Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 640 / 6 / 0
Ale chyba istnieje coś takiego jak spontaniczność?To jest wyzbycie sie uwarunkowań chociaż na chwile.
Dzialanie bez wpływów z zewnątrz.Pytanie jak odzdzielić spontaniczność od afektu,który jest całkowicie uwarunkowany.I tu z pomocą przychodzi świadomość.Wniosek:Czysta świadomość jest nieuwarunkowana.To do niej dochodzą nawyki,które warunkują istnienie.
  • 11 / / 0
Co powiecie o ludziach w związku z tym którzy przeszli na ciemną strone mocy?
  • 640 / 6 / 0
Każdy świadomie wybiera czy chce być dobry czy zły.Dobro i zło zresztą idą ręka w rękę.Jeśli przybierasz daną postawę musisz sie liczyć z jej konsekwencjami.Będąc złym człowiekiem długo miejsca nie zagrzejesz, jeśli jesteś niedobry dla innych inni są niedobrzy dla Ciebie.Ja tak to widze że dla większości ludzi przejście na ciemną strone mocy jest jakąs pozą,bardzięj pozą niż postawą.No ale moge sie mylić ;-)
Czasem człowiek sie przełamuje,mówi dosyć już sie nacierpiałem za bycie dobrym człowiekiem,teraz pora odebrać sobie co moje,to mój czas.Ja rozumiem taką determinacje,jednak skrajne przejście na ciemną strone mocy mi nie odpowiada.Gdzieś gubi sie w tym sens i barwy szczęścia,bo bycie dobrym człowiekiem to de facto bycie szczęśliwym.A bycie złym człowiekiem to bycie ponurym i nieszczęśliwym.
Może za bardzo to uprościłem.Może nic nie jest tylko czarne lub tylko białe.
  • 827 / 3 / 0
IMO. W tych właśnie postawach chodzi o to by móc się w świecie odnaleźć, być szczęśliwym czuć sens, dążyć do ideału. Osiągać możemy to na różne sposoby, jednak większość z nich to jedynie marne, chwilowe substytuty szczęścia. Dobro, zło? Poprzez „zło” osiągamy jedynie substytuty owego szczęścia, nigdy go nie dosięgając – na zawsze poszukując. ;)
Miej dystans
  • 1587 / 11 / 0
Dobro i zło to pojęcia względne, w każdej kulturze są inaczej definiowane.
A ludzie , którzy chcą czynić "zło" (a raczej to, co uważają za złe) przeważnie są po prostu nieszczęśliwi, zagubieni i chcą się zemścić na świecie.
  • 968 / 96 / 0
Myśle że ludzie źli są szczęśliwi. Ale i tak wolę być dobrym.
  • 1053 / 75 / 0
sem pisze:
Myśle że ludzie źli są szczęśliwi. Ale i tak wolę być dobrym.
No, ludzie z natury zli MOGA byc szczesliwi. Ale ludzie posiadajacy sumienie, kazdy swoj zly (przyjmujac te sumienie za kryterium) uczynek przyjmuja na klate w postaci spadku poczucia wlasnej wartosci.
Ostatnio zmieniony 22 czerwca 2011 przez zioloziolo, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 5 / / 0
Zakładajac temat bardziej chodziło mi o wywołanie dyskusji nieco mniej teoretycznej niz jest teraz ;)

Zarzuce wiec linkiem
http://psychotrop.info/printview.php?t= ... 3d52848c79

Próbowaliscie sie kiedys "przeprogramować"?
  • 640 / 6 / 0
Myśle,że jest to możliwe tyle że ja używam DXM na łonie przyrody.Wyjeżdżam na działkę i tam pale zdecydowanie mniej.Nie wiem czy to zasługa DXM czy świeżego powietrza.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana. Przerwa tolerancyjna – prosty sposób, by konopie znów działały lepiej

Choć powszechnie uważa się, że jeśli dawka przestaje działać, należy ją zwiększyć – nie zawsze jest to właściwe podejście. U niektórych osób większa dawka działa wręcz odwrotnie, ponieważ ich organizm rozwinął zbyt wysoką tolerancję. Zwiększanie dawki może osłabić działanie terapeutyczne i zwiększyć koszty leczenia. Przerwa tolerancyjna (tzw. tolerance break) oraz zmniejszenie dawek po jej zakończeniu może zwiększyć korzyści terapeutyczne i obniżyć potrzebne ilości konopi nawet o 60%.

Nowelizacja ustawy tytoniowej. MZ chce zakazać sprzedaży jednorazowych e-papierosów

Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Jednym z jego głównych założeń jest całkowity zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów, zarówno tych z nikotyną, jak i bez niej.

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.