Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 525 / 135 / 0
@CloneserSztukiNo. Schizofrenik w fazie choroby, w ktorej stanowi zagrozenie dla siebie lub/i innych to ogolnie tak zapierdala do psychiatry ze malo nog nie polamie. Gdyby tylko ww posta po drodze nie przeczytala, to zapewne by doszla.

Chlopie, powiedz, prosze, ze trollujesz bo mnie rozpierdoliles teraz.

przeniesiono, prosze nie robić więcej offtopu i poszukać odpowiednich wątków do dyskusji ~ kwik
  • 142 / 9 / 0
Nie napisałem że stanowi bo choroba bardzo się rozwinęła tylko że może coś takiego nastąpić to niech lepiej weźmie te leki dla dobra otoczenia i siebie samego. Jak mamy pacjenta który lata z nożem albo ucieka bo ktoś go goni to się dzwoni po pogotowie logiczne chyba Ludzie z schizofrenią funkcjonują w społeczeństwie ale nigdy nie wiadomo dlatego tacy ludzie biorąc leki zmniejszają prawdopodobieństwo że w społeczeństwie otoczenie zostanie skrzywdzone.

Schizofrenia zwiększa ryzyko popełnienia samobójstwa 8,5 raza w porównaniu do ogólnej populacji. Nadal będziesz negował w tej sytuacji leczenie psychiatryczne?

przeniesiono, prosze nie robić więcej offtopu i poszukać odpowiednich wątków do dyskusji ~ kwik
  • 13 / / 0
Myślę, że tu w ogóle trzeba rozdzielić dwie rzeczy — samą diagnozę i fazę choroby. Większość osób ze schizofrenią funkcjonuje normalnie, szczególnie gdy leczenie jest dobrze dobrane i regularnie prowadzone. Problem zwykle pojawia się dopiero wtedy, gdy choroba jest nieleczona albo ktoś przerywa terapię.

No i ważne jest też to, że wczesna reakcja na pogorszenie stanu naprawdę robi ogromną różnicę — szybkie wdrożenie leczenia potrafi zapobiec poważniejszym epizodom i pozwala ludziom długo normalnie funkcjonować w społeczeństwie.
  • 5060 / 894 / 0
Czasami są tak silne psychozy że takiej osoby na pewno nie przekonasz że trzeba karetkę i do szpitala to on w głowie będzie mieć inne przekonaania prawdopodobnie że chcą go zamknąć tam np na zawsze i może stać się agresywny albo strzelić samobója nie wiem wyskakując z 4 piętra czy coś.

Widziałem tyle przypadków schizofrenii, każdy ma najebana inna jazdę na bani.

Podam przykład taki pierwszy lepszy schizofrenika i jego przekonań podczas psychozy. Musieli 4 sanitariusze przytrzymać go i podać domięśniowo dopiero się udało zastrzyk, po okolo 45min negocjacji i przekonywania go że to zastrzyk który mu pomoże i poczuje się lepiej i nikt mu nie chcę żadnego czipu wstrzyknąć. Przykro było o obserwowac większość z tych ludzi, z kazdym coś nie gra...
ODPOWIEDZ
Newsy
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem

Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.

Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana

Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.