Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3031 / 653 / 0
Do sezonu jeszcze trochę, ale zamknąłem zeszłoroczny wątek, więc otwieram nowy. Zapraszam do dzielenia się w odpowiednim czasie.
miłość, trzeźwość, pokora
  • 1 / / 0
Hej przygotowuje się do zbiorów , przeszukałem odpowiedzi forum ale nie znalazłem wszystkich info.

Mam pytanie . Czy mieliście sytuacje że schodziliscie ze szlaku i byliście trzepani?

Jak wrócić najbezpieczniej i bez przypału?
Jaki środek transportu wybrać z gór samochód/autobus/pociąg?

Ps: trochę padało, są już?
Ostatnio zmieniony 31 sierpnia 2026 przez KarolN, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 30 / 12 / 0
@KarolN

Nigdy. A w wielu miejscach bywałem. Przypał będzie najprawdopodobniej gdy lokalsi okażą się podejrzliwi. Ja zawsze podchodzę gdy ktoś się kręci i pytam o miejscową faunę, gdzie są mchy itp. gdyż prowadzę na Uniwersytecie w Kapsztadzie badania nad bioindykatorami występującymi na tym obszarze...
Dobrze jest odłożyć gdzieś nawet, obczaić teren i dopiero później iść. Albo rozdzielić się i czysta sonda atakuje pierwsza.
Ja często spałem gdzieś na miejscu. Można wysuszyć, zmielić na pył i wtedy transport jest dużo bezpieczniejszy.
  • 391 / 122 / 2
Łódzkie z grubej rury
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 5 / / 0
Ktoś mazowieckie już może znalazł ? U mnie opady i w nocy 10 stopni dziś mam w planach się przejść po łąkach, gdzie najlepiej szukać?
  • 5 / / 0
Ktoś na Górnym Śląsku (Rybnik, Jastrzębie-Zdrój, Żory) próbował już swoich sił w tym roku? Jakie efekty póki co?

Pamiętam że sezon rok temu nie był zachwycający (ale może to dlatego że była to moja pierwsza próba zbierania łysiczek) tak więc w tym roku liczę na bardziej obfite zbiory.
  • 391 / 122 / 2
Intuicja zbieracza z ponad 10 letnim stażem podpowiada mi, że ten sezon będzie wyjątkowo obfity.

Być może ma to związek z tym, że zeszłej jesieni padało bardzo obficie.
Jeśli okazałoby się że mam racje, to by mogło wychodzić na to, że wysyp zależy nie tyle od aktualnych opadów ale także od opadów w zeszłym roku które pozwoliły grzybni na rozprzestzenienie się.

Nie jestem mykologiem i moge pieprzyc głupoty, opieram swoje tezy tylko na tym, co obserwuje :)
Nie kojarze żebym kiedykolwiek znajdował tyle łysiczek na początku pieprzonego września, gdy na dworze jeszcze utrzymuje sie 20+ stopni w ciągu dnia. Rok temu było dziwnie bo na miejscówkach miałem idealne warunki, a wyglądało to tak jakby ktoś zawsze przede mną oczyszczał moje spoty ze wszystkich łysic. No normalnie lipa totalna, jeden z gorszych sezonow a przecież pogoda była wręcz ksiązkowa
  • 5 / / 0
@izopropylofenidat jak widzisz pogodę na nizinie mazowieckiej teraz? Nadaje się na łysiczki czy słabo i jak najlepiej zbierać ? Na kolanach całą łąkę obejść
  • 391 / 122 / 2
@kupka2111
Nie na kolanach, nie ma takiej potrzeby. Ja nigdy na kolanach nie szukam chyba że akurat znalazłem miejsce gdzie owocniki pojawiły się gromadnie i mogę sobie przykucnąc i pozbierać na spokojnie.
Nie wiem jak na nizinie mazowieckiej ale ja zbieram je na południu woj. łódzkiego i ta lokalizacja raczej nie jest wybitnie dobra, a mimo to znam tutaj wiele stanowisk. Więc wnioskuje, że jeśli znajduje je w łódzkim to można je znaleźć w całej Polsce. Liczy sie tylko odpowiednie siedlisko.
Czy pogoda ma takie duże znaczenie? Niekoniecznie, istotne przede wszystkim to, żeby było wilgotno. Nie ważne czy z powodu pogody czy podmokłego terenu albo obecności jeziora czy rzeki. Jeśli znalazło by się pastwisko które płynnie zmienia się w mokradła to tam pogoda nie ma znaczenia bo wilgotno jest zawsze i łysiczki mogą występować nawet bez opadów
Kiedyś mieszkałem we wschodniej Polsce i tam również znalazłem jedno stanowisko które wytypowałem z mapy. Gdy ma się intuicje w wyszukiwaniu miejscówek to idzie takowe potencjalne miejscówki znaleźć bez problemu w całej Polsce. Ja zajmuje się tym chyba ponad 10 lat. Typuje miejscówke -> jade tam -> mam ~20% szans, że wytypowałem dobrze i znajdę tam łysiczki.

Wpadłem właśnie na pomysł, że mógłym teoretycznie wykorzystać swoją wiedze i zaproponować usługę wyszukiwania miejscówek w konkretnych regionach, bo jestem pewny, że na 5 wytypowanych spotów z samej mapy przynajmniej na 1 spocie by znalazłyby sie łysiczki. Jeśli jesteś chęny to odezwij się na priv...
Oczywiście nie za darmo. Symboliczne dwie dyszki w Monero mi prześlesz i zrobie ci analize regionu i lokalizacje 5 spotów gdzie osobiście bym szukał gdybym tam mieszkał :p Na oko oceniam że jest z 85% szans że na przynajmniej jednym z nich znajdziesz łysiczki.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Ryzyko udaru wyższe o 37 proc. Naukowcy wskazują na popularną używkę

Marihuana może zwiększać ryzyko udaru mózgu – wynika z analizy danych ponad 100 mln osób. W przypadku konopi wzrost ryzyka wyniósł 37 proc., ale jeszcze większe wartości odnotowano przy kokainie i amfetaminie. Badacze osobno sprawdzili też osoby poniżej 55. roku życia.

Nastolatki po konopiach wolniej rozwijają pamięć. Wyniki z kohorty ABCD

Amerykańscy badacze śledzili ponad jedenaście tysięcy dzieci od dziewiątego roku życia aż do siedemnastego. Ci, którzy w międzyczasie zaczęli używać konopi, wolniej rozwijali pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania. Różnice narastały z czasem, ale badanie nie dowodzi związku przyczynowego.

Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG

Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.