kodeX pisze:pierwsze raz slysze aby takie cos mialo miejsce . Przeczytalem mnostwo zrodel w moim skrupulatnym zyciu i nigdy sie na takie zdziwo nie natknolem , zatem podejrzewam ze ten cytat pochodzi z jakiegos forum od niekompetentnego uzytkownika ktory cos pomieszal . Nieprawidlowa budowa krwinek jest zasadniczo objawem i przyczyna samej anemii stad wynik twoich badan , moj znajomy ma tak samo a nie przyjmuje nootropilu . Jezeli nie masz nawet takiej wzmianki w ulotce ,zapewniam ze ten cytat to totalna bzdura ; )''Preparat stosuje się również w nieprawidłowej budowie krwinek czerwonych - czerwone krwinki przybierają kształt półksiężyca (sickle cell) a jednocześnie tracą elastyczność, a tym samym zdolność przepływu przez włosowate naczynia krwionośne, co daje objawy anemii."
gynoid - zgadza sie, badania z ostatnich lat wskazuja na to, ze piracetam ma pozytywne dzialanie na czerwone krwinki - m.in. zwieksza ich zdolnosci do "deformacji", a tym samym do swobodniejszego pokonywania swiatla naczyn krwionosnych.
Cochrane Database Syst Rev. 2007 Oct 17;(4)]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17943791[/url]
Acta Pol Pharm. 2005 Sep-Oct;62(5):405-9. Piracetam--an old drug with novel properties?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16459490
Wystarczylo 5 minut, aby znalesc informacje na ten temat.
jestem tu gdzie jestem!
proszę o sesowne wypowiedzi
POZDRO
kodeX pisze: pierwsze raz slysze aby takie cos mialo miejsce . Przeczytalem mnostwo zrodel w moim skrupulatnym zyciu i nigdy sie na takie zdziwo nie natknolem , zatem podejrzewam ze ten cytat pochodzi z jakiegos forum od niekompetentnego uzytkownika ktory cos pomieszal . Nieprawidlowa budowa krwinek jest zasadniczo objawem i przyczyna samej anemii
Po drugie - deformacja krwinek ma miejsce przy anemii sierpowatej.
Poza tym pisałam, że wcześniej erytrocytów było mało, ale miały normalny kształt i rozmiar, więc w moim przypadku nie jest to anemia sierpowata.
nicze pisze: zgadza sie, badania z ostatnich lat wskazuja na to, ze piracetam ma pozytywne dzialanie na czerwone krwinki - m.in. zwieksza ich zdolnosci do "deformacji", a tym samym do swobodniejszego pokonywania swiatla naczyn krwionosnych.
Tylko tu właśnie pojawia się problem - przy anemii sierpowatej odkształcanie erytrocytów miałoby sens, ale przy zwykłej anemii już chyba nie bardzo.
kodeX, patrz:
Widac przeczytales za malo zrodel w swoim "skrupulatnym zyciu". Twoja wypowiedz Ciebie stawia w swietle niekompetentnego uzytkownika, jednak nie takiego, ktory cos pomieszal, ale takiego, ktorego przepelnia ignorancja i pycha.
I zobacz, to, że jest tu administratorem na nic się nie przydało - po kłótni z Tobą dostał bana :-D (???)
humite pisze: Jednak nie mam co sprawdzać swoich teorii empirycznie, za dużo substancji nootropowych szkodzi równoważnie co inne neurotoksyny ;)
Ja czekam na ten preparat o którym pisałem, do tego dodać chcępiracetan z choliną. Dam znać o efektach.
gynoid:
Po pierwsze - to nie forum, a opis leku na stronie jednej z aptek internetowych.
Po drugie - deformacja krwinek ma miejsce przy anemii sierpowatej.
Poza tym pisałam, że wcześniej erytrocytów było mało, ale miały normalny kształt i rozmiar, więc w moim przypadku nie jest to anemia sierpowata.
kodeX:
Piracetam wlasciwie nie zwieksza swiatla ,tylko zmniejsza lepkosc krwi w naczyniach krwionosnych mozgu,
Na stroni jednej z aptek internetowych znalazłam taką informację na temat nootropilu - "Preparat stosuje się również w nieprawidłowej budowie krwinek czerwonych - czerwone krwinki przybierają kształt półksiężyca (sickle cell) a jednocześnie tracą elastyczność, a tym samym zdolność przepływu przez włosowate naczynia krwionośne, co daje objawy anemii." Mam anemię, więc co jakiś czas mam wykonywane badania krwi, ale dopiero po kuracji nootropilem stwierdzono u mnie nieprawidłową budowę krwinek - więc coś tu jest nie tak.
kodeX pisze: hehe wyliczasz mi jakbym mial to wszystko wiedzec ; ) naprawde nie znam sie zbytnio na anemii ,tylko podstawy , chcialbym Tobie pomoc , malo erytrocytow hm vit. b12 iniekcje i kwas foliowy , o anemii zamknijmy temat juz ok ? . Niech dalej rozkwita tu temat o lekach nootropicum .
Poza tym nie pytałam o anemię (wiem, jak ją "zaleczyć"), tylko o działanie piracetamu na krwinki. Myślę, że jest to ważne, chociażby z tego względu, że moja krew jest teraz naprawdę "dziwna" i czeka mnie pobieranie szpiku kostnego. Jak wiesz, jest to dość nieprzyjemne i wolałabym tego uniknąć, reszta ludzi pewnie też.
Czyli przypuszczasz ze piracetam mogl spowodowac sickle cell'e ?
humite nie rozumiem takiego postępowania. To lek, a nie dopalacz - ma nam pomóc powrócić do stanu przed zniszczeniem mózgu, a nie tworzyć superczłowieka. Poza tym możesz się przez takie bezzasadne stosowanie uszkodzić. Jak to mówią - "wyżej dupy nie podskoczysz", a nawet jeśli - to bez odpowiednich ćwiczeń zwichniesz sobie stawy biodrowe ;)
Bo mam tylko paczkę memotropilu, a musi mi ona starczyć na conajmniej półtora miesiąca. Dopiero wtedy dostanę następne opakowanie (1200 mg, 60 szt). Szykuję się do matury.
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?
Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).
Flara wyniuchała narkotyki. Były ukryte w paczce
Ponad pół kilograma amfetaminy przechwycili funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego podczas rutynowej kontroli przesyłek w sortowni w Pruszczu Gdańskim. Narkotyki ukryte w paczce zostały wykryte dzięki czujności psa służbowego Flara.