Prawdopodobnie coś przekręciłem, ale tyle pamiętam.
Ja z kolei czytałem, w encyklopedi grzybów, że występuje u nas w Europie oraz że jego "eliminacja" polega na zaawansowanemu obecnie technologicznie przesiewowi - nie pamiętam - zboża czy mąki.
Ciekawostką jest jeszcze, że początkowo działanie psychoaktywne powoju przypisywano rosnącemu na nim sporyszowi lub podobnemu mu grzybowemu pasożytowi.
Abli pisze:Ktoś tam napisał, że sporysz został wyeliminowany z Europy dzięki preparatom chemicznym.
Tylko kto się skusi na grzybeczki Hofmanna?
Powód: usunięto zbędny cytat
..::Abli::.. pisze: Ciekawostką jest jeszcze, że początkowo działanie psychoaktywne powoju przypisywano rosnącemu na nim sporyszowi lub podobnemu mu grzybowemu pasożytowi.
o, toto : http://www.erowid.org/plants/stipa/stipa.shtml
jak przełamać strach przed braniem psychodelików? czy w ogóle jest warto brnąć w psycho jeśli mam wątpliwości?
oczywiście najbardziej boję się bad tripa, ale przez ten strach mogę go sobie łatwo wkręcić ;/ na dodatek mam wyleczoną depresję (a dokładnie CHAD) i właśnie odstawiam leki. pewnie usłyszę: 'nie bierz się za to emo dzieciaku' ale mam na to wyjebane. liczę na konstruktywną pomoc czyli doświadczenia osób które też ostro się bały a jednak biorą psycho. i wskazówki jak swoją przygodę z psychodelikami sprawić bardziej bezpieczną.
moje doświadczenie z dragami to: kodeina, Kratom, makiwara, opium, morfina czyli same opiaty. nawet za mj się nie brałem bo nie lubię palić.
Choć ten epizod depresyjny troche tu miesza. Wybieraj.
Myślę, że do doznania strachu w tym stanie, przyczynia się u mnie fakt, że przed wzięciem wydaje mi się, że jestem przygotowany(sugeruje to, że można panować nad tripem), ale górą okazują się doznania, na które ego nie da się przygotować.
Uważam, źe badtripy uczą więcej niż sielankowe podróże po tęczach.
Tyle.
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?
Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.
Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód
Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.
Flara wyniuchała narkotyki. Były ukryte w paczce
Ponad pół kilograma amfetaminy przechwycili funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego podczas rutynowej kontroli przesyłek w sortowni w Pruszczu Gdańskim. Narkotyki ukryte w paczce zostały wykryte dzięki czujności psa służbowego Flara.