Syntetyczny opioid, będący jednocześnie agonistą oraz antagonistą receptorów opioidowych.
Więcej informacji: Buprenorfina w Narkopedii [H]yperreala
Czy miałeś problem ze zdobyciem buprenorfiny u lekarza POZ ?

Czas głosowania minął 05 października 2024

- Tak, chuj nie chciał mi wystawić
4
57%
- Nie, nie było problemów
3
43%

Liczba głosów: 7

ODPOWIEDZ
  • 263 / 88 / 0
@NekoCandy lekarz pierwszego kontaktu wcale nie musi mieć żadnych zaświadczeń żeby wystawić receptę na lek RPW, wszystko zależy od lekarza. I wiem to z własnego doświadczenia, bo po raz pierwszy oksykodon dostałem właśnie od rodzinnego i bynajmniej nie była to jednorazowa pomoc a regularne recepty na OxyContin 10mg i 20mg co miesiąc.
  • 115 / 9 / 0
Wg ustaw które weszły w życie w zeszłym roku lekarz rodzinny musi mieć na jakiej podstawie wypisać dany lek, mało który pójdzie na historię IKP bo grozi to straceniem prawa wykonywania zawodu w razie kontroli. Każdy lekarz rodzinny normalnie prosi o zaświadczenie pisemne, na którym jest dawkowanie danego leku w skali miesiąca w formie papierowej tak aby mogło być dostępne dla lekarzy w przychodni.
  • 263 / 88 / 0
@Sophieee ja nie wiem jakich wy macie tych lekarzy rodzinnych, moja lekarka którą wybrałem w deklaracji i która ma dostęp do całej mojej historii recept i zdarzeń medycznych nigdy nie chciała jakichś zaświadczeń. Wystawia mi receptę na wszystko o co poproszę jeśli jest to stosowane w dolegliwościach które posiadam. Poza tym leczę się u niej od wielu lat, zna mnie bardzo dobrze, mamy ze sobą świetny kontakt więc na cholerę jakieś zaświadczenia od specjalistów skoro wie o mnie więcej niż ci wszyscy specjaliści razem wzięci. A jeśli uzna to za stosowne to czasami sama mi coś dodaje albo modyfikuje, bo jak każdy lekarz ma prawo wystawić receptę na dowolny lek jeśli uzna, że pomoże on pacjentowi.
  • 115 / 9 / 0
Do którego nie poszłam chciał zaświadczenie, możliwe, że to zależy od miejscowości, mieszkam w dużym mieście, gdzie większość ćpaków mieszka i nawet z benzo u rodzinnego jest ciężko, bez zaświadczenia nawet na padaczkę nie chcieli mi wypisać. Więc tak, to zależy od lekarza, ale też dużo od przepisów, które się w zeszłym roku strasznie pozmieniały i malo który lekarz chcę ryzykować utratą prawa wykonywania zawodu.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?

W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.

Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.

Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.