Trzymajcie mnie, ratunku.
Wyjątkowo głupie pytanie "dlaczego mirtazapina?", szczególnie że odpowiedź pada w moim poście, na samym początku. Oprócz mirtazapiny taki efekt podkręcenia apetytu wywołuje mianseryna z tej samej grupy, jednak ona działa na mnie jeszcze bardziej zmulająco.
Drugi argument, o którym mimochodem wspomniałam [informacja dla namiestnika: TAK, chodzi właśnie o owe dysfunkcje seksualne powodowane przez SSRI - leiche], jest szeroko udokumentowany w literaturze (wyszukanie hasła "mirtazapina" w tym pdf-ie powinno dostatecznie rozjaśnić sprawę): http://www.slam.katowice.pl/wydawnictwa ... 11-12-2005…
Rzeczywiście, nie zależy mi, dlatego nie chciałam się na ten temat rozpisywać i wrzuciłam pierwszy lepszy pdf. Myślałam, że starczy, ale nie znalazłeś w nim kluczowych informacji, bo stwierdziłeś, że tekst nie mówi nic o łączeniu mirta z SSRI. A w przytoczonych cytatach czytamy właśnie o stosowaniu mirta do zredukowania niepożądanych efektów ubocznych, w tym przypadku do zredukowania tych nieszczęsnych dysfunkcji. W artykule zostały wspomniane leki, które wykazały skuteczność w danym problemie. Dlatego te, a nie inne.
:#:
Już pomijam kwestię, że mirta, jeśli okaże się skuteczna, może załatwić oba problemy za jednym zamachem. Więc gdybyś chciał leczyć brak łaknienia sulpirydem, musiałabyś dorzucić jeszcze trzeci lek. Nefazodon. Albo mianserynę lub mirtazapinę, tylko wtedy po co sulpiryd. Czy to dla mnie osobiście ważne czy nieważne, pytałam o efekt działania mirta na obu obszarach.
Mam szczerą nadzieję, że dyskusja może zostać zamknięta.
PS Efekty opiszę, jak dostanę sertralinę. Na razie obżeram się samą mirtazapiną, jak również obżeram się po niej.
leiche pisze: Ale ooo, pisałeś wcześniej, że połączenie świetne... Czy mógłbyś opisać, w jakim sensie zmieniło się to działanie? Bo mi zależy na konkretnych efektach, jakie dają u mnie SSRI. Aktywizacja, większa niezależność od otoczenia.
leiche pisze:Czy zatem twierdziłam, że artykuł mówi cokolwiek o problemie łaknienia? Nie. Więc o co chodzi, do diabła?
Pozdrawiam i oby to ostatnie nie :)
again and again
Byłem dzisiaj u jakiegoś innego lekarza, bo mojego nie ma. Stara prukwa nie bardzo chyba się orientowała w temacie, mówiłem, że brakuje mi motywacji przy sertralinie, powiedziałem, że fluanxol byłby dobry bo czytałem pozytywne opinie o nim. To ta napisała mi do sertraliny fluoksetyne 20mg rano. ]
Ja też mam spoooore problemy z motywacją i tak samo jak ty liczyłem na aktywizujące działanie fluanxolu. Łykałem go przez 2 tygodnie razem z wenlafeksyną i było tylko gorzej po prostu ten fluanxol mnie zamulał i tyle.
Mi lekarz też powiedział ze jak po 2 miesiącach branie wenlafeksyny nie osiągnę zadowalającego efektu to dorzuci mi do tego fluoksetynę wiec chyba takie połączenie wcale nie jest bardzo niezwykłe
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Meta cenzuruje konopie. Rząd Brazylii grozi sądem i żąda reaktywacji kont
Meta, właściciel Instagrama i Facebooka, znów jest oskarżana o cenzurę. Tym razem chodzi o masowe blokowanie kont związanych z medyczną marihuaną w Brazylii. W ciągu jednego weekendu zniknęło blisko 50 profili. Wśród nich były konta stowarzyszeń pacjentów, lekarzy, influencerów i organizatorów Marszu Konopnego.
Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?
Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.
Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu
Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.