Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 5012 / 886 / 0
Na mnie dzialal od pierwszej tabletki, ale nie jest to regułą że na wszystkich tak zadziała, u niektórych rozkręca się stopniowo.
  • 1703 / 272 / 0
U mnie tak samo, pierwsza tabletka już podziałała, zresztą tak było za każdym podejściem czyli trzy razy. Tylko niestety bupropion zawsze powoduje u mnie lęk, niezależnie czy biorę go samego czy np. z paroksetyną. Chyba tylko z benzo mógłbym go brać dłużej. A szkoda bo moją zjebaną apatię bardzo szybko naprawia.
  • 833 / 473 / 0
Zapisal mi to lekarz i skonczylo sie, ze zesniffowalem pol paczki w jeden dzien. Ja po prostu nie moge miec przy sobie zadnych stymulantow.
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 1703 / 272 / 0
@tosieniedzieje też kiedyś próbowałem ale za dużo jebania się i ogólnie nie warto dla mnie. Zamierzasz go już stosować normalnie czy wszystko nosem weźmiesz?
  • 253 / 87 / 0
bupropion to przereklamowany lek według mnie. Jeśli chodzi o antydepresanty ze stymulującym profilem to o wiele lepsza jest reboksetyna - bardziej selektywna, nie wpływa na przekaźnictwo acetylocholinergiczne więc nie otumania i nie powoduje lęku tak często jak bupropion, większa swoboda w doborze dawki bo tabletki są instant release i bardzo dobrze dzielą się na 4 części, ma krótszy okres półtrwania i brak aktywnych metabolitów więc zasypianie nie jest takie ciężkie jeśli bierze się rano, Generalnie ta stymulacja po reboksetynie jest czystsza i bardziej przewidywalna, można zacząć od 1mg dziennie i stopniowo zwiększać jak ktoś ma problem ze skutkami ubocznymi.

W mojej opinii jeśli ktoś szuka odmulającego dodatku do SSRI to rebo bardziej się sprawdzi niż bupropion. Solo również da radę ale wtedy zalecałbym mniejsze dawki.

BTW: tylko niech nikt mi tu nie wyskakuje z argumentem, że przecież bupropion to na dopaminę działa i przez to jest lepszy bo go wyśmieję %-D
  • 1703 / 272 / 0
@halowpierdol dwa razy krótko brałem reboksetynę ale w zestawie z innymi lekami. Za pierwszym razem było dziwnie, nie byłem zbyt pobudzony ale miałem wszystko i wszystkich w dupie, w pracy w ogóle nie odzywałem się do ludzi, traktowałem jak powietrze i nawet dobrze mi z tym było, nastrój był poprawny jednak czułem się jak nie ja. Odstawiłem w końcu z powodu maskrycznej suchości w ustach, takiej aż nie umiałem normalnie mówić.
Drugi raz to porażka, głupi byłem i zacząłem ją brać będąc na dużej dawce wenlafaksyny między innymi i dopadł mnie konkretny lęk, mniej więcej taki jak przy bupropionie. Tak samo jak bupro, reboksetynę zamierzam jeszcze kiedyś wypróbować.
  • 253 / 87 / 0
@zburzony bo reboksetynę zaczyna się od dawki 1mg i przez jakiś czas warto na niej pobyć (1-2 tyg) żeby organizm stopniowo przyzwyczajał się do nowej substancji. Dopiero później można stopniowo zwiększać dawkę do tej która daje najlepsze efekty przy akceptowalnych skutkach ubocznych.

