Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 1571 / 410 / 2
@xyzkozaczek Memantyna, piracetam, l-tyrozyna, winpoceptyna - tylko wpierw porządny research jak into, żeby nie narobić więcej szkód niż pożytku!
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 46 / 7 / 0
@xyzkozaczek
Po prostu bierz w odstępach jakie przepisał lekarz. Ja wolę Concerta, bo nie muszę o tym pamiętać.
Z drugiej strony IR ma taką zaletę, że powinno być zmetabolizowane, zanim pójdziesz spać.
Kombinowanie z innymi substancjami to prosta droga do uzależnienia. A jeśli nie uzależnienia, to osłabienia działania dawki przepisanej przez lekarza.
  • 57 / 8 / 0
Jakim cudem MPH donosowo 5mg działa dłużej i lepiej niż 10mg doustnie. Znaczy intensywniej to do przewidzenia, ale dlaczego czas działania jest taki sam i ogólnie subiektywnie jest lepiej?
  • 1571 / 410 / 2
@KavonPL
To żadna magia, tylko kwestia biodostępności. xD

Jak wrzucasz 10mg doustnie, to wątroba (efekt pierwszego przejścia) utylizuje Ci większość towaru zanim ten w ogóle trafi do krwiobiegu. Z tych 10mg realnie działa ułamek. Przy 5mg donosowo omijasz ten filtr, więc do mózgu trafia prawie wszystko i to "na strzała".

A co do czasu działania – to trochę iluzja. Farmakologicznie sniff działa krócej, ale intensywniej.
Po prostu przy 10mg doustnie stężenie jest tak niskie i płaskie, że Twój mózg przestaje to rejestrować bardzo szybko (albo w ogóle ledwo to czuje). Przy 5mg w klamę wbijasz się mocno powyżej progu wyczuwalności, więc ten okres, w którym "jest dobrze", wydaje się subiektywnie dłuższy, mimo że substancja znika z organizmu szybciej.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 57 / 8 / 0
A to teraz to ma duży sens, nie myślałam że biodostępność jest tak mała doustnie. Poproszę psychiatrę może o atenze lub coś podobnego a nie medikinet, bo doustnie 10mg działa ~dwie godziny fajnie a później marnie, donosowo 5mg wchodzi fajnie i subiektywnie przynajmniej nie działa jakoś dużo krócej. Mi zależy na stabilnym i długim działaniu.

Jak wygląda budowanie tolerancji z MPH I ile zajmuje schodzenie z niej..? 5mg donosowo wydaje mi się nie jakoś dużo i tak samo 10 mg.
ODPOWIEDZ
Newsy
Rekordowe przejęcie kokainy. Narkotyki ukryte w soli

Hiszpańska policja przechwyciła na Atlantyku kontenerowiec z ładunkiem 9994 kilogramów kokainy ukrytej w soli. To rekordowa ilość przejęta na morzach. Operacja zorganizowana przez służby z kilku krajów zaowocowała także aresztowaniem 13 osób.

Był tak pochłonięty segregacją narkotyków, że nie zauważył policjantów

Stołeczni policjanci zatrzymali dwóch mężczyzn, przy których znaleźli znaczne ilości narkotyków. Były to: heroina, kokaina, mefedron, amfetamina oraz marihuana.

Medyczna marihuana legalna w Bośni. "Pod ścisłym nadzorem lekarzy"

Rada Ministrów Bośni i Hercegowiny podjęła w poniedziałek decyzję legalizującą używanie konopi indyjskich w celach medycznych - przekazał portal Klix.