nie zgasi on mówiąc prosto efektu pobudzającego, uspokoi aspekty związane z jego skutkami ubocznymi, tak jak wyżej to pięknie określono - efekt będzie "wygładzony".
natomiast ja, to bym nazwał baklofen w niskich do umiarkownych dawkach środkiem wzmacniającym efekty metylofenidatu (także lisdeksamfetaminy + dekstroamfetaminy), a to dlatego, że on też w pewien sposób zwiększa ogólną ilość dopaminy, pomijając detale dot. farmakologii. ja jestem w stanie zaobserwować, będąc na 20-30 mg baklofenu, po dobraniu 40 mg metylofenidatu doustnie, że działanie stało się właśnie bardzo "gładkie, płynne". trudno to opisać, to się czuje. kiedyś ten fenomen opisywałem we wątku, albo dot. stymulantów, albo baklofenu.
@maphash wracając jeszcze do tematu "pokręcania: efektów metylofenidatu, to tak powinno być - działanie MPH jako stymulantu wystarcza. jednak leki prokognitywne, to coś zupełnie innego i choć MPH jest nootropem, to technicznie winno klasyfikować się w grupie stymulantów.
u mnie niestety zachodzi potrzeba dodatkowego zaplecza farmakologicznego, aby po prostu nie tracić tyle leków, bo wpakowałem się w chroniczny ciąg, gdzie już naprawdę używam zbyt dużo, a mało co to daje - "drug holiday" zrobić jeszcze nie mogę, więc jedynie opcja wzmacniania go w ten sposób mi pozostaje. ale nie raz miałem ten problem i później było pół roku normalnie - Concerta i Medikinet, czasem rekreacyjnie, ale głównie medycznie (ADHD).
obecnie odnoszę wrażenie, iż działanie MPH wzmacnia mi agomelatyna, amantadyna i ten baklofen.
pozdrawiam, przodo
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
Po 10h czuje lekki dyskomfort ale jest lekko wyczuwalny. Może po prostu jestem zmęczony bo cały dzień cos robiłem. Jedyne na co mógł wpłynać MPH to że cały dzień coś robiłem, ale nie czułem np większej chęci do działania niż wczoraj na czysto.
Jeszcze sprawdze 3x 18mg jak będę miał wolny dzień. Jeżeli to nic nie zmieni to chyba moja głowa jest popsuta :)
i teraz tak - zażywając pod język np. 15 mg(np 2 dawka) , nie czuję kołatania, gdzie już doustnie byłoby powyżej tętno 94 i lekkie nakręcanie się. Tutaj tego nie ma. Mogę i wziąć 20 mg jednorazowo, i nie mam uboków, (gdzie przy20 mg doustnie, mam niepokój i podwyższone tetno), jest efekt skupienia jakiego właśnie potrzebowałam.
Zastanawiałam się czy to nie placebo.
Ale dzisiaj zrobiłam tak - dla lepszego wchłaniania(o ile to prawda), dodałam sody i 10 mg pod język, działa i to jak ! Lepiej niż przez żołądek. Zgłupiałam. Powiedzcie mi prosze jak to jest? naczytałam się, że pod język, jest wyższy pik, i więcej ubokow, tymczasem uboków tu nie ma żadnych, tętno jest w normie, czuję się wyśmienicie, jest skupienie i koncentracja w pełni. Nie wiem też jak z tolerką tutaj.
Miał ktoś taką sytuację?
tam wyżej, nie wiem jak użytkownik dotarł sobie do dawki 12,5 mg, skoro mamy dostępne 5, 10 i 20 mg wersje leku IR. wiem o możliwości podzielenia, ale wtedy musiałoby to być np. cała 10-tka i 1/2 5-tki preparatu Medikinet. rozumiem osobiste preferencje, ale ciekawi mnie skąd wychodzi 12,5 mg tego metylofenidatu.
co do natężenia, to nie ma co się dziwić, że zwiększa się poziom biodostępności i farmakokinetyka/dynamika zażytego stymulantu - to jest logiczne. nie znam dokładnych "cyferek" odn. podania sublingual, ale na pewno dostępność biologiczna jest wyższa, a efekt przychodzi szybciej, bowiem jak wyżej - omija się filtry w postaci wątroby.
może to po prostu predysponowanie do niekoniecznie idealnego spektrum efektów po stymulantach. jeśli nie podchodzi ci metylofenidat, to do zażywania medycznego (!) mogę polecić (nie deksmetylfenidat, bo nie zarejestrowano go u nas jako lek) preparat Elvanse, czyli lisdeksamfetaminę - działa całkiem subtelnie, a z dostępnością 20 mg nie ma chyba kłopotów, kłopot to cena, która wynosi 300 zł. lepiej spróbować sobie już od razu deksamfetaminy (metabolit aktywny leku Elvanse, proleku) w postaci najmniejszego opak. leku Tentin 5 mg, który b. sobie cenię, głównie ze wzgl. na wyważone i spokojne, gładkie działanie. metylofenidat bardziej pobudza obwodowo, fizjologicznie, przez co ma więcej skutków ubocznych. Tentin, to wyizolowana część (ta lepsza) racematu amfetaminy). można po nim normalnie funkcjonować, jeść oraz spać. koszt niejednolity, ale 150 zł, to taki mniej więcej standard.
ale najlepszym rozwiązaniem w kwestii bezpieczeństwa, byłoby pozostanie przy słabszym stymulancie - metylofenidacie, sprawdzając jaka kombinacja dot. dawkowania/podawania, działałaby najlepiej i tej opcji się trzymać.
pozdrawiam, przodownik.
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Marihuana może pomóc zwalczyć chorobę Alzheimera
Nowe badania sugerują, że w chorobie Alzheimera równie ważne jak nagromadzenie białek (amyloidu i tau) może być zwalczanie stanu zapalnego w mózgu.
Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce
Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.
Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności
Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.