bupropion jak i reboksetyna to leki należące do tej samej klasy antydepresantów - NRI, przy czym ta druga jest pod wieloma względami lepsza - wymieniałem niektóre cechy w poprzednim poście. Twierdzenie że bupropion jest NDRI to zwykły chwyt marketingowy, bo jeśli zajęcie DAT przy 300mg/d wynosi około 20% to jest żart. Taki sam wynik osiąga sertralina w dawkach 150-200mg.
  • 283 / 42 / 0
bupropion jest bardzo dobry na odstawianie nikotyny - paliłem podgrzewacze tytoniu przez kilka ostatnich lat i 2 tygodnie temu wpadło mi w ręce opakowanie bupropionu 150 mg. Zjadam 1 tabsa rano i do tego cytyzynę (desmoksan) - odechciało mi się palić całkowicie ale przez kilka pierwszych dni kusiło potwornie. Niedługo odstawię cytyzynę i spróbuję lecieć na tym bupropionie aż do wiosny. W lecie już chcę być czysty ale najprawdopodobniej będę musiał znowu wrócić do tego leku zimą. Cóż, lepsze to niż fajki no i w sumie tańsze %-D
You're an addict. So be addicted. Just be addicted to something else. Choose the ones you love. Choose your future. CHOOSE LIFE !!!
  • 394 / 66 / 3
A tak szczerze co jest bardziej szkodliwe dla organizmu bupropion czy nikotyna? Tak, wiem że stopień szkodliwości nikotyny radykalnie zależy od metod zażywania, lecz rozważmy powiedzmy papierosy zwykłe i elektroniczne oraz nikotynową terapię zastępczą jak np. plastry
  • 1703 / 272 / 0
@halowpierdol ja zaczynałem od 2x2 mg. Generalnie biorę od lat jakiś zestaw kilku psychotropów także nie wiem jak reboksetyna działałby solo, ale podejrzewam że odczuwał bym lęk jak w przypadku bupropionu. Gdybym miał ją jeszcze raz brać to na pewno z jakimś SSRI, chociaż na przykład na paroksetynie bupropion dałem radę brać tylko miesiąc. Dopóki siedziałem w domu było spoko, nie czułem lęku, apatia odeszła, potrafiłem w końcu skupić się i książkę czytać na przykład, ale na zewnątrz zaraz dopadało mnie silne napięcie i niepokój, generalnie czułem wszystkie objawy tej zasranej fobii społecznej. Ale to i tak było lajtowo bo pierwszy raz bupropion solo powodował że bałem się wyjść z domu a na ulicy to już była prawie panika. Drugi raz z reboksetyną to było coś podobnego, mega napięcie, stres i strach przed ludźmi, tylko z alprazolamem był dał wtedy radę.
ODPOWIEDZ
Newsy
Wolne Konopie pukają do drzwi Prezydenta. Czy wykaże się większą odwagą niż Donald Tusk?

Walka o depenalizację posiadania marihuany wchodzi na najwyższy szczebel państwowy. Podczas gdy rząd Donalda Tuska konsekwentnie blokuje jakiekolwiek zmiany w polityce narkotykowej, zwracamy się bezpośrednio do Głowy Państwa. Czy prezydent Karol Nawrocki stanie po stronie wolności obywatelskich i zdrowego rozsądku?

Alkohol znika ze stacji paliw, a jednak... nadal tam będzie. To nie zakaz, a zmiana reguł

Czy alkohol zniknie ze stacji paliw? Na razie nic na to nie wskazuje. Napoje procentowe jedynie mogą przestać być widoczne, a chętni na taki asortyment wciąż będą mogli zrobić zakupy. Za tak zwaną sprzedażą bezwitrynową opowiada się branża paliwowa. Rozwiązanie to miałoby wpłynąć na ograniczenie zakupów impulsywnych i zmniejszyć społeczne koszty nadużywania alkoholu.

Straż Graniczna zatrzymała ośmiu przemytników wykorzystujących balony meteorologiczne

Funkcjonariusze Podlaskiego Oddziału Straży Granicznej zatrzymali kolejnych ośmiu przemytników wykorzystujących balony meteorologiczne do przemytu papierosów z Białorusi do Polski - poinformował w piątek (13.02) szef MSWiA Marcin Kierwiński. Dodał, że w tym roku w podobnych sprawach zatrzymano łącznie 16 osób.