Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 8 / / 0
A jak to jest z tym cukrem? Często słyszę, że powoduje on stany nerwicowe-lękowe? Rzeczywiscie ma taki wpływ na te stany?
  • 211 / 14 / 0
Ogólnie to tak widziałem kiedyś film jak rozpoczynała się psychiatria i osobą z zaburzeniami lękowymi podawali insulinę i efekt przeciwlękowy następował.
Cukier jest stymulantem w mojej opinii a wszystkie stymulanty dla lękowca zaostrzają objawy choroby.
Dla porównania mamy ludzi którzy są puszyści(wykluczając jakieś choroby) poprawiają sobie nastrój poprzez jedzenie ponieważ aktywuje układ nagrody czyli stymuluje.
  • 9 / / 0
Z cukrem to raczej nie jest tak zero-jedynkowo, ale faktycznie u części osób wahania poziomu glukozy mogą nasilać niepokój. Jak ktoś zje dużo słodkiego na raz, to najpierw jest szybki wzrost energii, a potem spadek i właśnie wtedy mogą pojawić się objawy typu rozdrażnienie czy lęk.
  • 211 / 14 / 0
Cukry proste to szit prowadź do wielu chorób. Dziadkowie zawsze powtarzają że cukier i sól to biała śmierć( mają rację). Dla lękowca na chwilę podnosi samopoczucie ale potem spada 2x bardziej i lęki są zaostrzone.
  • 37 / 1 / 0
w ogóle, czemu w moim OCD, zaburzeniach lękowych, gdy się przebudzam mam natychmiastowy atak lęków? czy to jest normalne? aktualnie jestem na escitalopramie (15mg) od jakiegoś miesiąca, ale dziwne to jest, że budzę się i natychmiast jest atak lęków. Macie podobnie?
  • 211 / 14 / 0
To nie jest normalne jaki tryb życia prowadzisz żyjesz cały czas w stresie?
  • 5318 / 956 / 0
wczorajpatrzacinaczej pisze:
w ogóle, czemu w moim OCD, zaburzeniach lękowych, gdy się przebudzam mam natychmiastowy atak lęków? czy to jest normalne? aktualnie jestem na escitalopramie (15mg) od jakiegoś miesiąca, ale dziwne to jest, że budzę się i natychmiast jest atak lęków. Macie podobnie?
Poczytaj o nerwie błędnym.
Jak wychowywałeś się w domu który jest patologiczny a conajmniej dysfunkcyjny, masz wrażliwy układ nerwowy , przeciazales się latami w stresującej pracy. Czy jedno z innym powiązaniem to możesz mieć układ nerwowy w stałym napięciu.
To nie jest normalne .
Ja miałem kilkanaście lat i we własnym domu czułem strach i niepewność
Wychodziłem do ludzi i to samo .
Tak działają przebyte traumy za dziecka
Co ciekawe . Nawet jak matka miala stresjacy okres noszenia ciąży to możesz się z tym urodzić.
Kiedyś ludzie nie mieli dostępu do wtedzy i jakoś z tym żyli
Nikt nie użalał bo po prostu nie mieli żadnego odnośnika jak powinno być, co nie znaczy że to było normalne .
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 211 / 14 / 0
@ledzeppelin2
Dobrze mówisz mózg się tak zaprogramował do ciągłego stresu i teraz jest tego efekt.
Kiedyś był podział albo ktoś jest jebniety albo nie haha
  • 5318 / 956 / 0
No tak . Jak byłeś slaby w miocie tj choroby miałeś to albo jak rodzice mieli dostęp do lekarza to przeżyłeś a jak.nie to ginąles i miałeś spokój, bo o psychice nie słyszał nikt wtedy i o tych chorobach a jak nawet miałeś, to nikt się tym nie przejmował.
Zresztą, w świadomości ludzi dalej tak jest
Mówiąc że masz depresje, to myślą że wymyślasz i "jakbyś poszedł do ciężkiej roboty, to byś nie miał czasu myśleć" , " jakbyś do wojska poszedł to byś się życia nauczyl"
Powiem tak
Ludzie widzą osobę na wózku, bez reki . No generalnie z jakims fizycznym kalectwem, to mu współczują .
Takie osoby nawet widzę ładnie ciągnął kasę od ludzi . Bo od Państwa to wiadomo .
A Ty masz wszystkie ręce i nogi, może nawet wyćwiczone ciało, bo chciałeś o siebie zadbać nawet kosztem bólu i wyrzeczeń to i tak będziesz ten Polski Leń śmierdzący.
To już lepiej być tym pierdolnietym i tą rentę brać
Znaczy , dalej jestes jakiś pierdolniety i z latami bedziesz coraz bardziej w oczsch ludzi bo w nerwicy czy depresji mózg już inaczej pracuje i z każdym rokiem odstawanie od równolatków w pociągu życia staje się coraz bardziej dotkliwe
Trzeba wysiąść z tego pociągu i coś sobie znaleźć co daje Ci spokój, satysfakcję i jakis dochod bez zbytniego stresu , bo to bez sensu uczestniczyć w wyścigu szczurów.
Z nerwica jesteś z góry na przegranej pozycji i tylko możesz sobie pogorszyć.

