Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 5011 / 886 / 0
Na mnie dzialal od pierwszej tabletki, ale nie jest to regułą że na wszystkich tak zadziała, u niektórych rozkręca się stopniowo.
  • 1699 / 272 / 0
U mnie tak samo, pierwsza tabletka już podziałała, zresztą tak było za każdym podejściem czyli trzy razy. Tylko niestety bupropion zawsze powoduje u mnie lęk, niezależnie czy biorę go samego czy np. z paroksetyną. Chyba tylko z benzo mógłbym go brać dłużej. A szkoda bo moją zjebaną apatię bardzo szybko naprawia.
  • 832 / 473 / 0
Zapisal mi to lekarz i skonczylo sie, ze zesniffowalem pol paczki w jeden dzien. Ja po prostu nie moge miec przy sobie zadnych stymulantow.
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 1699 / 272 / 0
@tosieniedzieje też kiedyś próbowałem ale za dużo jebania się i ogólnie nie warto dla mnie. Zamierzasz go już stosować normalnie czy wszystko nosem weźmiesz?
  • 252 / 87 / 0
bupropion to przereklamowany lek według mnie. Jeśli chodzi o antydepresanty ze stymulującym profilem to o wiele lepsza jest reboksetyna - bardziej selektywna, nie wpływa na przekaźnictwo acetylocholinergiczne więc nie otumania i nie powoduje lęku tak często jak bupropion, większa swoboda w doborze dawki bo tabletki są instant release i bardzo dobrze dzielą się na 4 części, ma krótszy okres półtrwania i brak aktywnych metabolitów więc zasypianie nie jest takie ciężkie jeśli bierze się rano, Generalnie ta stymulacja po reboksetynie jest czystsza i bardziej przewidywalna, można zacząć od 1mg dziennie i stopniowo zwiększać jak ktoś ma problem ze skutkami ubocznymi.

W mojej opinii jeśli ktoś szuka odmulającego dodatku do SSRI to rebo bardziej się sprawdzi niż bupropion. Solo również da radę ale wtedy zalecałbym mniejsze dawki.

BTW: tylko niech nikt mi tu nie wyskakuje z argumentem, że przecież bupropion to na dopaminę działa i przez to jest lepszy bo go wyśmieję %-D
  • 1699 / 272 / 0
@halowpierdol dwa razy krótko brałem reboksetynę ale w zestawie z innymi lekami. Za pierwszym razem było dziwnie, nie byłem zbyt pobudzony ale miałem wszystko i wszystkich w dupie, w pracy w ogóle nie odzywałem się do ludzi, traktowałem jak powietrze i nawet dobrze mi z tym było, nastrój był poprawny jednak czułem się jak nie ja. Odstawiłem w końcu z powodu maskrycznej suchości w ustach, takiej aż nie umiałem normalnie mówić.
Drugi raz to porażka, głupi byłem i zacząłem ją brać będąc na dużej dawce wenlafaksyny między innymi i dopadł mnie konkretny lęk, mniej więcej taki jak przy bupropionie. Tak samo jak bupro, reboksetynę zamierzam jeszcze kiedyś wypróbować.
  • 252 / 87 / 0
@zburzony bo reboksetynę zaczyna się od dawki 1mg i przez jakiś czas warto na niej pobyć (1-2 tyg) żeby organizm stopniowo przyzwyczajał się do nowej substancji. Dopiero później można stopniowo zwiększać dawkę do tej która daje najlepsze efekty przy akceptowalnych skutkach ubocznych.

bupropion jak i reboksetyna to leki należące do tej samej klasy antydepresantów - NRI, przy czym ta druga jest pod wieloma względami lepsza - wymieniałem niektóre cechy w poprzednim poście. Twierdzenie że bupropion jest NDRI to zwykły chwyt marketingowy, bo jeśli zajęcie DAT przy 300mg/d wynosi około 20% to jest żart. Taki sam wynik osiąga sertralina w dawkach 150-200mg.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
„Narkowaluta” w Warszawie. Za podwózkę zapłacili bezdomnemu... marihuaną

To historia, w której dramat życiowy przeplata się z dość absurdalnym paragrafem. Policjanci z warszawskiego Żoliborza, kontrolując zaparkowaną Kię, nie spodziewali się, że trafią na „mobilne mieszkanie” z bardzo nietypowym systemem rozliczeń za usługi transportowe.

Leki z Poznania jechały do Ukrainy. Tam produkowano z nich narkotyki

26 stycznia 2026 roku do Sądu Okręgowego w Poznaniu trafił akt oskarżenia przeciwko siedmiu osobom podejrzanym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej działającej na terenie Polski i Ukrainy. Sprawę opisała Prokuratura Okręgowa w Poznaniu.

Podlaskie: Lekarz z zarzutami w śledztwie dotyczącym przestępstw narkotykowych

Zarzuty związane z wystawianiem recept na leki psychotropowe postawiła Prokuratura Rejonowa w Hajnówce (Podlaskie) 30-letniemu lekarzowi zatrzymanemu w Białymstoku. To część większego śledztwa dotyczącego przestępstw narkotykowych, w tym działalności internetowego sklepu oferującego narkotyki.