10 dzień od zalania ciastka.
8h-10h dziennie w oświetleniu, reszta dnia w ukryciu.
Temperatura 20-23.
Pinów na górze nadal brak, za to na jednym boku pojawiły się takie żółte jakby 'plamki'.
Czy to metabolity? Powinienem się tym martwić?
Zapach ciastka bardzo przyjemny, lesny, grzybowy.
Pozdrawiam
21 listopada 2025wolin12 pisze: Witam kolegów mykologów. Niepokoje się o moją pierwszą hodowlę. Pojawiły się małe czarne kropki, 7 dni od zalania. Czy to pleśń? A może to zarodki pinów? Zapach jest neutralny. Będę bardzo wdzięczny za radę bardziej doświadczonych.
Pytanie dla bardziej doświadczonych.
Dzień bodajże 4-5 od momentu pojawienia się pinów. Wydaje mi się, że wilgotność w bagu jest zbyt duża gdyż piny rosną w bezpośrednim kontakcie z kroplami wody które osadzają się na dole ścianek. Pytanie, czy zrobić kilka mini-otworów (2-3mm) na górze worka przy zagięciu, czy może zebrać te duże krople ręcznikiem papierowym trzymanym w sterylnej rękawiczce i odkażonym zarękawkiem na przedramieniu? Czy też inny pomysł?
Z góry dzięki za odpowiedź.
[ external image ]
Chodowla golden teacher i b+ jest dużo łatwiejsza.
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Chcieli ukryć tony narkotyków w bananach
Peruwiańska policja antynarkotykowa skonfiskowała 3,4 ton kokainy, która miała zostać umieszczona w ładunku bananów przeznaczonych na eksport do Belgii – poinformowały w sobotę czasu lokalnego władze.
Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem
Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.
Firmowa wigilia na trzeźwo? Alkohol wciąż jest niepisaną normą w biznesie
Picie alkoholu w pracy i podczas firmowych spotkań generuje rosnące koszty dla firm - od wzrostu absencji po spadek produktywności. Presja picia w środowisku korporacyjnym nadal jest odczuwalna, jednak coraz częściej widoczna jest też chęć tworzenia bardziej inkluzywnej kultury organizacyjnej, bez alkoholu jako obowiązkowego elementu integracji.