Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
362
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
330
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
193
19%

Liczba głosów: 1014

ODPOWIEDZ
  • 693 / 7 / 0
Jakoś nie mogę w to uwierzyć 100mg sertraliny działa słabo przeciwlękowo, kiedy 20mg paro ponoć bardzo dobrze.
we were born to suffer, and glory in our pain, each dream has jaws to crush us..

again and again
  • 454 / 26 / 0
Pisze o sile WZS ;różnice w działaniu oprócz subiektywnej reakcji kazdego człowieka na konkretny lek mogą równiez wynikac- choc w nieznacznym stopniu- w dodatkowym działaniu receptorowym poszczególnych SSRI których juz nie bede wymieniał bo rozpisałem je szczegółowo we wczesniejszych postach
  • 312 / 2 / 0
zrytyłeb pisze:
(...) a wiec jesli paroksetyna ma siłe 0,7 w stosunku do sertraliny -3 to wychwytuje ona zwrotnie serotonine przy dawce 10 mg około 4 silniej niz sertralina przy tej samej dawce i na podobnym poziomie gdy sertraline podamy w dawce ok.40 mg...(3/0,7=4,2)..
Paroksetyna jest 4,2 razy silniejsza od sertraliny w tej samej dawce czyli 10 mg paroksetyny ma taki sam potencjał działania na WZS co 42 mg sertraliny
Dziękuję ponownie za wyjaśnienie. :)
"I begged my doctor for one more line
He said 'Son, words fail me'
(...)
I'll be fine
If you give me a minute
A mans got a limit
I cant get a life if my hearts' not in it!"

Noel Gallagher
  • 454 / 26 / 0
Spox ^_^
  • 132 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: EriXson »
To ja jeszcze od siebie dodam, na podstawie Sheldon H. Preskorn, M.D, "Clinical Pharmacology of SSRI's"

"In Study 1, sertraline is approximately twice as potent as paroxetine, whereas in the other two studies, paroxetine is 2- to 5-times more potent than sertraline. Therefore, the rank order shown on the bottom half of the table can change somewhat from one study to the next."

"W badaniu nr.1 sertralina okazała się około 2x silniejsza od paroksetyny, podczas gdy w dwóch innych badaniach, paroksetyna okazała się od 2 do 5 razy silniejsza od sertraliny. Zatem, kolejość ukazana na dolnej połowie wykresu może się zmieniać w zależnośći od badania"

TABLE 3.1 — Effect of Antidepressants on Serotonin Uptake In Vitro*
Drug Study 1 2 3
Sertraline 0.19 0.85 3.40
Paroxetine 0.29 0.44 0.73
Clomipramine 1.50 2.25 --
Citalopram 1.80 2.71 --
Fluvoxamine 3.80 3.08 --
Fluoxetine 6.8 87.0 93.0

(im mniejsza wartość, tym większa blokada wychwytu serotoniny)
Ostatnio zmieniony 19 marca 2010 przez EriXson, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 684 / 10 / 0
EriXson pisze:
(im mniejsza wartość, tym większy wychwyt serotoniny)
im mniejsza wartosc, tym wieksza blokada wychwytu zwrtonego serotoniny.
Uwaga! Użytkownik anonimowy_uzytkownik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 454 / 26 / 0
cos mało wiarygodne wydają mi sie Twoje źródła .. trzy badania i za każdym razem inny wynik :*)
  • 132 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: EriXson »
anonimowy_uzytkownik pisze:
m mniejsza wartosc, tym wieksza blokada wychwytu zwrtonego serotoniny.
czyli w konsekwencji większy wychwyt zwrotny seroroniny
zresztą nie chcę mi się kłócić, poprawiłem
Ostatnio zmieniony 19 marca 2010 przez EriXson, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 115 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Ronja »
K***, już było tak dobrze i znowu się zjebało.

Czy mieliście tak, że po 2 tygodniach od zwiększenia dawki była już zajebista poprawa i po kolejnych 2 tygodniach znów samopoczucie leci w dół?

Teraz biorę 100 i myślałam, że już styknie a tu dupa :(
Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka
  • 684 / 10 / 0
No roznie to bywa niestety. Ja doszedlem do tego ze na dluzsza mete jednak na nasze dlugotrwale samopoczucie najwieksze znaczenie maja zdarzenia w zyciu, a w niklym stopniu antydepresanty. W koncu to tylko leki a nie dragi.
Uwaga! Użytkownik anonimowy_uzytkownik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...

EUDA 2025: Depenalizacja marihuany jako rekomendacja dla krajów UE

Analiza raportu „European Drug Report 2025 – Cannabis”.

Jak marihuana niszczy serce

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco wykazano, że przewlekłe używanie konopi - niezależnie od tego, czy są one palone, czy przyjmowane w jakimś jadalnym produkcie - wiąże się z istotnym ryzykiem dla układu sercowo-naczyniowego.