrał bym tych okazów. Wyrosły na przegniłych gałęziach prawdopodobnie brzózek, głęboko ukrytych w trawie lecz same grzybki wybiły się wysoko ponad trawę. Grzyby wyglądały identycznie jak te ze zdjęcia: http://www.fungifun.org/psilosophy/img/ ... _big14.jpg

Widzę jednak kilka minusów w porównaniu do Psilocybe Semilanceata :)

- Trudniej je odróżnić od podobnych sobie gatunków, bardzo duża róznica w wyglądzie grzyba zależnie od miejsca i podłoża na jakim wyrasta, dla początkujących - według mnie nie do odróżnienia ;)

- Nie wydaje mi się aby występowały częściej i w większych ilościach niż łysiczka lancetowata,

- Według poniższej tabelki, maksymalne stężenie psylocybiny u P.Bohemica nie jest wyższe niż w przypadku P.Semilanceata

[ external image ]

Peace.
  • 13 / 1 / 0
Mojem zdaniem grzib nie dla początkujących ze względu na trudność z identyfikacją. Mam wrażenie, że na 100% już go widziałem - ale tylko wrażenie. Patrząc jak bardzo zmienną ma morfologię, nie wiem czy potrafiłbym go rozpoznać bez wątpliwości. A w takim wypadku żółwas nie je grziba. Może kiedyś, doczytam najpierw jakie to to ma cechy charakterystyczne.

pozdro
большая черепаха приходит!!!
  • 449 / 9 / 0
Odbiegajac troche od tematu lysiczki czeskiej, swoja droga bardzo ciekawego, nachodzi mnie pytanie, jakie sa jeszcze odmiany grzybow psylo, rosnacych dziko w Europie ew. Skandynawie. Posiada ktos wiedze na ten temat? Albo jakis link/zrodlo?
  • 136 / 2 / 0
Nie tylko Psilocyby są psychoaktywne, grzyby z rodzaju Panaeolus czyli kołpaczki też zawierają psylocybinę lecz w mniejszych ilościach niż Psilocybe Semilanceata.

Na forum są wątki o kołpaczkach:

Kołpaczek pośredni - http://talk.hyperreal.info/panaeolus-ci ... 24779.html
Kołpaczki itp. - http://talk.hyperreal.info/paczki-itp-t11934-10.html

Skupić się można głównie na Panaeolus rickenii oraz Panaeolus sphinctrinus które dość łatwo rozpoznać, często występują na terenach gdzie występuje Łysiczka lancetowata. Dość offtopu, toż to wątek o łysiczce czeskiej ;)

Peace.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne

Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.

Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.

Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.