Więcej informacji: Modulatory GABA w Narkopedii [H]yperreala
Czym jest dazed? Zacytuję opis z czeskiego sklepu
"Kluczem do efektów linii DAZED są olejki eteryczne. Ta doskonale zrównoważona mieszanka olejków, ziół, kwiatów i owoców potrafi stymulować receptory GABA w ludzkim ciele"
Sam tego nie próbowałem więc nic od siebie dodać nie mogę. Są dostępne w różnorakiej formie: edibles jak miód czy żelki, są płyny do wapowania i konopne kwiaty nasączane tym czymś. Tanio nie jest bo kartridż z 1ml płynu o mocy 12% kosztuje ok 20 euro.
Jakie olejki eteryczne mogą być podstawą produktu? Kiedyś dodałem kilka kropli jakiegoś olejku do kąpieli i po 15 minutach nie wiedziałem co się ze mną dzieje bo dopadło mnie błogie nieogarnięcie. W olejkach eterycznych drzemie pewna moc.
1) Pisząc kolokwialnie ktoś stworzył napój z pregabaliną. Upicie się bez negatywnych skutków alkoholu. Ciekaw jestem czy w gruncie rzeczy jest to tak "banalne" czy stoi za tym coś więcej co jest owiane tą "tajemniczą mieszanką ziół". W pierwszym przypadku nie zgodzę się że była by to lepsza alternatywa dla samego alkoholu ze względu na bardzo szybko rosnącą tolerancje na gabainergiki i z osobistych doświadczeń jak i obserwacji nie wiem czy nie są silniej uzależniające od etanolu. Działanie samej pregabaliny jest dużo mniej rzucające się w oczy dla otoczenia co powoduje mniejszą potrzebę ukrywania się z nałogiem. Co do statystyk to szpitale i oddziały detoksykacyjne mają styczność z użytkownikami jednej i drugiej grupy substancji.
2) Jeżeli drugie stwierdzenie jest bliższe prawdy to ciekawe czy jest faktycznie bezpieczniejsza alternatywa w ogóle. Brak charakterystycznych, negatywnych skutków upojenia etanolem przy faktycznie zmniejszonemu ryzyku uzależnień.
Skład Sentia GABA Gold: Ashwagandha, Chmiel, damiana, Żeń-Szeń Syberyjski, Jagoda Schisandra (nazywana „jagodą pięciu smaków”), Gotu Kola (hydrokotylina), melisa, Ginkgo biloba (miłorząb japoński), Ginkgo biloba (miłorząb japoński), Rumianek, Eleuterokok Kolczasty. Do tego witaminy B1 i B6. Ot cała kompozycja.
Swojego czasu Żabce były dostępne różnego rodzaju tzw."shoty", również o nazwie (z takim hipisem i liśćmi marihuany na etykiecie. Akurat to testowałem (również w większych ilościach, np. po melanżu, na zwale). Nie doświadczyłem jakiegoś spektakularnego działania.
Tak więc moim zdanie do nowego objawienia w postaci "Gaba Drinks" trzeba podchodzić z dużą dozą sceptycyzmu.
Pozdrawiam
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni
Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów
Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.