Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 224 / 14 / 0
Cześć,
Z racji tego że najpopularniejszymi benzo są alpra i clon powiedzcie swoje doświadczenia z którego wam się gorzej schodziło po latach brania?
Osobiście uważam że alpra o wiele trudniejsza do zejścia mimo że clon mocniejszy. Z racji okresu półtrwania oraz uzależnienia psychicznego klon nie ma takiego potencjału jak alpra, dłużej się rozkręca i działa w tle i nie ma tak parcie na dorzutkę za to alpra działa odrazu czujemy nagły przypływ działania antylękowego i chcemy więcej i więcej…
Czekam za Waszymi opiniami :)

Temat przenoszę ogólnie do działu "Benzodiazepiny" bo w RC-benzo piszemy o lekach niedostępnych w obrocie aptecznym, a temat dot. normalnie dostępnych w aptece benzodiazepin./ lady
  • 5111 / 915 / 0
Nie powiedziałbym że klon mocniejszy chociaż pozostawiam to bez echa bo na każdego może działać inaczej i każdy ma prawo stwierdzić że dla niego klon jest mocniejszy od alpry choć w tabelkach przelicznik alpra vs klon jest 1mg=1mg. Osobiście nigdy nie byłem wjebany jednak się wypowiem. I myślę ze z alpry jest trudniej zejść z racji na jej najsilniejszą komponentę anksjolityczna(wszystkich benzo aptecznych w Polsce, choć nie wiem jak midazolam? Czy nie jest silniejszy...) oraz krótki okres półtrwania). Z racji tego mogą towarzyszyć przy odstawianiu w zależności od czasu oraz redukowanych dawek czy Zimnego indyka silne lęki oraz ataki paniki czy bezsenność, derealizacja czy jeszcze inne objawy gorsze, czytałem opisy ludzi którzy czyli się jakby ich obdzierano ze skóry(wtf?)...

klonazepam natomiast będzie się kumulował w organizmie, jest w czołówce pod względem długości okresu półtrwania, jego glowną komponenta jest działanie przeciwdrgawkowe, ludzie chorzy na epilepsję czasami pozostaja na jednej stałej dawce do końca życia, przy odstawieniu łatwiej go redukować tnąc powoli dawki a na koniec zastępując diazepamem. Moje zdanie takie że objawy odstawienne opisane przeze mnie przy alprazolamie teoretycznie przy odstawieniu klonazepamu mogą w ogóle nie wystąpić bądź jeśli wystąpią to nie będą tak bardzo intensywne. Natomiast długo brany klonazepam zwiększa na pewno ryzyko wystąpienia epilepsji nawet kiedy dawki są powoli cięte i redukowane co przy alprazolamie jest mało prawdopodobne. Z racji tego stawiam klona jako minimalnie łatwiejszego do odstawienia niż alprazolam.
  • 224 / 14 / 0
Po alprze też możesz mieć epilepsje przecież też ma działanie przeciwpadaczkowe tylko ma krótki okres półtrwania i w sumie to nawet gorzej bo spadek następuje nagle a klon bardziej wybacza. Odstawiając alpre chciałem już dzwonić do psychiatryka odstawiając klona powoli redukując nie miałem takiej sieki w głowie jedynie mocniej spięte mięśnie. alpra jest trudniejsza do odstawienia moim zdaniem ale nie wiem jak to jest po 20 latach brania fajnie jakby ktoś się wypowiedział :)
  • 5111 / 915 / 0
@CloneserSztuki ma takie działanie i owszem można dostać też epilepsji ale działanie przeciwdrgawkowe alpry jest znikome stąd to prawdopodobństwo epilepsji jest znikome moim zdaniem szczególnie że pod koniec odstawki wiadomo ze już zastepujesz ja diazepamem, masz też opcje zamiany na klonazepam na pewnym etapie.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nastolatek sprzedawał narkotyki kolegom. Pomagała mu 13-latka

Policjanci z Oruni rozpracowali sprawę, która zaczęła się od niepokojącego zgłoszenia o 13-latce handlującej narkotykami wśród rówieśników. Szybko okazało się, że dziewczynka nie działała sama. Jej "szefem" był 18-latek.

„Król dopalaczy” poszukiwany listem gończym. NIEOFICJALNIE: Dawid B. przebywa na Zanzibarze

Dawid B., łódzki „król dopalaczy” jest poszukiwany listem gończym. Mimo prawomocnego wyroku z 2023 roku nie spędził ani jednego dnia w więzieniu. Jak udało się nieoficjalnie ustalić reporterce Radia Łódź, mężczyzna obecnie przebywa na Zanzibarze w Tanzanii.

Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę

Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.