Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 357 / 89 / 0
Zasadniczo biorąc ją na chill dalej regulujesz tym emocje :) mechanizm iluzji i zaprzeczeń piękna sprawa. Co do samego niebezpieczeństwa to trudno wywnioskować z posta, łykasz ją na co dzień w normalnych dawkach? zasadniczo poza podbiciem tolerki to raczej nic ci nie grozi. No i druga sprawa takie posmyranie sobie głowy wyższą dawką jest raczej średnie dla głowy przy GAD
  • 119 / 6 / 0
Zawsze ciężko tolerowałem pregabalinę. Za bardzo uderzała mnie w głowę. Teraz jestem w procesie redukcji benzodiazepin i potrzebuję jakiegoś wsparcia lekowego. Lekarka prowadząca powiedziała, że jest nowa forma pregabaliny o przedłużonym uwalnianiu i właśnie jestem po pierwszej dawce, ale uczucie bycia pijanym również występuje oraz dziwne pobudzenie. Czy z waszego doświadczenia jest szansa, że takie efekty mijają, czy raczej utrzymują się na stałe?
Nawet po niskiej dawce wziętej wczoraj przed snem czuję się cały czas jak po kielichu i na stałe ciężko by było tak funkcjonować...
  • 58 / 12 / 0
18 marca 2026drakan9 pisze:
Zasadniczo biorąc ją na chill dalej regulujesz tym emocje :) mechanizm iluzji i zaprzeczeń piękna sprawa. Co do samego niebezpieczeństwa to trudno wywnioskować z posta, łykasz ją na co dzień w normalnych dawkach? zasadniczo poza podbiciem tolerki to raczej nic ci nie grozi. No i druga sprawa takie posmyranie sobie głowy wyższą dawką jest raczej średnie dla głowy przy GAD
No jest to wprowadzenie się w stan chillu tylko chyba zasadniczą różnicą jest to czy robisz to bo chcesz uciec od problemów itp. Czy właśnie jest to taki rytuał na chillowy wieczór? Nie wiem, nie chce używać innych substancji żadnych, czy jest to mechanizm zaprzeczenia i iluzji, wydaje mi się że nie ale też chętnie to rozwinę bo może się mylę. Na codzień nie łykam jej nie ma potrzeby, staram się pracować z lękami, poprzez pracę w terapii integracyjnej, oraz wychodzić behawioralne do ludzi itp. Na razie uważam że sytuacja jest spoko, podoba mi się ten stan, jest to lekki chill, dla ciała i głowy, który występuje również kolejnego poranka. Pytam ponieważ nie znam dobrze tego leku. Nie mam ciśnienia po tym jak po stymulantach czy etanolu że leciałem grubo i o tym myślałem. Tutaj mam taki chill rytuał i parę tygodni przerwy 2,4,6 różnie i nie ma ciśnienia. Więc pytam bo nie znam dobrze tematu, używam 300 jest fajnie, tylko wieczór jak mam sam chill jeśli nie mam okoliczności dobrych to nie używam np. Miesiąc czy dłużej. Przy takim używaniu rośnie toaletka? Czy jakoś negatywnie może to wpływać na psychikę albo ciało? Pytam tez o ciało bo ćwiczę na siłowni 3-4 razy w tygodniu i cały czas bardzo powoli progresuje i nie widziałem jakiekolwiek negatywnego spadku siły itp. Więc chcę poruszyć temat bo nie chce zrobić czegoś co może negatywnie na mnie wpływać.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."

Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy

Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.