"A jak
Tereniu, tu nie ma o czym mówić. Tym młodym to się w dupach poprzewracało . Za moich czasów to nie do pomyślenia.
A widziałaś tego o kulach
Ja go podziwiam że on chodzi do roboty
Dostaje takie 2 tysiące zapomogi ale co to przy takim kalectwie
Kobietę mu będzie ciężko znaleźć
"

Powiedziała baba z urzędu pracy która pije kawę do 12 i plotkuje pol zmiany na 3 lata przed emeryturą . Ta która przebimbala na cieplej posadzce jeszcze załatwionej po znajomości i z mieszkaniem że spoldzielni
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 37 / 1 / 0
wczorajledzeppelin2 pisze:
wczorajpatrzacinaczej pisze:
Poczytaj o nerwie błędnym.
Jak wychowywałeś się w domu który jest patologiczny a conajmniej dysfunkcyjny, masz wrażliwy układ nerwowy , przeciazales się latami w stresującej pracy. Czy jedno z innym powiązaniem to możesz mieć układ nerwowy w stałym napięciu.
To nie jest normalne .
Ja miałem kilkanaście lat i we własnym domu czułem strach i niepewność
Wychodziłem do ludzi i to samo .
Tak działają przebyte traumy za dziecka
Co ciekawe . Nawet jak matka miala stresjacy okres noszenia ciąży to możesz się z tym urodzić.
Kiedyś ludzie nie mieli dostępu do wtedzy i jakoś z tym żyli
Nikt nie użalał bo po prostu nie mieli żadnego odnośnika jak powinno być, co nie znaczy że to było normalne .
Dzięki za odpowiedź, natomiast co do Twojego postu - tak, urodziłem się w rodzinie patologicznej gdzie dziadek pił, były bitki w domu, pobicia babci, czy też inne przykre rzeczy, do tego moja matka, 15 razy wracała do tego samego faceta (jej męża) to trawało od urodzenia do 11 roku zycia, gdy skończyłem, czyli bardzo dawno temu. W domu u mojego ojca to samo było ciągle awantury, bitki matki z ojcem i ja tak na to patrzyłem prawie 11 lat, a jak wracaliśmy do babci, to znowu dziadek robił podobnie. To chyba dlatego ten mój układ nerwowy jest w ciąglym napięciu i te zabrzucenia nerwicowe u mnie istnieją. Moja mama wyrosła na dosć nerwową, agresywną, toskyczną kobietę. Wiele razy życzyła mi śmierci, obrażała od najgorszych, bez powodu. Teraz gdy jest możliwość, to będę się wyprowadzał, czy to pomoże? - mam nadzieje, że tak. Jestem dorosłym gościem, ale jednak ciężki bagaż doświadczeń nadal mam w głowie. Chyba przeprowadzka od mamy, powinna przynieść korzysci, może nawet i odżyję.
ODPOWIEDZ
Newsy
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę

Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.

Rekiny na „bombie”. Przechodzą pozytywnie testy na narkotyki i kofeinę

Rekiny pod wpływem kokainy? To brzmi jak przepis na absurdalny horror. Niestety, to nasza ziemska rzeczywistość. U drapieżnych ryb żyjących w rajskich wodach Bahamów wykryto obecność narkotyków, leków i kofeiny. To nie oznacza jednak, że rekiny zmieniły styl życia na „imprezowy” – to my zmuszamy je do udziału w niebezpiecznym eksperymencie chemicznym.