Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
Mam pytanie . Czy mieliście sytuacje że schodziliscie ze szlaku i byliście trzepani?
Jak wrócić najbezpieczniej i bez przypału?
Jaki środek transportu wybrać z gór samochód/autobus/pociąg?
Ps: trochę padało, są już?
Nigdy. A w wielu miejscach bywałem. Przypał będzie najprawdopodobniej gdy lokalsi okażą się podejrzliwi. Ja zawsze podchodzę gdy ktoś się kręci i pytam o miejscową faunę, gdzie są mchy itp. gdyż prowadzę na Uniwersytecie w Kapsztadzie badania nad bioindykatorami występującymi na tym obszarze...
Dobrze jest odłożyć gdzieś nawet, obczaić teren i dopiero później iść. Albo rozdzielić się i czysta sonda atakuje pierwsza.
Ja często spałem gdzieś na miejscu. Można wysuszyć, zmielić na pył i wtedy transport jest dużo bezpieczniejszy.
Pamiętam że sezon rok temu nie był zachwycający (ale może to dlatego że była to moja pierwsza próba zbierania łysiczek) tak więc w tym roku liczę na bardziej obfite zbiory.
Być może ma to związek z tym, że zeszłej jesieni padało bardzo obficie.
Jeśli okazałoby się że mam racje, to by mogło wychodzić na to, że wysyp zależy nie tyle od aktualnych opadów ale także od opadów w zeszłym roku które pozwoliły grzybni na rozprzestzenienie się.
Nie jestem mykologiem i moge pieprzyc głupoty, opieram swoje tezy tylko na tym, co obserwuje :)
Nie kojarze żebym kiedykolwiek znajdował tyle łysiczek na początku pieprzonego września, gdy na dworze jeszcze utrzymuje sie 20+ stopni w ciągu dnia. Rok temu było dziwnie bo na miejscówkach miałem idealne warunki, a wyglądało to tak jakby ktoś zawsze przede mną oczyszczał moje spoty ze wszystkich łysic. No normalnie lipa totalna, jeden z gorszych sezonow a przecież pogoda była wręcz ksiązkowa
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Feralny lot Air India. Dwóch kolejnych pilotów oblało... narkotesty
Ciąg dalszy rozliczania feralnego lotu samolotu Air India z Phuket w Tajlandii do Delhi w Indiach. Po tym, jak kapitan nie przeszedł testu na obecność narkotyków, przewoźnik przebadał ponad trzystu pilotów i w dwóch przypadkach testy dały wynik pozytywny.
Ryzyko udaru wyższe o 37 proc. Naukowcy wskazują na popularną używkę
Marihuana może zwiększać ryzyko udaru mózgu – wynika z analizy danych ponad 100 mln osób. W przypadku konopi wzrost ryzyka wyniósł 37 proc., ale jeszcze większe wartości odnotowano przy kokainie i amfetaminie. Badacze osobno sprawdzili też osoby poniżej 55. roku życia.
Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca
Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.