...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 124 / 14 / 0
To jest topik o negatywnych skutkach detoksu, odwyku, terapii odwykowych, zamknięcia. Czy terapeuci piorą mózgi ćpunom na odwykach i jeśli tak, za pomocą jakich metod? Czy spotkaliście się z ćpunami, którzy z odwyku wrócili jako w najlepszym przypadku nudziarze, a w najgorszym jako wyprane sztywniackie dogmatyczne pajace wieszczące wszystkim upadek i nie odróżniające okazjonalnego jarania na przykład od dworcowego walenia po kablach?

Czy spotkaliście się z biednym postoodwykowym mentalnym kaleką nie odróżniającym psychodelików i ich okazjonalnych zastosowań od opiatów i ciężkiego codziennego zapodawania dużych dawek?

Czy spotkaliście się z komicznymi i żałosnymi jednocześnie reakcjami typu: "ZATYKAM USZY, ZAMYKAM OCZY, UDAJĘ ŻE NIE MA", czyli paniką i oburzeniem na samo wspomnienie o narkotykach i odurzaniu?

Czy spotkaliście się z biedakami udającymi, że nie było, nie ma i nie będzie takich ludzi jak McKenna, Szulgin, Hoffman, Bill Hicks i wielu wielu innych? Z biedakami twierdzącymi, że każdy kto ćpa, skończy w grobie lub na odwyku jako wrak?

I wreszcie, co z tymi wszystkimi biednymi niewolnikami odwyków - przyzwyczajonymi do życia pod kloszem, w oderwanych od rzeczywistości groteskowych wspólnotach, gdzie psychiczny ekshibicjonizm i poddaństwo wobec absurdalnych reguł są na porządku dziennym. Co z tymi typkami, którzy żyją na koszt podatników w paskudnych warunkach, z paskudnym jedzeniem i paskudnymi obowiązkami.

Czy nie lepiej być wolnym i samodzielnie ponosić konsekwencje własnych wyborów, czy też lepiej dać się zamknąć, podporządkować terapeutom i robić co każą (łącznie z psychicznym obnażaniem przed obcymi ludźmi)?

Na forum pewnej znanej organizacji na M przeczytałem o typku, który na przepustce z odwyku wyrzucił wszystkie swoje płyty, bo były - według terapeutów - niewłaściwe.

Kim jest według terapeutów stworzenie, które musi wyrzucać swe płyty, unikać niewłaściwych myśli, skojarzeń i warunków, żeby nie ćpać? Według mnie na pewno nie człowiekiem, bo przecież człowiek nie jest w 100% zdeterminowany przez czynniki zewnętrzne - co usprawiedliwiałoby likwidacje "szkodliwych i niewłaściwych" czynników - ale ma też rozum i wolną wolę.

Co wy, ćpuny skazane na porażkę i upadek, sądzicie o odwykach i ćpunach po odwyku?

Sam nie wiem co gorsze - odwyk czy uzależnienie od opiatów na przykład.
  • 343 / 3 / 0
Spotkałem się z takimi ludźmi i sam się z nimi również leczyłem . Metody leczenia są absurdalne , fakt , no ale są ludzie , którzy wychodzą przez to z nałogu . Ale są to faktycznie odmózgi zamykające uszy i oczy jak tylko padnie słowo NARKOTYK . Chociaż nie wszyscy . To zrywanie ze starym "klimatem" (podałeś przykład wydupconych płytek) ma pomóc nie myśleć o ćpaniu i o przeszłości , bo cała otoczka ćpania jak muzyka,ubiór,znajomi,zachowania,poglądy srutututu i tak dalej kojarzy się z ĆPANIEM ; człowiek , który kończy leczenie , "neofita" , ma być całkiem nowym człowiekiem o innej osobowości , taki jest cel w ośrodkach , przynajmniej tych w których ja byłem . Zasady różnią się szczegółami , ale zasadniczo program jest ten sam . W bielsku np nie mogłem pogadać z dziewczyną sam na sam , musiała być trzecia osoba , która nas słuchała , żebyśmy czasem nie nakręcali się na seks , co mogłoby doprowadzić do złamania abstynencji seksualnej obowiązującej w ośrodku . Albo zamówiliśmy raz pizzę z pizzeri 'da grasso' , za co dostaliśmy opierdol , bo 'da grasso' kojaży się z grassem %-D Cyrk na kółkach .
Sweet dreams are made of this
Who am I to disagree?
Travel the world and the seven seas
Everybody's looking for something
  • 570 / 2 / 0
I bardzo dobrze was rozkminili.
  • 124 / 14 / 0
Krótko mówiąc: unikaj skojarzeń, unikaj myślenia, bo wstąpisz na "złą ścieżkę". Religia trzeźwości serwowana przez dogmatycznych kapłanów-terapeutów.
No sorki, ale nie na tym polega trzeźwość, to jest jej parodia.

