Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 32 / 5 / 0
Brałem ją z 5 lat z paroma małymi przerwami. Pierwsze 2 lata zgodnie z zaleceniami lekarza 150mg do 450mg. A później popularne stały się receptomaty, więc brałem ile chciałem, od 600mg do 1500mg, traciłem rachubę ale starałem się utrzymywać w tych dolnych wartościach. A później off bo zmieniłem kraj zamieszkania.
  • 6 / / 0
Ile utrzymywały się te negatywne efekty po odstawieniu? @enancjomer
  • 121 / 47 / 0
5 lat ciągu na predze to nie przelewki. W sumie tak naprawdę masz łagodne stany odstawienne.
  • 150 / 12 / 0
20 września 2026enancjomer pisze:
Brałem ją z 5 lat z paroma małymi przerwami. Pierwsze 2 lata zgodnie z zaleceniami lekarza 150mg do 450mg. A później popularne stały się receptomaty, więc brałem ile chciałem, od 600mg do 1500mg, traciłem rachubę ale starałem się utrzymywać w tych dolnych wartościach. A później off bo zmieniłem kraj zamieszkania.

I jak żyjesz ? Dalej bez pregi ? Jeśli tak to gratulacje , ja lecę teraz ponad miesiąc większe ….
Pomogła przeprowadzka ?
To był impuls czy przemyślany plan ?
  • 985 / 531 / 0
Ja brałem 15 lat z przerwami. Dawki od 600 do 8 gram. Regularnie. Ostatnie dwa lata +1.5 gram codziennie z ogromnymi wyskokami.
Do tego oczywiście benzo (Xanax,clona,lorazepam,midazolam IV) + GHB, baclofen, zolpidem.
Schodziłem z wszystkiego jakieś 6 miesięcy samemu bez obstawy lękowej. Do tego jeszcze inne narkotyki więc problemy się nawarstwiały.
Nie ma beznadziejnych przypadków %-D
Oczywiście 6 miesięcy wyjęte z kalendarza w całkowitym bezruchu życiowym, niezdolny nawet do wyjścia po bułki.
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 3121 / 1073 / 0
jak oceniacie te nowe preparaty z pregabaliną o przedłużonym uwalnianiu? ja byłem dosyć zdziwiony, bo nie obiły mi się o uszy te preparaty nią zawierające, ale powiem szczerze, że ciekawy wynalazek. do tej pory zażywałem jedynie klasyczne preparaty i ceniłem ich działanie, ale po poznaniu jednego z zamienników, jestem pod wrażeniem, bo coś działa i w trakcie dnia utrzymuje się działanie anksjolityczne, na którym zależy osobom z zaburzeniami podobnymi do mych.

moja obecna dawka to 165 miligramów (preparat na literę L. z dopiskiem XR - chyba preparat pierwszy, będący oryginałem), czyli ekwiwalent ok. 150 mg pregabaliny o uwalnianiu natychmiastowym. myślę, że 82,5 mg byłoby zbyt niską dozą, choć działanie jest i tak delikatne na pułapie mojej obecnej - brak efektów rekreacyjnych i tego specyficznego stanu, ale to może być dobrą stroną dla pewnej grupy osób, które mają problem z nadużywaniem tegoż specyfiku.

pytanie zadaję, bowiem chciałbym się rozeznać w opiniach innych userów, a korzystając z wyszukiwarki nie znalazłem wielu powyższych.

pozdrawiam, przodownik.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 121 / 47 / 0
Przy tym XR najbardziej sensowne wydaje mi się właśnie to, że trochę odbiera ten "strzał" po połknięciu. Dla osób, które biorą pregabalinę stricte na lęk, to może być zaleta, bo nie ma takiego rollercoastera: najpierw za mocno, potem zjazd i odliczanie do kolejnej kapsułki. Ale to chyba jest nowość na polskim rynku.
  • 32 / 5 / 0
@Wreckeddoomed ciężko powiedzieć. Ta nadmierna wrażliwość na bodźce pewnie trwała kilka ładnych miesięcy.
A taka ogólna chujowość zależy pewnie od tego skąd startowałeś z pregabaliną. Ja psychicznie byłem w dołku i generalnie do tego miejsca też wróciłem.

@Bezniku żyję okej ale powrót do rzeczywistości bez pregabaliny był ciężki. Przez 5 lat zbudowałem sobie życie którego bez pregi bym raczej nie zbudował w taki sam sposób. Obudziłem się w rzeczywistości w której nie do końca potrafiłem funkcjonować bo dużo w niej było stresorów na które wcześniej nie zwracałem uwagi podczas brania leku.
W Polsce też ciężko mi byłowyzbyć się mechanizmu stres - kapsułka bo mogłem mieć reckę w 10 minut dlatego też przy okazji zmiany kraju natrafiła się okazja na zerwanie z nałogiem.
Zmieniłem kraj z przyczyn niezależnych od nałogu. I powiem Wam, że jak człowiek wie że nie ma dostępu to i jakoś lżej odczuwa te uboki.

I tylko nadmienię prega miała na mnie wspaniały wpływ na samym początku. Byłem człowiekiem dużo bardziej "do ludzi", empatycznym, kochającym, ciekawym innych. Z introwertyka do socjalnej bestii po jednej kapsułce.
Ale z drugiej strony pozbawiła mnie tego wewnętrznego lęku który był moim "drivem" i kompletnie upośledziła umiejętność koncentracji, zapamiętywania i myślenia przyczynowego.
Ogromne dawki napewno miały na to wpływ ale pierwsze objawy tego upośledzenia zauważyłem już podczas dawek terapeutycznych.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Narkotyki z dostawą. „Kryształy" i skręty w przesyłce tak jak legalny towar

Zamówienie przez internet, odbiór w automacie paczkowym lub u kuriera – przestępcy przestawiają się na nowy kanał dystrybucji narkotyków – wykorzystują przesyłki pocztowe. Już ponad 86 ton narkotyków – jak pisała „Rz” – trzykrotnie więcej niż w całym ubiegłym roku, skonfiskowało od początku 2026 r. policyjne CBŚP. To „wierzchołek góry lodowej”, bo na rynek może trafiać nawet kilkakrotnie więcej. Dilerzy kamuflują drogę do odbiorcy – narkotyki docierają w przesyłkach, tak jak tysiące legalnych towarów

Bezpieczna likwidacja nielegalnych laboratoriów – specjalistyczne CBŚP

Na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, w ośrodku ITCCCL (International Training Center for Combating Clandestine Laboratories) prowadzonym przez CBŚP, policjanci wzięli udział w szkoleniu dotyczącym likwidacji nielegalnych laboratoriów narkotyków syntetycznych z wykorzystaniem zespołów specjalnych CBŚP i kontrterrorystów. Przedsięwzięcie zorganizował Wydział do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Centralnego Biura Śledczego Policji.

Gwałtowny wzrost w trzech województwach. Rozkręca się nowa epidemia

W trzech województwach zanotowano gwałtowny wzrost zatruć. Dane Głównego Inspektora Sanitarnego są zatrważające. Eksperci mówią już o groźnej epidemii.