Więcej informacji: Amfetaminy w Narkopedii [H]yperreala
daj mi na pw dane tego śmiecia który kazał Ci to odstawić - osobiście się tym zajmę.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Jest szósty dzień od odstawienia i mogę względnie normalnie jeść, ból i mdłości niewielki, jeszcze osłabienie trzyma, ale jest lepiej. Mogę wstawać, ruszać się, coś robić i myśleć
@nCuX nie, z psychiką nie jest nic nie tak, no poza ADHD i Aspergerem
¯\_(ツ)_/¯. Ale fakt faktem, zapomniałam napisać w poprzednim wpisie o POTS (dysatonomia), więc to mogło o sporo pogorszyć objawy odstawienia. Także to mój błąd.
@Merx Dziękuję, to mimo wszystko miłe
(Ah, no i coś tam było chyba, że nie mogę pisać priv, bo jestem nowa na forum, ale mogę się mylić
ale zdajesz sobie sprawę, że jest to wbrew jakiejkolwiek etyce lekarskiej?
jak skonsultowałem to z gościem który był rzecznikiem praw pacjenta, to się za głowę chwycił (gość w zawodzie specjalizacji psychiatrycznej jest tyle lat ile ja mam)
a niestety słyszę o coraz większej ilości takich praktyk lekarskich :/ pamiętaj. że jeśli na Tobie stosuje takie praktyki - to na innych też.
to dobrze, że czujesz się już lepiej, jednakże to co odjebała ta tfu. lekarka mogła wyrządzić Ci tym szkody w organizmie do końca Twoich dni.
Tak czy siak wyjdzie dopiero po latach czy jest wszystko okej.
PS. w razie co napisałem na pw. być może możesz odpisać, jak pierwszy napisałem w każdym razie z tego co pamiętam do pisania pw potrzebne są 3 posty na koncie.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
26 listopada 2025Nemk0 pisze: Ludzie, nie dajcie sobie wmówić, że Elvanse to długo uwalniana amfetamina. Producent zapewnia działanie 13-14 godziny.
Tyle że Elvanse farmakokinetycznie nie różni się wcale od IR siarczanu. Działanie jest opóźnionione po prostu o godzinę.
vyvanse-vs-damph.jpg
W ogóle jak jest z wyłapaniem elvansy od psychiatry? Bez problemu wypisał Wam, czy musieliście przekonywać?
jak wziąłem najpierw 150mg Wellbutrinu to potrzebowałem więcej elvanse by w ogóle poczuć i było to minimum 5x50mg ale przeważnie dopiero 8x50mg było wystarczające, dodatkowo po wellbutrin miałem jakiś opóźniony zapłon z elvanse i dopiero po 3-5 h zaczynało dobrze działać, te 1-5h to nawet byłem bardziej senny i zmęczony niż bez elvanse. Dlatego w dni które brałem elvanse (bo nie brałem codziennie tylko powiedzmy 1-2x na tydzień) to starałem się nie brać wellbutrinu wcześniej i wtedy było trochę lepiej 3-4x50mg czasami już wystarczało i działanie było odczuwalne już po 1,5h, no i później tak z 12h rzeczywiście było ok ale po tych 12h spotykałem się z kolejnym problemem. Mianowicie czuć było już zmęczenie ale za cholerę nie dało się usnąć na lekach typu trazodon ponieważ benzo od dawna nie używam. W rezultacie zazwyczaj zarywałem nockę a kolejnego dnia byłem strasznie wyczerpany.
Postanowiłem więc poprosić Psychiatrę o zmianę elvanse na Tentin chodź z tentinem też miałem styczność w Holandii zjadłem 2 opakowania 30x5mg w 2023 i wtedy bardziej preferowałem elvanse ponieważ pop tentinie czułem się jak po fecie trochę za bardzo mnie nosiło i czułem, że będe mieć tendencje do nadużywania tentinu i wtedy on mi szybko mocno wchodził ale po 2,5-3,5h już mi schodził i musiałem dorzucać)
Natomiast w 2025 gdy przerzuciłem się na tentin ciągle będąc na Wellbutrin 150mg zdecydowanie bardziej mi od razu podpasował, nie miałem tego mocnego wjazdu jak po fecie i też zjazd był prawie nie wyczuwalny, Tolerka niestety wciąż u mnie była i na start Ten.tin potrzebowałem 60mg ale trzymało mnie to 6h mocno stabilnie, jak brałem kilka dni z rzędu to dochodziłem do tolerancji wynoszącej max 250mg przerobione w 1h żeby w ogóle zadziałało, kilka razy poniosło mnie rekreacyjnie i w 24h przerabiałem 300-900mg tentinu i nie było to jakieś strasznie obciążające dla mnie ale to pisze tylko jako ciekawostkę, 900mg porównałbym do 400mg ulicznej meth czy 1,5g dobrej ulicznej polskiej fety.