Ktoś, kto w całym swym dorosłym życiu nie zaznał trzeźwości, bo albo ćpał, albo miał jej wersję "odwykową", tego nie pojmie.
  • 343 / 3 / 0
mac pisze:
I bardzo dobrze was rozkminili.
ale nie w sensie , że z moją dziewczyną , tylko z żadną dziewczyną nie można było sam na sam gadać :nuts:

A Ty Mac byłeś w Bytomiu , nie ? Zgadzałeś się z tamtejszymi zasadami , chyliłeś czoło przed starszymi leczącymi się , czy próbowałeś ostać przy swoim ?
Swoją drogą próbowałem na spokojnie wytłumaczyć absurd niektórych zasad , ale stwierdzili , że odtłumaczam , bo poprostu nie są mi wygodne , i że jak dotąd nikt nie wymyślił lepszego systemu leczenia i muszę się mu poddać jak chcę być trzeźwym . rotfl .
Ostatnio zmieniony 29 września 2010 przez omega_91, łącznie zmieniany 2 razy.
Who am I to disagree?
  • 124 / 14 / 0
Myślę, że mac był Pokornym Hobbitem na odwyku.
  • 570 / 2 / 0
nigdy nie leczylem sie tam gdzie Ty.
To był zabieg, że was rozkminili. Poza tym to ja tworzylem zasady (warunki wyleczenia i niewyleczenie) aby zasiedlic szeregi MONARU jako Pacjent Incognito.
Podobnie postąpił czempion ruchajac w dupę odmóżdżonych ćpunów, pokazujac ich bezkresne zaklamanie i wszelkie mechanizmy samooszukiwania sie, aby nastepnie zaczać ćpać i krakać jak stado zgwałcony wron.
  • 845 / 12 / 0
Dla niektorych to jedyne wyjscie, kompletne pranie mozgu i unikanie skojarzen z czymkolwiek psychoaktywnym, w przeciwnym wypadku dworzec.

Dla kazdego cos milego.

Chesz uratowac takiego czlowieka, trzeba mu zrobic to, co robia w monarach itp.

Kim bedzie po takim czyms to juz inna sprawa, zalezy z jakiej perspektywy sie na to patrzy.

ale ma też rozum i wolną wolę.
Jestes pewien ?
  • 221 / 2 / 0
unikaj myślenia o cpaniu a nie myślenia w ogóle... - jest to jak najbardziej sensowne

trzeba tez wziąść drugą sprawę ze z punktu widzenia ćpuna gościu po terapi który juz nie ćpa, kumpel w którym już nie można przyćpać jest zdrajcą pierdolonym, jest kimś kto się wyleczył jest szczęśliwy bo my ćpuny siedzimy w gównie, więc trza go zwymyślac od zombich i co tylko sie da wtedy bedziemy mieli pocieszenie że ćpam ale za to nie jestem zombim po terapii który juz nie cpaczyli nie ma tego co z życia najlepsze
Uwaga! Użytkownik madafakers nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 343 / 3 / 0
W sumie to Ci , którzy wyśmiewają tamtejsze zasady , wracają później do nałogów , z tego co obserwowałem po znajomych . No i nie wiadomo , czy faktycznie przez to , że nie brali tych zasad na poważnie , czy przez to , że te zasady są jałowe .

Z tą wolną wolą to właśnie kłóciłbym się , bo ćpuny to z założenia osoby zniewolone przez narkotyki .
Who am I to disagree?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Wed, 18 Jun 2025 10:41:02 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750243212'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Newsy
Medyczna marihuana kontra bezdech senny

Według danych opublikowanych przez badaczy z Minnesota Office of Cannabis Management, 40 proc. pacjentów z obturacyjnym bezdechem sennym (OSA) uczestniczących w stanowym programie medycznej marihuany doświadczyło znaczącej i trwałej poprawy jakości snu po rozpoczęciu terapii konopiami.

Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.

EUDA 2025: Depenalizacja marihuany jako rekomendacja dla krajów UE

Analiza raportu „European Drug Report 2025 – Cannabis”.