...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 30 / 2 / 0
Z tego co widziałem u znajomych, którzy wracali na terapię po nawrocie, kluczowa była nie tyle sama placówka, co to czy była tam realna praca terapeutyczna, a nie tylko „przetrwanie czasu w ośrodku”. Często dobrze działają miejsca, gdzie oprócz grupy jest też sporo pracy indywidualnej i później plan powrotu do normalnego życia po wyjściu.
  • 95 / 7 / 0
Osobiście mogę polecić, a byłam w kilku, Kraków Babińskiego. Idealny balans między grupami (osoby z problemem z agresją w jednej, te spokojniejsze w drugiej, inne w piątej), 4-6h terapii dziennie, wolne weekendy i w miarę znośny regulamin, bo w każdym ośrodku jest, zwykle rygorystyczny. Poza tym dr Sikorski jako ordynator jest bardzo zaangażowany w życie oddziału i pacjentów, kontakt z nim też jest codziennie rano na obchodzie i zgłasza się stan samopoczucia. Absolutnie nie polecam Gliwic i Familii, może to moje subiektywne uczucia, ale raz że byłam tam miesiąc a terpię grupową miałam w tym czasie tylko raz, leki (bo to ośrodek dla osób z podwójną diagnozą) wydawali "terapeuci" a nie pielęgniaki, i doszło do pomyłki, przez 2 dni (dopóki nie zauważyłam, bo podawali to też tak żeby jak najszybciej łyknąć) dostawałam nie swoje leki i jak to zgłosiłam usłyszałam, że każdy może się pomylić %-D (no fakt, ale leki to raczej poważna pomyłka, tym bardziej jak wydwane są przez osobę bez uprawnień). Kontakt z psychiatrą był na tyle utrudniony, że pomimo próśb widziałam się z nią tylko podczas przyjęcia i wypisu. Nie wiem jak wygląda u nich sama terapia na którą się dochodzi, ale ośrodek imo fatalny. Nowy Dworek cieszy się jeszcze dobrą opinią, ale podobnie jak Kraków miał wtedy strasznie odległe terminy.
  • 3 / / 0
A ja mam inne pytanie: ILE RAZY, byliście w ośrodkach, na leczeniu? Najbardziej chodzi mi o długoterminowe terapię ale również i krótsze ?
  • 95 / 7 / 0
Ja raz 13 miesięcy, skończona terapia z dyplomem właśnie w Krakowie i raz miesiąc. Detoksów nie liczę.
  • 840 / 477 / 0
12 miesięcy w Nowym Dworku, skończona terapia bez żadnych efektów. 40 koła które odłożyłem na start z l4 przećpałem w miesiąc.
I na tym poprzestałem, wyrobiłem sobie po prostu swoje zdanie i raczej nigdy bym tego nie powtórzył.
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
ODPOWIEDZ
Newsy
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.

Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży

Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.

Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.