Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
Kim jest dla Ciebie Terence McKenna?
Bardzo mądrym naukowcem
25
14%
Prorokiem Nowego Eonu
16
9%
Hipisem i fajnym ziomkiem
42
23%
Wtajemniczonym
33
18%
Kompletnym idiotą
24
13%
Mam do niego mieszany stosunek
41
23%

Liczba głosów: 181

ODPOWIEDZ
  • 137 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Neko »
rozwiń. w jakim założeniu?
celebration of mind as play
  • 104 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: kapiszon »
człowiek<bóg
0<1
  • 3129 / 26 / 0
Nieprzeczytany post autor: chusajn »
kapiszon pisze:
Zastanawiam się czy te dwie wiary są aż tak bardzo od siebie różne.
Czy aksjomat naukowy w swoim założeniu nie jest podobny dogmatowi religijnemu?
Są podobne w tym sensie, że oba są przekonaniami, jednak nie są one tej samej natury. Przekonanie o istnieniu Boga jest przekonaniem nieracjonalnym (co nie znaczy, że fałszywym).
High, how are you?
  • 123 / / 0
Nieprzeczytany post autor: r0galik »
mały<duży
ln(3)<2

Podobieństwo między przymiotnikami a logarytmami udowodnione?

McKenna chciał rozszerzyć wiedzę ludzkości poza "ograniczenia" dzisiejszej nauki. Uważał, że założenie będące podstawą każdego eksperymentu - powtarzalność w podobnych warunkach - jest błędne. Według niego czas nie jest taki sam w każdym momencie i czasami można trafić na wydarzenia niepowtarzalne, zależące od charakteru czasu w jakimś momencie.
Newton też kiedyś poświęcił się alchemii... I nic konkretnego z tego nie wynikło.
Co cię nie zabije, to cię osłabi.
  • 125 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Euler »
McKenna chciał rozszerzyć wiedzę ludzkości poza "ograniczenia" dzisiejszej nauki. Uważał, że założenie będące podstawą każdego eksperymentu - powtarzalność w podobnych warunkach - jest błędne.
No, a jak widzisz ognisko to za każdym razem wkładasz do niego łapę? No bo przecież jakieś ognisko może nie parzyć, no nie?
Uwaga! Użytkownik Euler jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1 / / 0
Ostatnio zmieniony 08 marca 2010 przez barteek666, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 210 / 12 / 0
Nieprzeczytany post autor: Floss »
evildildo pisze:
McKenna chciał rozszerzyć wiedzę ludzkości poza "ograniczenia" dzisiejszej nauki. Uważał, że założenie będące podstawą każdego eksperymentu - powtarzalność w podobnych warunkach - jest błędne.
No, a jak widzisz ognisko to za każdym razem wkładasz do niego łapę? No bo przecież jakieś ognisko może nie parzyć, no nie?

Jakiś czas temu w wiadomościach podano informacje o kobiecie, która wypuściła z rąk wózek z dzieckiem na peronie. Niemowlę wpadło pod pociąg, który nie zdążył wyhamować i ciągnął dzieciaka przez kilkadziesiąt metrów po szynach. Dziecko przeżyło i doznało jedynie niewielkich obrażeń.
W 99,9% byłoby to niemożliwe. Ale może dzieciak wpadł w pod lokomotywę w niepowtarzalnym momencie czasu.
MOŻE wsadził rękę w ognisko, które nie parzy
W ciemności napędzanej chemią dalej i głębiej śnić. Sny i chemia,  więcej chemii więcej snów. I ciągle dalej w ciemność, w sny szalone, w opetane głębie i w  źrenice jak otchłanie.
  • 125 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Euler »
No, dlatego wrzucajmy wózki z dziećmi pod pociąg, przecież jest 0,01% szansy (nie wiem skąd wzięłaś te liczby) na to, że przeżyją. Poza tym, to nie ma żadnego związku z tematem.

McKenna twierdził, że ma znalazł matematyczny sposób na przewidywanie przyszłości. Wszystko spoko, tylko ten jego model z matematyką ma niewiele wspólnego. Jeszcze należało by dodać, że w swoich wypowiedziach zdarzyło mu się palnąć coś w stylu: "W 2012 może stać się wszystko, ale może też tak być, że nic się nie stanie.". Nie da się z tym nie zgodzić. Ja też mogę tak przewidywać przyszłość, oto moja przepowiednia na jutro:

Będzie padać, lub nie będzie padać.
Ostatnio zmieniony 12 marca 2010 przez evildildo, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Euler jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 210 / 12 / 0
Nieprzeczytany post autor: Floss »
chodzi mi o to że McKenna miał racje pisząc, że powtarzalność warunków jest założeniem błędnym. w tych samych warunkach w większości przypadków cała akcja zakończyłaby sie śmiercią dzieciaka
Co do matematyki to racja- ciężko sie zgodzic z założeniem że można podobny moment czasoprzestrzeni wyliczyć
W ciemności napędzanej chemią dalej i głębiej śnić. Sny i chemia,  więcej chemii więcej snów. I ciągle dalej w ciemność, w sny szalone, w opetane głębie i w  źrenice jak otchłanie.
  • 519 / 2 / 0
A według mnie McKenna strasznie pierdoli, słuchałem kilku "wykładów" i myślę że on sam nie wie co chce przekazać.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Setki kilogramów narkotyków w gaśnicach i kołach zapasowych. Osiem osób przed sądem

Prokurator Prokuratury Regionalnej w Gdańsku skierował do Sądu Okręgowego w Gdańsku akt oskarżenia przeciwko ośmiorgu osobom, oskarżonym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem marihuaną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Aktem oskarżenia objęto siedmiu mężczyzn i jedną kobietę.

Medyczna marihuana kontra bezdech senny

Według danych opublikowanych przez badaczy z Minnesota Office of Cannabis Management, 40 proc. pacjentów z obturacyjnym bezdechem sennym (OSA) uczestniczących w stanowym programie medycznej marihuany doświadczyło znaczącej i trwałej poprawy jakości snu po rozpoczęciu terapii konopiami.

Jak marihuana niszczy serce

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco wykazano, że przewlekłe używanie konopi - niezależnie od tego, czy są one palone, czy przyjmowane w jakimś jadalnym produkcie - wiąże się z istotnym ryzykiem dla układu sercowo-naczyniowego.