Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 5396 / 966 / 0
Na mnie dzialal od pierwszej tabletki, ale nie jest to regułą że na wszystkich tak zadziała, u niektórych rozkręca się stopniowo.
"Kiedyś... Wrócę do domu i opowiem to mamie, poczuje spokój jak po diazepamie, przeżyłem koszmar jak z ulicy wiązów to życie jest kruche więc się nie przywiązuj"
  • 1743 / 279 / 0
U mnie tak samo, pierwsza tabletka już podziałała, zresztą tak było za każdym podejściem czyli trzy razy. Tylko niestety bupropion zawsze powoduje u mnie lęk, niezależnie czy biorę go samego czy np. z paroksetyną. Chyba tylko z benzo mógłbym go brać dłużej. A szkoda bo moją zjebaną apatię bardzo szybko naprawia.
  • 938 / 506 / 0
Zapisal mi to lekarz i skonczylo sie, ze zesniffowalem pol paczki w jeden dzien. Ja po prostu nie moge miec przy sobie zadnych stymulantow.
Uwaga! Użytkownik tosieniedzieje jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1743 / 279 / 0
@tosieniedzieje też kiedyś próbowałem ale za dużo jebania się i ogólnie nie warto dla mnie. Zamierzasz go już stosować normalnie czy wszystko nosem weźmiesz?
  • 301 / 92 / 0
bupropion to przereklamowany lek według mnie. Jeśli chodzi o antydepresanty ze stymulującym profilem to o wiele lepsza jest reboksetyna - bardziej selektywna, nie wpływa na przekaźnictwo acetylocholinergiczne więc nie otumania i nie powoduje lęku tak często jak bupropion, większa swoboda w doborze dawki bo tabletki są instant release i bardzo dobrze dzielą się na 4 części, ma krótszy okres półtrwania i brak aktywnych metabolitów więc zasypianie nie jest takie ciężkie jeśli bierze się rano, Generalnie ta stymulacja po reboksetynie jest czystsza i bardziej przewidywalna, można zacząć od 1mg dziennie i stopniowo zwiększać jak ktoś ma problem ze skutkami ubocznymi.

W mojej opinii jeśli ktoś szuka odmulającego dodatku do SSRI to rebo bardziej się sprawdzi niż bupropion. Solo również da radę ale wtedy zalecałbym mniejsze dawki.

BTW: tylko niech nikt mi tu nie wyskakuje z argumentem, że przecież bupropion to na dopaminę działa i przez to jest lepszy bo go wyśmieję %-D
  • 1743 / 279 / 0
@halowpierdol dwa razy krótko brałem reboksetynę ale w zestawie z innymi lekami. Za pierwszym razem było dziwnie, nie byłem zbyt pobudzony ale miałem wszystko i wszystkich w dupie, w pracy w ogóle nie odzywałem się do ludzi, traktowałem jak powietrze i nawet dobrze mi z tym było, nastrój był poprawny jednak czułem się jak nie ja. Odstawiłem w końcu z powodu maskrycznej suchości w ustach, takiej aż nie umiałem normalnie mówić.
Drugi raz to porażka, głupi byłem i zacząłem ją brać będąc na dużej dawce wenlafaksyny między innymi i dopadł mnie konkretny lęk, mniej więcej taki jak przy bupropionie. Tak samo jak bupro, reboksetynę zamierzam jeszcze kiedyś wypróbować.
  • 301 / 92 / 0
@zburzony bo reboksetynę zaczyna się od dawki 1mg i przez jakiś czas warto na niej pobyć (1-2 tyg) żeby organizm stopniowo przyzwyczajał się do nowej substancji. Dopiero później można stopniowo zwiększać dawkę do tej która daje najlepsze efekty przy akceptowalnych skutkach ubocznych.

bupropion jak i reboksetyna to leki należące do tej samej klasy antydepresantów - NRI, przy czym ta druga jest pod wieloma względami lepsza - wymieniałem niektóre cechy w poprzednim poście. Twierdzenie że bupropion jest NDRI to zwykły chwyt marketingowy, bo jeśli zajęcie DAT przy 300mg/d wynosi około 20% to jest żart. Taki sam wynik osiąga sertralina w dawkach 150-200mg.
  • 6 / / 0
A mnie zastanawia jego skuteczność jeśli chodzi o rzucanie palenia. Dużo osób mówiło że skuteczniejszy od gum czy plastrów. ma ktoś doświadczenie?
  • 288 / 43 / 0
bupropion jest bardzo dobry na odstawianie nikotyny - paliłem podgrzewacze tytoniu przez kilka ostatnich lat i 2 tygodnie temu wpadło mi w ręce opakowanie bupropionu 150 mg. Zjadam 1 tabsa rano i do tego cytyzynę (desmoksan) - odechciało mi się palić całkowicie ale przez kilka pierwszych dni kusiło potwornie. Niedługo odstawię cytyzynę i spróbuję lecieć na tym bupropionie aż do wiosny. W lecie już chcę być czysty ale najprawdopodobniej będę musiał znowu wrócić do tego leku zimą. Cóż, lepsze to niż fajki no i w sumie tańsze %-D
You're an addict. So be addicted. Just be addicted to something else. Choose the ones you love. Choose your future. CHOOSE LIFE !!!
  • 422 / 69 / 3
A tak szczerze co jest bardziej szkodliwe dla organizmu bupropion czy nikotyna? Tak, wiem że stopień szkodliwości nikotyny radykalnie zależy od metod zażywania, lecz rozważmy powiedzmy papierosy zwykłe i elektroniczne oraz nikotynową terapię zastępczą jak np. plastry
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.