W mojej opinii jeśli ktoś szuka odmulającego dodatku do SSRI to rebo bardziej się sprawdzi niż bupropion. Solo również da radę ale wtedy zalecałbym mniejsze dawki.
BTW: tylko niech nikt mi tu nie wyskakuje z argumentem, że przecież bupropion to na dopaminę działa i przez to jest lepszy bo go wyśmieję
Drugi raz to porażka, głupi byłem i zacząłem ją brać będąc na dużej dawce wenlafaksyny między innymi i dopadł mnie konkretny lęk, mniej więcej taki jak przy bupropionie. Tak samo jak bupro, reboksetynę zamierzam jeszcze kiedyś wypróbować.
bupropion jak i reboksetyna to leki należące do tej samej klasy antydepresantów - NRI, przy czym ta druga jest pod wieloma względami lepsza - wymieniałem niektóre cechy w poprzednim poście. Twierdzenie że bupropion jest NDRI to zwykły chwyt marketingowy, bo jeśli zajęcie DAT przy 300mg/d wynosi około 20% to jest żart. Taki sam wynik osiąga sertralina w dawkach 150-200mg.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów
Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem
Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni
Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.