Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 1387 / 5 / 0
Czy nasionka też mam zdezynfekować?

Oja, nie spodziewałem się, że to takie drobniutkie... :D
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 2244 / 23 / 0
Nie, nasiona nie. Zajmij się podłożem. No i doniczką.
  • 1387 / 5 / 0
Był poślizg, ale nasionka wysiane. Mam nadzieje, że korzonek się przebije, ziarnka piasku są większe niż same nasionka... Trzymajcie kciuki! :)
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 1387 / 5 / 0
P 5-ciu dniach mam pierwsze dwa kiełki :)
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 23 / 0
Opowiadaj, opowiadaj.
I nie wal posta pod postem.
  • 1387 / 5 / 0
Nie można edytować po kilku dniach mądralo :nuts:

Co tu opowiadać? Siedzą sobie 2 kiełki na parapecie i udają, że rosną :D Niestety - tylko dwa, wysiałem może z 10.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 23 / 0
Wiem, to błąd.
Siałeś tak, jak radziłem?
  • 1387 / 5 / 0
Tak jest. Myślę, że temperatura mogłaby być większa, mimo, że utrzymywała się powyżej 20C. Albo nasionka słabe :/
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 23 / 0
Jak dobrze zrobiłeś, to powinno być dobrze, kiełkują tak do 30 dni nawet, no chyba że faktycznie słabe.
  • 1387 / 5 / 0
Jest trzeci kiełek, jestem dobrej myśli :) Zobaczymy za miesiąc ile wyszło z łupinki :D
– Jak zdołałaś wrócić?
ODPOWIEDZ
Newsy
Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.

„Lewe” recepty na opioidy i środki odurzające w paczkach

Prokuratura w Nowym Targu prowadzi dużą sprawę. Lekarz wystawiał „lewe” recepty na leki opioidowe, a ksiądz był jednym z odbiorców środków odurzających. To jedni z wielu zatrzymanych do sprawy osób. Nowotarska prokuratura prowadzi śledztwo, które dotyczy zatrzymanych z czterech województw, a także przerzutu środków odurzających za granicę.

Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy

Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.