korkorio pisze: Gdzie w Polsce są najbardziej znane fabryki? Polmos?
Lublin? Białystok? Jelenia Góra?
Wiecej legend przemyslu nie pamietam.
A może Zielona Góra? Prawdopodobnie chodzi mi o zakład gdzie produkują Lususową.
korkorio pisze: Zależy o jakie o alko chodzi. Ile procent ma mieć.
W każdym bądź razie ciekawy temat poruszyłeś Teoretyku.Tutaj chodzi Ci o spirytus, czysty destylat?To dowód na brak rozcieńczenia.
dajmon pisze:Błąd. Życie Ci niemiłe? Etylowy będzie się palił lekko pomarańczowym/żółtym płomieniem (trochę półspalania), metylowy będzie niebieski (całkowite).Alko powinno palić się niebieskim regularnym płomieniem
Wydryniłem tego litry...
Zabieram się do samodzielnej produkcji.
I jak tu się upewnić czy destylat będzie jak najmniej toksyczny?
Mam dwa odstojniki w sprzęcie, ale jak sprawdzić produkt finalny? Czy nie przejmować się?
Na co powininem zwrócić uwagę?
Honusi - gdzie się podziewasz?
niestety nie mogę odzyskać hasła do konta. Gdyby znalazł się jakiś dobry admin i wysłał mi je na mejla - byłbym wdzięczny.
"Mam dwa odstojniki w sprzęcie, ale jak sprawdzić produkt finalny? Czy nie przejmować się?
Na co powininem zwrócić uwagę?"
Dwa odstojniki to za dużo, ale jak już są zadbaj żeby to było szczelne. W ogóle wszystko powinno być szczelne - dbaj aż do przesady o takie rzeczy. Jakość destylatu sprawdzasz organoleptycznie i rób to czesto ( trudno- troche cię sponiewiera,ale wiesz co pijesz) . Dość często się zdarza, że początek i koniec finalnego produktu ma smak octu. Po to własnie próbujesz często destylatu: nie chcemy przecież aby do dobrego bimberku nalało troche octówy. Podstawowe rzeczy jakie musisz posiadac to szklane butelki i miernik zawartości alkoholu. Co nakapana butelka sprawdzaj zawartość % jeśli sie zwiększa znaczy, że jeszcze proces trwa i ma się coraz lepiej, a jak sie zmniejsza znaczy że pędzenie powoli się konczy i każda następna buteleczka będzie miała słabszy smak i moc. Jeżeli produktu końcowego wyjdzie sporo ale mało procentowego i niskiej jakości - przepędzasz drugi raz tak jak sie to robi w polmosach: wlewasz całość spowrotem do destylarki, dolewasz wody i tak powtarzasz proces. Kolejna partia będzie na pewno mocniejsza i bardziej krystaliczna ale będzie jej mniej . Ja jak pędze na ogół zadowalam się destylatem 85%. Na wstęp to chyba wszystko jeśli chodzi o podstawy.
[ external image ]
tak to wygląda 85% z wczorajszego pendzenia .
Powiedz, dlaczego przy powtórnej destylacji należy dolać wody?
dajmon pisze:Błąd. Życie Ci niemiłe? Etylowy będzie się palił lekko pomarańczowym/żółtym płomieniem (trochę półspalania), metylowy będzie niebieski (całkowite).Alko powinno palić się niebieskim regularnym płomieniem
Poza tym "domowym" sposobem podobno nie da się odróżnić metylowego od etylowego.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mjleaves.jpg)
Polska zmaga się z "treatment gap". Psycholog: etykieta ćpuna blokuje dostęp do pomocy
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mozg-jointy-1000.png)
„Tysiąc jointów później” – co naprawdę dzieje się z mózgiem stałego palacza marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/poldrugs.jpg)
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/ecigcuse.jpg)
„Czyste” e-papierosy mogą być bardziej szkodliwe niż aromatyzowane
Aromatyzowane e-papierosy są bardziej pociągające dla młodzieży i młodych dorosłych, dlatego też w wielu miejscach – w ramach walki na nałogiem – wprowadza się ograniczenia czy zakazy sprzedaży tego typu produktów. Naukowcy z Yale University. Boston University oraz University of Louisville porównali skutki wdychania „czystych” liquidów z aromatyzowanymi oraz z niepaleniem. I okazało się, że te „czyste” są pod pewnymi względami bardziej szkodliwe dla zdrowia.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/drozdze.jpg)
Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję
Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/casper_ruud.jpg)
Wszędzie zapach marihuany. Partner Świątek mówi głośno o problemie
Casper Ruud, mikstowy partner Igi Świątek na US Open, skarżył się na zapach marihuany na kortach w Nowym Jorku. To nie pierwszy raz, gdy zawodnicy zgłaszają ten problem.