10 dzień od zalania ciastka.
8h-10h dziennie w oświetleniu, reszta dnia w ukryciu.
Temperatura 20-23.
Pinów na górze nadal brak, za to na jednym boku pojawiły się takie żółte jakby 'plamki'.
Czy to metabolity? Powinienem się tym martwić?
Zapach ciastka bardzo przyjemny, lesny, grzybowy.
Pozdrawiam
21 listopada 2025wolin12 pisze: Witam kolegów mykologów. Niepokoje się o moją pierwszą hodowlę. Pojawiły się małe czarne kropki, 7 dni od zalania. Czy to pleśń? A może to zarodki pinów? Zapach jest neutralny. Będę bardzo wdzięczny za radę bardziej doświadczonych.
Pytanie dla bardziej doświadczonych.
Dzień bodajże 4-5 od momentu pojawienia się pinów. Wydaje mi się, że wilgotność w bagu jest zbyt duża gdyż piny rosną w bezpośrednim kontakcie z kroplami wody które osadzają się na dole ścianek. Pytanie, czy zrobić kilka mini-otworów (2-3mm) na górze worka przy zagięciu, czy może zebrać te duże krople ręcznikiem papierowym trzymanym w sterylnej rękawiczce i odkażonym zarękawkiem na przedramieniu? Czy też inny pomysł?
Z góry dzięki za odpowiedź.
[ external image ]
Chodowla golden teacher i b+ jest dużo łatwiejsza.
11 czerwca 2026serotoninowy pisze: Kocham gabajeby i chuj jestem GABA wrakiem, prega 2 dzień wjeżdża wyśmienicie na wyzerowanej tolerce 750mg i z 5 kaw, a teraz chillout wyrwałem 4 żywce na promce, ale bym się napił giebla
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG
Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.
Chcą zakazać reklam alkoholu w Polsce. Może to być też koniec dla promocji 12+12
Trwają zaawansowane prace nad zmianami w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Wspólny projekt przygotowany przez Lewicę i Polskę 2050 zakłada całkowity zakaz reklamy alkoholu, a także zakaz jego promowania w sklepach. Co to oznacza?
Feralny lot Air India. Dwóch kolejnych pilotów oblało... narkotesty
Ciąg dalszy rozliczania feralnego lotu samolotu Air India z Phuket w Tajlandii do Delhi w Indiach. Po tym, jak kapitan nie przeszedł testu na obecność narkotyków, przewoźnik przebadał ponad trzystu pilotów i w dwóch przypadkach testy dały wynik pozytywny.