No ale do rzeczy od 5 tygodni nie biorę wellbutrinu tylko czasem tent.in (średnio 2x na tydzień) nie biorę też żadnych innych leków nie licząc melatoniny i czasem trazadonu gdy mam problem zasnąć, ale obecnie jak już muszę trazodon wziąć to 25-50mg już mi wystarcza i brałem go dosłownie może 7 razy przez 5 tygodni gdzie wcześniej dość często musiałem go brać w dawkach 50-150mg na sen nawet gdy na samym wellbnutrinie byłem miałem problem z samym momentem zaśnięcia nie z snem ogólnie ( tu dobrym posunięciem było też suplementowanie codziennie melatoniny 3mg przed snem bo teraz w ogóle nie mam problemów ze snem). No i wracając do tematu bez Wellbutrinu na codzień i z dużym ograniczeniem trazadonu na sen, obecnie Tentin zaczynam już czuć przy 30mg, przeważnie biorę rano o 7-8 30-50mg tentinu i o 14:00-15:00 40-60mg i od 8 do 22-23 działa na mnie tentin tak w sam raz by dobrze funkcjonować i ogarniać swoje ADHD później o 23-24 zasypiam i budzę się po 7 w dobrej formie, poprawiła mi się też silna wola i kontrola impulsów, wciąż widzę, że idzie to powoli w dobrą stronę każdy kolejny raz potrzebuje mniej tentinu więc tolerka wciąż spada, ale też dobrze funcjonuje bez tentinu coraz rzadziej potrzebuje go brać obecnie 1-4x na 2 tygodnie jestem też cierpliwszy spokojniejszy możliwe, że obecnie elvanse też by ok na mnie działało.
mam 34 lata 187cm wzrostu 88kg wagi, jestem niskociśnieniowcem i nawet po tych wysokich dawkach ciśnienie mam w normie jedynie tętno trochę mi 100 przekraczało w szczytowych dawkach.
Wniosek jest taki, że na pewno ćpanie ma ogromny wpływ na działanie tentinu i elvanse, duży wpływ ma też Higiena snu, inne leki zwłaszcza psychotropowe np. Antydepresanty, Dieta.
Ja 2022-2024 to prawie codziennie byłem na fecie lub metylofenidacie, meth czy kokainie do tego od 2023 najpierw bupropion później citalopram, duloxetyna, atomoksetyna wenlafaksyna, amitryptylina, fluoksetyna, reboksetyna. W tym okresie też bardzo często zarywałem nocki myślę ze rocznie 50-100nocek zarywałem.
w 2025 się "trochę ogarnąłem" i byłem prawie cały rok na 150mg bupropionu tylko z antydepresantów, z ćpaniem też tylko 4x meth, 1x feta, zero metylofenidatu, który chyba najbardziej mi te chorą tolerancje zrobił na długi czas. zarwanych nocek było max 10 przez cały rok.
2026 na razie zero dragów i oby tak dalej, jedynie ten tentin 1-4x nan 14 dni. Zero zarywanych nocek.
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Podlaskie: Lekarz z zarzutami w śledztwie dotyczącym przestępstw narkotykowych
Zarzuty związane z wystawianiem recept na leki psychotropowe postawiła Prokuratura Rejonowa w Hajnówce (Podlaskie) 30-letniemu lekarzowi zatrzymanemu w Białymstoku. To część większego śledztwa dotyczącego przestępstw narkotykowych, w tym działalności internetowego sklepu oferującego narkotyki.
Fernando i Horacio gotowali "metę", teraz grozi im 20 lat więzienia
Poszukujący pracy obywatele Meksyku trafili, przez Hiszpanię, do gminy Osielsko. Tak brzmiały tłumaczenia zatrzymanych. Teraz w sądzie rozpocznie się proces dwóch obcokrajowców i Marcina P., właściciela posesji, na której działała fabryka metamfetaminy.
Wolne Konopie pukają do drzwi Prezydenta. Czy wykaże się większą odwagą niż Donald Tusk?
Walka o depenalizację posiadania marihuany wchodzi na najwyższy szczebel państwowy. Podczas gdy rząd Donalda Tuska konsekwentnie blokuje jakiekolwiek zmiany w polityce narkotykowej, zwracamy się bezpośrednio do Głowy Państwa. Czy prezydent Karol Nawrocki stanie po stronie wolności obywatelskich i zdrowego rozsądku?