Syntetyczny opioid, będący jednocześnie agonistą oraz antagonistą receptorów opioidowych.
Więcej informacji: Buprenorfina w Narkopedii [H]yperreala
Czy miałeś problem ze zdobyciem buprenorfiny u lekarza POZ ?

Czas głosowania minął 05 października 2024

- Tak, chuj nie chciał mi wystawić
4
57%
- Nie, nie było problemów
3
43%

Liczba głosów: 7

ODPOWIEDZ
  • 287 / 90 / 0
@NekoCandy lekarz pierwszego kontaktu wcale nie musi mieć żadnych zaświadczeń żeby wystawić receptę na lek RPW, wszystko zależy od lekarza. I wiem to z własnego doświadczenia, bo po raz pierwszy oksykodon dostałem właśnie od rodzinnego i bynajmniej nie była to jednorazowa pomoc a regularne recepty na OxyContin 10mg i 20mg co miesiąc.
  • 147 / 18 / 0
Wg ustaw które weszły w życie w zeszłym roku lekarz rodzinny musi mieć na jakiej podstawie wypisać dany lek, mało który pójdzie na historię IKP bo grozi to straceniem prawa wykonywania zawodu w razie kontroli. Każdy lekarz rodzinny normalnie prosi o zaświadczenie pisemne, na którym jest dawkowanie danego leku w skali miesiąca w formie papierowej tak aby mogło być dostępne dla lekarzy w przychodni.
  • 287 / 90 / 0
@Sophieee ja nie wiem jakich wy macie tych lekarzy rodzinnych, moja lekarka którą wybrałem w deklaracji i która ma dostęp do całej mojej historii recept i zdarzeń medycznych nigdy nie chciała jakichś zaświadczeń. Wystawia mi receptę na wszystko o co poproszę jeśli jest to stosowane w dolegliwościach które posiadam. Poza tym leczę się u niej od wielu lat, zna mnie bardzo dobrze, mamy ze sobą świetny kontakt więc na cholerę jakieś zaświadczenia od specjalistów skoro wie o mnie więcej niż ci wszyscy specjaliści razem wzięci. A jeśli uzna to za stosowne to czasami sama mi coś dodaje albo modyfikuje, bo jak każdy lekarz ma prawo wystawić receptę na dowolny lek jeśli uzna, że pomoże on pacjentowi.
  • 147 / 18 / 0
Do którego nie poszłam chciał zaświadczenie, możliwe, że to zależy od miejscowości, mieszkam w dużym mieście, gdzie większość ćpaków mieszka i nawet z benzo u rodzinnego jest ciężko, bez zaświadczenia nawet na padaczkę nie chcieli mi wypisać. Więc tak, to zależy od lekarza, ale też dużo od przepisów, które się w zeszłym roku strasznie pozmieniały i malo który lekarz chcę ryzykować utratą prawa wykonywania zawodu.
  • 47 / / 0
ja z kolei nigdy nie miałem problemu z wypisaniem benzo u rodzinnego, ale z opio już tak. najwyżej co dostałem od rodzinnego z opio to doretkę (tramadol). o buprze nie było mowy
even pills turn to powder, baby
can you sit right next to me and crush 'em down?
  • 147 / 19 / 0
Czyli rozumiem, że rozpoznanie w IKP R52.1 Przewlekły ból nieustępujący, to za mało, żeby lekarz POZ wypisał coś mocniejszego niż tramadol?
  • 47 / / 0
@castlecastle mysle, ze to zalezy od lekarza xd ja kiedys poszedlem do lekarza prywatnie zeby zalatwic sobie l4 bo mialem dosc roboty i zapytalem czy jest mozliwosc wystawienia recepty na niektore leki (nawciskalem kitu ze jak jestem to skorzystam, i ze wiekszosc lekow jest dla schorowanych dziadkow/rodzicow xd). no i podsunalem karteczke z bromazepamem, alproxem, doreta, jakies leki na cisnienie zeby nie wzbudzac podejrzen i na alergie. przeszlo
generalnie mysle, ze sa wieksze szanse na wypisanie czegos mocniejszego u lekarza prywatnie niz u lekarza POZ - ale temat dot. POZ-u
even pills turn to powder, baby
can you sit right next to me and crush 'em down?
  • 31 / 2 / 0
To zależy tak jak bunondol nie jest na RPW, tak już Bunorfon tak, ponieważ ma więcej mg. Zauważyłam też że lekarze interniści chcą mieć podkładkę i to nie tylko IKP, lecz zaświadczenie specjalisty aby móc pisać dalej takie leki. Wiadomo - zależy od lekarza, zaburzenia/choroby i umiejętności komunikacji.
  • 19 / / 0
U moich lekarzy internistów nie ma mowy, aby wystatwiali leki psychotropowe albo te na RPW bez zaświadczenia od specjalisty, nie mając żadnej podkładki. To zależy od lekarza, bunondol ma niskie dawki, maksymalnie 0,4 mg i nie jest na RPW także myślę, że można go jeszcze wyciągnąć, tak z Bunorfinem może być już bez zaświadczenia i kartoteki dużo ciężej, o ile w ogóle się uda.
ODPOWIEDZ
Newsy
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ

Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.

My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany

Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.